Devenirea lui Liz Truss

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Puțini premieri ai Marii Britanii au fost întîmpinați de public cu mai puțin entuziasm decît Liz Truss. În ziua în care Partidul Conservator anunța rezultatele competiției interne pentru noul lider și prim-ministru, britanicii răspundeau unui sondaj-fulger din care a rezultat că 50% din ei nu-s mulțumiți să o vadă pe doamna Truss mutîndu-se în Downing Street. Doar 22% erau oarecum mulțumiți, ceea nu compensează nici măcar pentru procentul de 30% al celor care se declarau foarte dezamăgiți. 

Rezultatele astea nu sînt neapărat o evaluare a noului premier, cît mai degrabă o dovadă a pierderii încrederii în capacitatea conservatorilor de a guverna țara, indiferent de numele liderului. Boris Johnson pleacă de la conducerea țării lăsînd în urmă o foarte lungă listă de scandaluri, o economie în pragul recesiunii și o criză a costului vieții fără precedent în istoria recentă. 

În primele declarații după anunțarea rezultatelor competiției în care l-a învins pe fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak, doamna Truss a lăsat să se înțeleagă că va rămîne la guvernare pînă la alegerile la termen. Precizarea era necesară pentru că în presa britanică apăruseră zvonurile care acreditau ideea declanșării de anticipate pentru recredibilizarea cabinetului și salvarea Partidului Conservator, care de luni de zile apare în sondaje pe locul al doilea după laburiști. Mai mult, în ceea ce ar putea fi un record în istoria complicată a conspirațiilor politice britanice, presa scrie că în interiorul partidului s-a format deja un grup de opoziție care plănuiește înlocuirea doamnei Truss. De precizat că la data apariției acestei bîrfe noul premier nu fusese instalat oficial. 

Doamna Truss s-a convertit tîrziu la cultul Brexit-ului, dar acum vorbește de pe poziții radicale, declarîndu-se pregătită să treacă prin Parlament legislația necesară pentru suprascrierea protocolului cu Uniunea Europeană. Asta va dura luni de zile și e neclar totuși dacă noul premier are suficient curaj pentru a risca un război comercial cu Uniunea Europeană care pare să-și fi atins limitele toleranței. După Theresa May și Johnson, Truss ar fi al treilea premier britanic care încearcă să vîndă imaginea un pic fantasmagorică a unei țări care se poate confrunta de la egal la egal cu blocul comunitar. 

O altă problemă, internă de data asta, e Scoția. Ultimii doi premieri au inaugurat un fel de tradiție, alegînd să meargă în Scoția la prima ieșire din Londra după învestire. Nu se știe încă dacă doamna Truss va face la fel. Ce se știe e că, în timpul campaniei, n-a găsit altceva mai bun de făcut decît să o califice un pic veninos și disprețuitor pe lidera Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon, drept o persoană care caută atenție cu orice preț. E de așteptat ca o primă întîlnire oficială între cele două să fie glacială. Nu e ceva ce vreun premier britanic și-ar dori în aceste zile cînd mișcarea pentru independență din Scoția pare să capete curajul de a forța încă un referendum pentru independență. 

Însă cea mai complicată problemă rămîne totuși aceea a scumpirilor. Planurile doamnei Truss au fost exprimate destul de vag. S-a vorbit despre o plafonare a prețurilor la energie (ceea ce e un pic amuzant pentru un premier comparat ici și colo cu Margaret Thatcher) și în același timp despre reduceri de taxe. Nu e clar cum va reuși toate aceste lucruri în timp ce încearcă să mențină aparența de unitate a conservatorilor ce par intrați de ceva vreme într-un soi de spirală a fragmentării și tribalismului.

Dacă e cineva care poate să își păstreze speranța în noul premier britanic, atunci aceia sînt ucrainenii. Din poziția de ministru de Externe, Liz Truss a fost o susținătoare fermă a ajutorării Ucrainei și izolării agresorului rus. Și a semnalat asta în toate modurile posibile, inclusiv atunci cînd, aflîndu-se în Estonia, a împrumutat un pic din cabotinismul lui Boris Johnson și s-a fotografiat pe un tanc. Rezultatul imediat și previzibil a fost că Internetul a transformat fotografia în memă și asta fost probabil culmea popularității lui Liz Truss. 

Pe de altă parte, doamna Truss a arătat de-a lungul carierei o anume flexibilitate a convingerilor. Născută într-o familie de intelectulali laburiști, ea a activat ca militantă liberal-democrată în timpul studiilor la Oxford. A susținut printre altele și abolirea monarhiei, ceea ce va aduce probabil un iz de stînjeneală în camera de la Balmoral în care regina îi va oferi formal ocazia de a forma noul guvern. Mai tîrziu a militat pentru rămînerea în Uniunea Europeană pentru ca ulterior să treacă de partea cealaltă a gardului. 

În condițiile în care Marea Britanie, ca și restul statelor europene, trebuie să facă față unor crize care se suprapun, capacitatea de a renunța la propriile credințe și de a părăsi rigiditatea ideologică sînt mai degrabă avantaje. Probabil nu suficiente pentru a paria pe success, dar necesare pentru a crește șansele unor rezultate satisfăcătoare. Însă asta va trebui probat. Deocamdată, doamna Truss pare să fie mai aproape de Gordon Brown decît de Margaret Thatcher. Brown, ultimul premier laburist, a preluat puterea de la Tony Blair fără să mai reușească să cîștige alegerile următoare, ceea ce a deschis calea unei lungi domnii conservatoare. O eră care lasă în urmă Brexit-ul și care acum e pe cale să se sfîrșească în confuzie și eșec.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.
Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul în care a fost aruncat în aer peretele muzeului din Olanda. Tezaurul dacic, furat în mai puțin de 3 minute
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.
Frații Tate, sursă foto: Instagram
Frații Tate se implică în recuperarea obiectelor din tezaurul dacic furate. Ce recompensă au promis cei doi pentru informații
Tristan Tate, fratele lui Andrew Tate, a promis că vor oferi personal 25.000 de euro celui care oferă informații care ar putea ajuta la recuperarea artefactelor furate de la Muzeul Drens din Olanda.
leonard doroftei si alexandru doroftei facebook jpg
femeie fereastra istock jpg
Trucul genial care va ține muștele la distanță atât în sezonul cald, cât și în cel rece! Ce trebuie să punem la geam pentru a scăpa de probleme
Încă ne aflăm în luna ianuarie, însă timpul trece repede, iar până să ne dăm seama, deja vom intra în perioada caldă a anului. Odată cu aceasta, muștele vor reîncepe să ne dea bătăi de cap, iar mulți români caută cu disperare metode de a le ține la distanță.
adenom prostata jpg
Remedii care susțin sănătatea prostatei
O prostată mărită poate provoca dificultăți urinare și probleme sexuale. Adjuvante în completarea tratamentului sunt unele remedii din plante.
Petrache Lupu Fotografii Realitatea Ilustrată  (18) jpg
Psihoza colectivă creată de „Mesia din Maglavit” în anii '30. Cum a hipnotizat Petrache Lupu milioane de români creduli
O întâmplare ciudată petrecută în urmă cu 90 de ani a scos din anonimat una dintre cele mai sărace comune din România, transformând-o peste noapte într-un loc de pelerinaj căutat de zeci de mii de români. Astăzi, Petrache Lupu, eroul ei, este aproape uitat.
Gigi Becali FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
novak djokovici australian open getty jpg