Dileme

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

├Än spatele meu este un domn cu un BMW scump, cu dou─â u╚Öi. Claxoneaz─â ca un disperat. Intr─â imediat dup─â mine ├«n parcarea privat─â. ╚śoferul este un domn elegant, pe la 30 de ani. ├Äi spun z├«mbind c─â nu aveam cum s─â trec prin poart─â, oric├«t de mult mi-a╚Ö fi dorit. Pare c─â m─â recunoa╚Öte ╚Öi ├«mi spune c─â se mai ├«nt├«mpl─â ca lumea s─â parcheze aiurea ├«n fa╚Ťa por╚Ťii. ├Äi r─âspund c─â eu eram ├«n ma╚Öin─â, ma╚Öina era pornit─â, deci nu eram parcat acolo ╚Öi c─â am auzit primul claxon. Continu─â s─â se justifice f─âr─â s─â ├«i dea prin minte s─â-mi cear─â scuze.

Cumva, omul face s─â sune lucrurile de parc─â eu a╚Ö fi vinovat pentru experien╚Ťele lui nepl─âcute din trecut. E o zi frumoas─â, m─â ├«nt├«lnesc cu ni╚Öte oameni faini, a╚Öa c─â renun╚Ť la discu╚Ťie ╚Öi ├«mi iau la revedere.

Lucrez toat─â seara ╚Öi a doua zi diminea╚Ťa cu un grup de peste 50 de oameni. Zdrobitoarea lor majoritate, foarte bine inten╚Ťiona╚Ťi ╚Öi peste media de inteligen╚Ť─â. Aud de mai multe ori expresia: ÔÇ×Nu s├«nt expert, dar cred c─âÔÇŽÔÇť. Nu este prima dat─â c├«nd mi se ├«nt├«mpl─â ╚Öi am mai ├«ncercat ├«n trecut s─â explic c─â este mult mai bine s─â spui c─â nu ╚Ötii sau s─â nu spui nimic, ├«n condi╚Ťiile ├«n care nu ╚Ötii nimic despre subiect. Nu func╚Ťioneaz─â deloc. Pasiunea de a ne da de╚Ötep╚Ťi, cu riscul de a demonstra c├«t de pro╚Öti s├«ntem, este imposibil de st─âvilit.

┼×i mai grav este c─â, atunci c├«nd spui o t├«mpenie ╚Öi nimeni nu te contrazice, exist─â riscul foarte mare s─â devii convins c─â t├«mpenia aia e adev─ârul, mai ales c─â nu mul╚Ťi dintre noi au puterea de a-╚Öi verifica critic opiniile. Termin treaba ╚Öi m─â duc s─â m─ân├«nc.

Parchez ├«n fa╚Ťa unui restaurant. Locul de parcare e liber. Restaurantul este la maximum zece metri. ├Ämi scriu num─ârul de telefon, vizibil, cu scuze. C├«nd s─â ies din ma╚Öin─â, o doamn─â ├«mi spune c─â este locul ei de parcare. ├Äi cer scuze ╚Öi dau s─â mut ma╚Öina. Are dou─â locuri de parcare ╚Öi o singur─â ma╚Öin─â, ├«mi spune. Dar e sup─ârat─â c─â lumea parcheaz─â pe locul ei. S├«nt un pic confuz, mai ales c─â mai s├«nt locuri de parcare libere. O ├«ntreb dac─â are nevoie de locul de parcare sau pot s─â parchez pentru 45 de minute. Discu╚Ťia care urmeaz─â este pasiv-agresiv─â, dar ├«n cele din urm─â ├«n╚Ťeleg c─â nu are nevoie de locul de parcare. Pleac─â un pic furioas─â, iar eu intru ├«n restaurant nedumerit.

