„Din gură de șarpe”

Publicat în Dilema Veche nr. 898 din 24 – 30 iunie 2021
„Cu bule“ jpeg

Expresiile populare mai vechi, pe care vorbitorii actuali nu le mai înțeleg sau nu se mai străduiesc să le înțeleagă – nu neapărat pentru că ele ar cuprinde elemente obscure, ci pentru că sînt clișeizate și astfel structura lor internă trece neobservată – sînt uneori reinterpretate, schimbîndu-li-se pe nesimțite forma, uneori și sensul. Transformările din comunicarea orală au produs variante mai mult sau mai puțin absurde ale unor frazeologisme, de genul cîine sur la vînătoare (în loc de cîine surd) sau ciuta bătăilor (pentru ciuca bătăilor). Expresia ca din gură de șarpe nu este alterată la fel de mult ca acestea, dar pare să fi intrat într-un proces similar.

 Folosită în asociere cu verbe ca a țipa, a urla, a striga, expresia are rol de intensificare, prin comparația cu un reper extrem al urletului de suferință și disperare. E înregistrată de Anton Pann, în Povestea vorbii („Strigă și țipă ca din gură de șarpe, / De mă iau fiori din creștet pînă-n talpe”) și este explicată în Iuliu Zanne, Proverbele românilor (I, 1895, p. 658).

Imaginea care stă la baza expresiei poate evoca două scenarii diferite, atestate în textele folclorice: unul realist, în care sunetele ascuțite aparțin unui animal pe cale de a fi înghițit de șarpe, și unul de basm sau de legendă, în care o ființă umană se zbate și urlă, pe jumătate înghițită de un șarpe uriaș (echivalent, în folclor, cu balaurul). Primul scenariu este descris în același volum al lui Iuliu Zanne, unde e înregistrată expresia a țipa ca broasca în gura șarpelui (p. 339), prezentă de altfel și în dicționarul lui Laurian și Massim (la cuvîntul-titlu șerpe, volumul II, 1876). Scenariul fantastic, cu victimă umană, apare în mai multe variante ale baladei populare intitulate Șarpele sau Balaurul, unde situația este descrisă în detaliu: eroul e înghițit doar parțial de șarpe, pentru că numeroasele sale arme (baltage, cuțite, paloșe, pistoale) îl țin încă „la suprafață”: „Jumătate l-a-nghițit,  / Jumătate nu mai poate”. Voinicul este „Ăl din gura șarpelui”, iar contextul motivează perfect expresia: „De trei zile țipă, frate, / Și țipă-n gură de șarpe” (Șarpele, baladă culeasă din județul Dîmbovița, publicată în Convorbiri literare, 1 august 1896). Într-o altă variantă, în aceeași ipostază, „Voinicul țipa / Și se văieta / În gură de șarpe / cu sudori de moarte” (Balaurul, cules de G. Dem. Teodorescu la București, în 1884). Scenariul inițial este și mai clar conservat de construcția ca din gura șarpelui, destul de des folosită în texte din secolul al XIX-lea: „Aprigii oameni de sat de la Presa strigă, ca din gura șarpelui, că țara este asediată de vite și de influențe imorale” (Bobîrnacul, 31 martie 1879); „coaliția (...) țipă ca din gura șarpelui” (Epoca, 17 octombrie 1888).

Or, cele două reprezentări (cea realistă și cea fantastică) nu mai sînt familiare multor vorbitori de azi: cînd comentează pe Internet expresia, unii tind să reinterpreteze diferit comparația, omițînd cu totul victima; astfel, de la disperarea celui aflat în gura șarpelui se ajunge, prin explicații mai naive sau mai ingenioase, la un fel de țipăt al șarpelui însuși, sau cel puțin sugerat de gura sa deschisă: „Șarpele poate căsca gura foarte tare, deși nu țipă, în schimb noi căscăm gura cînd țipăm; dacă am căsca gura cît un șarpe am țipa extrem de tare” (brainly.ro). Reinterpretarea se produce și mai ușor în lipsa adverbului de comparație: structura țipă din gură de șarpe poate fi înțeleasă ca referindu-se la o comparație implicită, dar permite și alunecarea spre o lectură „instrumentală”. Aceasta se reflectă în modificarea construcției, care poate deveni din gură ca de șarpe sau chiar cu gură de șarpe. Ultima variantă are mai multe atestări în texte din Republica Moldova: „imediat au început să țipe cu gură de șarpe” (timpul.md); „postul procomunist de televiziune NIT ţipă cu gură de şarpe că Guvernul Filat vrea să le închidă gura” (deca.md); „țipă cu gură de șarpe despre marea grijă de popor” (deschide.md); „deputații (...) strigau cu gură de șarpe că țara are nevoie de guvern urgent” (stiri.md).

Altă modificare prin care e dovedită opacizarea expresiei (dar se încearcă și o remotivare a acesteia) a fost semnalată de Radu Paraschivescu, care a observat contaminarea ei cu expresia a se ascunde în gaură de șarpe, producînd structura hibridă a țipa ca din gaură de șarpe („Pastila de limbă”, 15.07.2017). Construcția modificată are zeci de atestări detectabile cu motorul Google, dintre care una provine chiar dintr-un discurs parlamentar: „Toţi uită de frică, banul public furat, de care ei îşi amintesc doar cînd sînt întrebaţi de DNA, şi atunci ţipă ca din gaură de şarpe că sînt hărţuiţi, că sînt batjocoriţi, că sînt închişi” (cdep.ro, 24.03.2015).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.