Dicţionare aduse la zi

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

De cîteva luni, de cînd pandemia a schimbat rutina vieții cotidiene și a adus în circulație cuvinte, expresii și sensuri noi, mai mulți lingviști – de la noi, ca și din alte părți ale lumii – au semnalat inovațiile și au atras atenția asupra rapidității cu care acestea se răspîndesc. E în același timp ocazia să observăm și rapida adaptare a instrumentelor lexicografice moderne. Marile dicționare din culturile cu tradiție au, în epoca noastră, bunul obicei de a-și actualiza permanent conținutul, introducînd în lista lor de cuvinte împrumuturi sau creații lexicale noi. O vreme, această actualizare privea doar edițiile „pe hîrtie”; astăzi, este mai ales o caracteristică a versiunilor online. Dublarea versiunii clasice a marilor dicționare prin ediții online creează un fel de anticameră foarte utilă: cuvintele noi sînt admise mai întîi în versiunea electronică și abia apoi, dacă se verifică rezistența lor, confirmîndu-se faptul că nu au reprezentat doar o modă trecătoare, sînt introduse în versiunea clasică. Şi la noi există ideea de a accepta în dicționar noutățile lexicale (după o perioadă de verificare), dar ritmul lent de elaborare și publicare a noilor ediții și absența unor site-uri proprii dicționarelor, care să fie gestionate și îmbogățite permanent de echipa lor de autori, face ca procesul să se întindă pe mai multe decenii.

Acceptarea noutăților de către dicționare a devenit pentru edituri o strategie de publicitate, prin intermediul știrilor de presă. Nimeni nu-și poate imagina că aceeași persoană și-ar cumpăra în fiecare an o nouă ediție a dicționarului preferat, de dragul noilor cuvinte, dar inșii care nu au cumpărat pînă acum dicționare sau posesorii unor ediții foarte vechi pot fi influențați de știrile despre aducerea acestora la zi.

Încă din luna mai, redactorii dicționarului francez Le Petit Robert lansau ediția 2021, anunțînd intrarea (deocamdată în versiunea electronică) a unor termeni ca déconfinement („ieșirea din izolarea la domiciliu”) şi télétravailler („a munci de acasă”). Substantivul covid a fost înregistrat cu oscilațiile de încadrare gramaticală pe care le are în franceză, unde circulă ca substantiv masculin (sub presiunea formei) sau ca feminin (prin analogie cu fr. maladie). Vocabularul crizei sanitare a adăugat în dicționar și numeroase expresii și sensuri noi, între care geste barrière, mesure barrière (gest-barieră, măsură-barieră, „gest sau măsură de precauție, în scopul de a opri răspîndirea unei boli”). În ciuda tradiționalelor încercări oficiale de a limita influența engleză asupra limbii franceze, dicționarul continuă să valideze opțiunile clare ale uzului în materie de împrumuturi. Astfel, anglicismului cluster, care exista deja în dicționar cu utilizări din didactică și din domeniul muzical, i s-a adăugat acum și sensul „focar epidemic”.

Tot din primăvară, Oxford English Dictionary anunța noutățile epidemice incluse în inventarul său de cuvinte, expresii și sensuri. Pe site-ul dicționarului sînt articole foarte interesante care descriu nu numai noutățile, ci și modul lor de selectare: pe baza unui corpus consistent de articole de presă, îmbogățit lunar, prin monitorizarea frecvenței cuvintelor în acest corpus și ținînd cont și de căutările online ale unor cuvinte de către utilizatori. În urma acestor măsurători obiective au fost înregistrați numeroși termeni, printre care și covidiot („persoană care îi deranjează pe ceilalți refuzînd să respecte regulile de distanțare socială destinate să prevină răspîndirea bolii COVID-19”). Aducerile la zi sînt vizibile în instrumentul online Oxford Advanced Learner’s Dictionary.

În luna octombrie, presa din Italia anunța noi intrări în dicționarul Zingarelli: distanziamento sociale („distanțare socială”), paziente zero („pacient zero”), DAD = Didattica A Distanza („didactică la distanță”) etc. Redactorii dicționarului au precizat că termenul coronavirus exista deja în vechile ediții. Între sensurile noi, este interesant cel atribuit verbului tamponare („a tampona”) – „a testa cu ajutorul tampoanelor”, datorat faptului că, în Italia, testul PCR a căpătat în limbajul comun și în cel al presei, pornind de la metoda de recoltare a probelor biologice, denumirea metonimică tampone („tampon”). Dicționarul Devoto-Oli a inclus, cum rezultă tot din relatările presei, cuvinte ca lockdown, distanziamento sociale, spillover („extindere a bolii la altă specie”), droplet („picătură mică”), autoquarantena („autocarantină”), quarantenare („a carantina”), tamponare, biocontenimento („bioizolare”) etc. (it.euronews.com).

Se va putea face în curînd o comparație interesantă a modului în care noțiunile actualității imediate își internaționalizează denumirile sau ajung să se diferențieze, deopotrivă prin dinamica aleatorie a uzului și prin sensibilitatea față de schimbare a redactorilor de dicționare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.