Osp─âtarul este ╚Öi el foarte ╚Ť├«fnos. M─â g├«ndesc c─â poate m-a lovit brusc vreo sensibilitate ╚Öi ├«mi ├«ntreb colega cu care s├«nt dac─â doar mi se pare. Are avantajul c─â este chiar din ora╚Ö, a╚Öa c─â m─â simt mai bine c├«nd ├«mi confirm─â presupunerea. M─â ab╚Ťin s─â zic ceva, nu de alta, dar vreau s─â m─ân├«nc o ciorb─â f─âr─â vreo specialitate a osp─âtarului. Ne aduce ciorbele. ├Äi reamintesc foarte calm c─â l-am rugat s─â ne aduc─â ciorbele ├«n acela╚Öi timp cu aperitivul.

Mi se spune agresiv c─â el a crezut c─â mi-a f─âcut un bine c─â le-a adus repede, c─â p─âream ├«nfometat. R─âm├«n cu gura c─âscat─â, incapabil s─â fac plec─âciunile necesare pentru c─â mi-a adus o ciorb─â care se dovede╚Öte a fi proast─â, dar scump─â. Aperitivul vine odat─â cu felul doi. Colega mea se duce s─â cear─â parola de Internet de la bar, trebuie s─â descarce un fi╚Öier video pe laptop. Domnul ╚Ťip─â la ea de la vreo zece metri ÔÇô comanda se face la el, nu direct la bar. Este o doamn─â calm─â ╚Öi deosebit de elegant─â, a╚Öa c─â ├«i spune calm de ce nu i-a cerut lui ajutorul. Din nou, nici o scuz─â.

Plătim, lăsăm regulamentar cei 10% pentru ospătar și rîdem cît de proști sîntem fiind politicoși.

├Än ultima vreme, mi se pare c─â am devenit din ce ├«n ce mai ├«nver╚Öuna╚Ťi ╚Öi mai incapabili de a vedea dincolo de magnifica noastr─â perfec╚Ťiune. Cumva, comportamentul de pe re╚Ťelele sociale a ├«nceput s─â se reverse ╚Öi ├«n via╚Ťa de zi cu zi.

Am stat ceva timp undeva pe lîngă Budimex. La noi la bloc era un nene cam de vîrsta mea. Frumușel, înalt, de profesie inginer. Avea două Dacii vechi pe care le împacheta cu grija compulsiv-obsesivă a unui creier consumat de nebunie.

Din c├«nd ├«n c├«nd, izbucnea ├«n tirade lungi ├«n care vorbea de unul singur. Dureau tare, c─âci era ├«ntotdeauna despre cum are el dreptate ╚Öi fantoma din capul lui nu. ╚śi despre cum nu-l ├«n╚Ťelege nimeni ╚Öi c├«t de pro╚Öti ╚Öi r─âi s├«nt cei care nu-l ascult─â. Am momente destul de dese c├«nd m─â simt ca el. M─â consolez c─â nu s├«nt singurul, dar m─â g├«ndesc adesea c─â poate nu ar fi r─âu s─â-mi ├«mpachetez ma╚Öinile, c─â ├«nalt sau frumu╚Öel nu prea mai am cum s─â fiu.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Cum au ajuns romii ├«n principatele rom├óne. Statistic, ei sunt mult mai numero┼či dec├ót ├«n orice ┼úar─â
De la plecarea lor din India, în urma certurilor dintre conducători, s-au despărţit în două ramuri, o parte îndreptându-se spre Nordul Africii, în timp ce partea cea mai consistentă a luat calea Europei.
image
Povestea nefardat─â a rom├ónului ├«nchis ├«n China:┬áÔÇ×St─âteam ├«ntr-o cu┼čc─â cu gratii ┼či dormeam pe o p─âtur─â plin─â de s├óngeÔÇť
Marius Balo l-a c─âutat pe Dumnezeu la seminarul teologic din Cluj-Napoca, apoi la Academia de studii teologice ÔÇ×Sf├óntul VladimirÔÇť din New York, dar l-a g─âsit cu adev─ârat ├«ntr-o celul─â de 16 metri p─âtra┼úi din Shanghai. A petrecut opt ani ├«n ├«nchisorile chineze┼čti, timp ├«n care a cunoscut iadul pe P─âm├ónt, ├«ns─â acum consider─â c─â toat─â experien┼úa a fost, de fapt, o binecuv├óntare.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.