Dileme

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

În spatele meu este un domn cu un BMW scump, cu două uși. Claxonează ca un disperat. Intră imediat după mine în parcarea privată. Șoferul este un domn elegant, pe la 30 de ani. Îi spun zîmbind că nu aveam cum să trec prin poartă, oricît de mult mi-aș fi dorit. Pare că mă recunoaște și îmi spune că se mai întîmplă ca lumea să parcheze aiurea în fața porții. Îi răspund că eu eram în mașină, mașina era pornită, deci nu eram parcat acolo și că am auzit primul claxon. Continuă să se justifice fără să îi dea prin minte să-mi ceară scuze.

Cumva, omul face să sune lucrurile de parcă eu aș fi vinovat pentru experiențele lui neplăcute din trecut. E o zi frumoasă, mă întîlnesc cu niște oameni faini, așa că renunț la discuție și îmi iau la revedere.

Lucrez toată seara și a doua zi dimineața cu un grup de peste 50 de oameni. Zdrobitoarea lor majoritate, foarte bine intenționați și peste media de inteligență. Aud de mai multe ori expresia: „Nu sînt expert, dar cred că…“. Nu este prima dată cînd mi se întîmplă și am mai încercat în trecut să explic că este mult mai bine să spui că nu știi sau să nu spui nimic, în condițiile în care nu știi nimic despre subiect. Nu funcționează deloc. Pasiunea de a ne da deștepți, cu riscul de a demonstra cît de proști sîntem, este imposibil de stăvilit.

Şi mai grav este că, atunci cînd spui o tîmpenie și nimeni nu te contrazice, există riscul foarte mare să devii convins că tîmpenia aia e adevărul, mai ales că nu mulți dintre noi au puterea de a-și verifica critic opiniile. Termin treaba și mă duc să mănînc.

Parchez în fața unui restaurant. Locul de parcare e liber. Restaurantul este la maximum zece metri. Îmi scriu numărul de telefon, vizibil, cu scuze. Cînd să ies din mașină, o doamnă îmi spune că este locul ei de parcare. Îi cer scuze și dau să mut mașina. Are două locuri de parcare și o singură mașină, îmi spune. Dar e supărată că lumea parchează pe locul ei. Sînt un pic confuz, mai ales că mai sînt locuri de parcare libere. O întreb dacă are nevoie de locul de parcare sau pot să parchez pentru 45 de minute. Discuția care urmează este pasiv-agresivă, dar în cele din urmă înțeleg că nu are nevoie de locul de parcare. Pleacă un pic furioasă, iar eu intru în restaurant nedumerit.

Ospătarul este și el foarte țîfnos. Mă gîndesc că poate m-a lovit brusc vreo sensibilitate și îmi întreb colega cu care sînt dacă doar mi se pare. Are avantajul că este chiar din oraș, așa că mă simt mai bine cînd îmi confirmă presupunerea. Mă abțin să zic ceva, nu de alta, dar vreau să mănînc o ciorbă fără vreo specialitate a ospătarului. Ne aduce ciorbele. Îi reamintesc foarte calm că l-am rugat să ne aducă ciorbele în același timp cu aperitivul.

Mi se spune agresiv că el a crezut că mi-a făcut un bine că le-a adus repede, că păream înfometat. Rămîn cu gura căscată, incapabil să fac plecăciunile necesare pentru că mi-a adus o ciorbă care se dovedește a fi proastă, dar scumpă. Aperitivul vine odată cu felul doi. Colega mea se duce să ceară parola de Internet de la bar, trebuie să descarce un fișier video pe laptop. Domnul țipă la ea de la vreo zece metri – comanda se face la el, nu direct la bar. Este o doamnă calmă și deosebit de elegantă, așa că îi spune calm de ce nu i-a cerut lui ajutorul. Din nou, nici o scuză.

Plătim, lăsăm regulamentar cei 10% pentru ospătar și rîdem cît de proști sîntem fiind politicoși.

În ultima vreme, mi se pare că am devenit din ce în ce mai înverșunați și mai incapabili de a vedea dincolo de magnifica noastră perfecțiune. Cumva, comportamentul de pe rețelele sociale a început să se reverse și în viața de zi cu zi.

Am stat ceva timp undeva pe lîngă Budimex. La noi la bloc era un nene cam de vîrsta mea. Frumușel, înalt, de profesie inginer. Avea două Dacii vechi pe care le împacheta cu grija compulsiv-obsesivă a unui creier consumat de nebunie.

Din cînd în cînd, izbucnea în tirade lungi în care vorbea de unul singur. Dureau tare, căci era întotdeauna despre cum are el dreptate și fantoma din capul lui nu. Și despre cum nu-l înțelege nimeni și cît de proști și răi sînt cei care nu-l ascultă. Am momente destul de dese cînd mă simt ca el. Mă consolez că nu sînt singurul, dar mă gîndesc adesea că poate nu ar fi rău să-mi împachetez mașinile, că înalt sau frumușel nu prea mai am cum să fiu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Scufundari cu rechini
Rechini testați pozitiv la cocaină, în largul coastelor orașului Rio de Janeiro. Cum au ajuns drogurile acolo
Rechini din apele de coastă ale oraşului brazilian Rio de Janeiro au fost testaţi pozitivi la cocaină. Acești prădători au consumat drogurile în urma eliberării continue a substanţei din staţii neconforme de tratare a apelor uzate şi din operaţiuni de rafinare clandestine, transmite Reuters.
captura record dan s monitorul de sibiu jpeg
A prins monstrul! Captură impresionantă a unui pescar din Sibiu: un somn de 2 metri. Cum a reușit să îl scoată din lac
Un bărbat din Sibiu pasionat de pescuit a prins, săptămâna aceasta, un somn de peste 60 de kilograme și aproape doi metri lungime. Bărbatul a mai avut trofee, dar niciunul de această talie.
69747508 1004 webp
Kamala Harris: mic ghid de poziționări și șanse politice
Poate vicepreședinta Kamala Harris, dacă devine candidată oficială după retragerea din cursă a președintelui Biden, să-l învingă pe Trump în competiția pentru Casa Albă? Ce poziții are în marile teme politice?
Banner Bella Santiago
Bella Santiago, jefuită de banii de la „Te cunosc de undeva”
Situație fără precedent pentru celebra artistă Bella Santiago. Cântăreața era să leșine în plină stradă după ce a sesizat că nu mai avea absolut niciun ban pe cardul personal.
 "Când n-o să mai am emoții, o să mă las de televiziune", ne-a spus Dan Negru
Dan Negru a făcut boacăne la școală iar acum rupe audiențele la Kanal D! „Am fost olimpic la română... am spart vreo două geamuri de la clasă...”
Dan Negru (53 de ani) se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii „Tu urmezi”, la Kanal D, care va începe pe 27iulie, de la 21.00.
Motor BMW 132 (secționat), folosit la avionul IAR-38 (© Wikimedia Commons)
Motorizarea României Mari în timpul Marii Crize Economice
Fenomenul de recesiune ar fi pornit din SUA în toamna anului 1929 și s-a extins la nivel planetar, dezastrul fiind pe larg descris de către specialiști în cercetarea economiei și de către istorici.
mere_shutterstock 503835511 jpg
Cum slăbeşti cu metoda 2-2-2. Ce trebuie să faci
Metoda 2-2-2 este o abordare simplă pentru pierderea în greutate, care implică consumul de alimente și exercițiile fizice în precehe, respectiv 2.
biscuiti viermi spital  jpg
Povestea biscuiților cu viermi, de la producător până în farfuria pacientului internat la Fundeni
Biscuiți cu viermi. Este desertul pe care l-a primit un pacient cu leucemie internat la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. Imaginile, care au fost filmate și postate pe internet, s-au viralizat instant și au stârnit valuri de furie și indignare.
ţinţar insecta west nile foto pixabay
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat joi, 25 iulie, primul caz de infectare cu West Nile, la un pacient aflat în grupa de vârstă 60-69 de ani.
image
Când, unde? - Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.