Din cuvînt – bătaie, din bătaie – cuvînt

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Bun şi rău jpeg

Titlul acestui articol nu-mi aparţine. L-a formulat într-un SMS şi, la rugămintea mea, mi-a permis să-l folosesc, un jurnalist împătimit de propria meserie, Cătălin Tolontan. El a improvizat formula din acest titlu vrînd să spună că presa a reuşit să transforme într-o dezbatere reală caftul pe care comicul Mircea Badea l-a încasat, la cererea lui, de la campionul Teodor Emanuel. Badea e cel care face din dezbateri cafteală, în timp ce presa civilizată face exact invers, face din cafteală o dezbatere.

Am semesuit cu Tolo la o zi sau două după ce comicul Mircea Badea s-a declarat repede învins într-o luptă, de nu ştiu ce arte marţiale, cu un profesionist, campion naţional la sportul cu pricina. Cătălin Tolontan, gazetar sportiv prin vocaţie, pasiune şi loc de muncă, a scris pe blogul lui că sportivul nu a făcut bine că şi-a măsurat forţele cu Badea. Un profesionist nu se pune la mintea unui amator – zice el – iar respectul pe care îl avem noi toţi pentru sportul de performanţă vine tocmai din această separare netă: ei, campionii, sînt altfel decît noi. „Vin, parcă, de pe altă planetă“ – scrisese, pe blogul lui, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor. Supraoamenii nu se pun cu oamenii! M-a stîrnit acest punct de vedere.

Cumva, întîlnirea dintre bufonul lui Voiculescu şi campionul de arte marţiale pune o problemă cu mult mai profundă: raportul dintre profesionist şi amator în România de azi. În mod normal, toată lumea ştie că între amatori şi profesionişti este o mare diferenţă. O ştiu şi profesioniştii, dar şi amatorii. Diferenţa aceasta este direct proporţională cu respectul pe care amatorii sînt datori să-l poarte profesioniştilor, dar şi cu responsabilitatea pe care profesioniştii trebuie să o aibă în raport cu amatorii. Acesta este un adevăr fundamental pentru orice societate civilizată şi se referă la absolut orice domeniu de activitate. În România, însă, lucrurile acestea – absolut normale într-o lume aşezată – nu sînt deloc normale. La noi, oricine poate ţipa la un profesionist, contestîndu-l. Iar dacă ai şi televiziune, ceva bani şi sprijin de la partid, nu există profesionist să-ţi stea în faţă. Zob îi faci pe toţi! În general, în aplauzele gloatei, ceea ce e îngrijorător.

Că lupta bufonului cu profesionistul era cu totul absurdă se vede din miza ei. Aparent, Badea l-a provocat la luptă pe Toader degeaba! Iraţional cu totul. Dacă ar fi fost la mijloc ceva cavaleresc, precum onoarea sau o femeie, glorie, bani ori principii, dacă Badea ar fi luptat pentru o viaţă sau pentru libertate, pentru ceva cît de cît, înţelegeam. Dar, la mijloc, în afară de teribilismul tembel al comicului, nu a fost absolut nimic! Nimeni nu ştie să spună precis de ce s-au bătut cei doi – nu cum s-a ajuns la această bătaie, ci motivaţia ei. O ştie cineva? Aparent, nu există. Aparent, zic, pentru că, totuşi, a fost ceva. Ceva ce nici măcar bufonul lui Voiculescu nu realizează: a fost tupeul nesfîrşit al unui tip uman produs de postcomunism, de a jigni şi provoca pe oricine şi, mai ales, pe cei cu oarecare prestigiu. Flegmele, şuturile şi capetele în gură pe care Badea le dă în fiecare seară unor vîrfuri ale societăţii noastre (îmi vine rapid în minte emisiunea în care urla „Cărtărescu scrie prost! E un prost, vă spun eu! Ăsta nu ştie să scrie!“) sînt din aceeaşi familie de gesturi teribile cu provocarea pe care a aruncat-o campionului Toader Emilian. Badea execută seară de seară spectacolul dispreţului amatorului mediocru faţă de profesionistul autentic. De data asta, profesionistul a ridicat mănuşa.

Profesionistul este întotdeauna conştient de superioritatea lui, mai ales în raport cu un amator. Tocmai de aceea, profesionistul are responsabilitatea să se ferească să intre în competiţie cu amatorul. Dar dacă amatorul o cere? Dacă amatorul o cere insistent? Dacă amatorul o cere atît de insistent încît, gură mare fiind, e gata să umple lumea cu vestea că ţie, profesionist, ţi-e frică de el, de nu vrei să accepţi provocarea? Dacă amatorul îşi dă jos cămaşa la televizor, îşi încordează muşchii, sare cu picioarele-n vînt şi cu pumnii în aer, chiuie singur a luptă şi apoi zice că, iată, vedeţi ce frică i-a fost profesionistului? Şi lumea, desigur, îl ascultă pe el, pe bufon, că e gură mare, stă toată ziulica la televizor, înjură şi face giumbuşlucuri. Lumea e destul de proastă să creadă, astfel, că profesioniştii, de fapt, sînt nişte amatori. Ba chiar că amatorii sînt mai buni decît profesioniştii. Că profesionismul, de fapt, nu există, de vreme ce o gură mare îl intimidează. Are profesionistul dreptul sau chiar obligaţia de a restabili, cu un singur gest sportiv, în văzul tuturor, ierarhiile?

Badea a păţit ceea ce va păţi orice amator care contestă profesionismul. Ordinea firească a lumii chiar asta este: profesioniştii sînt deasupra amatorilor. Cînd amatorii, însă, uită de ea, e bine să apară cîte un profesionist care să le aducă, cumva, aminte. Astfel, profesioniştii punîndu-se cu amatorii, nu fac decît să repună pe fiecare la locul lui şi să restabilească ordinea lumii, deranjată de cîte un amator teribil.

Pentru orice om civilizat, la început, dar şi la sfîrşit, este cuvîntul. Între cuvinte e viaţa. Pentru forma de viaţă primitivă Mircea Badea, o aglomerare vioaie de muşchi şi mizerii, la început este o bătaie şi la final este tot o bătaie. Între ele – înjurături. Bătaia de la liceul din Titan a însemnat, pentru fiecare, cîte ceva. Unii îl laudă pe Badea că a avut curaj. Se cheamă „curaj“, de pildă, să stai în faţa locomotivei? În sfîrşit, fiecare dă cuvintelor sensul pe care îl doreşte. Acelora care cred că Badea a dat dovadă de curaj le doresc sincer să nu încerce niciodată să fie „curajoşi“ ca cel pe care îl admiră. Alţii cred că Badea a primit o lecţie. Badea, însă, nu crede aşa ceva. Dimpotrivă, el crede că a dat o lecţie. Eu cred că lecţia a fost primită de toţi cei care au urmărit desfăşurarea evenimentelor, inclusiv dezbaterile de după. Altfel, rămînem cum eram. Unii cu vorbele, alţii cu bătaia.  

Sever Voinescu este avocat şi publicist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Florin Piersic, devastat după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, omule!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a afectat pe toți cunoscuții săi. Nume mari din Români plâng plecarea lui, printre care și maestrul Florin Piersic. Ce mesaj dureros și plin de emoție a transmis actorul în memoria unuia dintre cei mai renumiți artiști români trecuți în neființă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat