Devenirea lui Liz Truss

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Puțini premieri ai Marii Britanii au fost întîmpinați de public cu mai puțin entuziasm decît Liz Truss. În ziua în care Partidul Conservator anunța rezultatele competiției interne pentru noul lider și prim-ministru, britanicii răspundeau unui sondaj-fulger din care a rezultat că 50% din ei nu-s mulțumiți să o vadă pe doamna Truss mutîndu-se în Downing Street. Doar 22% erau oarecum mulțumiți, ceea nu compensează nici măcar pentru procentul de 30% al celor care se declarau foarte dezamăgiți. 

Rezultatele astea nu sînt neapărat o evaluare a noului premier, cît mai degrabă o dovadă a pierderii încrederii în capacitatea conservatorilor de a guverna țara, indiferent de numele liderului. Boris Johnson pleacă de la conducerea țării lăsînd în urmă o foarte lungă listă de scandaluri, o economie în pragul recesiunii și o criză a costului vieții fără precedent în istoria recentă. 

În primele declarații după anunțarea rezultatelor competiției în care l-a învins pe fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak, doamna Truss a lăsat să se înțeleagă că va rămîne la guvernare pînă la alegerile la termen. Precizarea era necesară pentru că în presa britanică apăruseră zvonurile care acreditau ideea declanșării de anticipate pentru recredibilizarea cabinetului și salvarea Partidului Conservator, care de luni de zile apare în sondaje pe locul al doilea după laburiști. Mai mult, în ceea ce ar putea fi un record în istoria complicată a conspirațiilor politice britanice, presa scrie că în interiorul partidului s-a format deja un grup de opoziție care plănuiește înlocuirea doamnei Truss. De precizat că la data apariției acestei bîrfe noul premier nu fusese instalat oficial. 

Doamna Truss s-a convertit tîrziu la cultul Brexit-ului, dar acum vorbește de pe poziții radicale, declarîndu-se pregătită să treacă prin Parlament legislația necesară pentru suprascrierea protocolului cu Uniunea Europeană. Asta va dura luni de zile și e neclar totuși dacă noul premier are suficient curaj pentru a risca un război comercial cu Uniunea Europeană care pare să-și fi atins limitele toleranței. După Theresa May și Johnson, Truss ar fi al treilea premier britanic care încearcă să vîndă imaginea un pic fantasmagorică a unei țări care se poate confrunta de la egal la egal cu blocul comunitar. 

O altă problemă, internă de data asta, e Scoția. Ultimii doi premieri au inaugurat un fel de tradiție, alegînd să meargă în Scoția la prima ieșire din Londra după învestire. Nu se știe încă dacă doamna Truss va face la fel. Ce se știe e că, în timpul campaniei, n-a găsit altceva mai bun de făcut decît să o califice un pic veninos și disprețuitor pe lidera Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon, drept o persoană care caută atenție cu orice preț. E de așteptat ca o primă întîlnire oficială între cele două să fie glacială. Nu e ceva ce vreun premier britanic și-ar dori în aceste zile cînd mișcarea pentru independență din Scoția pare să capete curajul de a forța încă un referendum pentru independență. 

Însă cea mai complicată problemă rămîne totuși aceea a scumpirilor. Planurile doamnei Truss au fost exprimate destul de vag. S-a vorbit despre o plafonare a prețurilor la energie (ceea ce e un pic amuzant pentru un premier comparat ici și colo cu Margaret Thatcher) și în același timp despre reduceri de taxe. Nu e clar cum va reuși toate aceste lucruri în timp ce încearcă să mențină aparența de unitate a conservatorilor ce par intrați de ceva vreme într-un soi de spirală a fragmentării și tribalismului.

Dacă e cineva care poate să își păstreze speranța în noul premier britanic, atunci aceia sînt ucrainenii. Din poziția de ministru de Externe, Liz Truss a fost o susținătoare fermă a ajutorării Ucrainei și izolării agresorului rus. Și a semnalat asta în toate modurile posibile, inclusiv atunci cînd, aflîndu-se în Estonia, a împrumutat un pic din cabotinismul lui Boris Johnson și s-a fotografiat pe un tanc. Rezultatul imediat și previzibil a fost că Internetul a transformat fotografia în memă și asta fost probabil culmea popularității lui Liz Truss. 

Pe de altă parte, doamna Truss a arătat de-a lungul carierei o anume flexibilitate a convingerilor. Născută într-o familie de intelectulali laburiști, ea a activat ca militantă liberal-democrată în timpul studiilor la Oxford. A susținut printre altele și abolirea monarhiei, ceea ce va aduce probabil un iz de stînjeneală în camera de la Balmoral în care regina îi va oferi formal ocazia de a forma noul guvern. Mai tîrziu a militat pentru rămînerea în Uniunea Europeană pentru ca ulterior să treacă de partea cealaltă a gardului. 

În condițiile în care Marea Britanie, ca și restul statelor europene, trebuie să facă față unor crize care se suprapun, capacitatea de a renunța la propriile credințe și de a părăsi rigiditatea ideologică sînt mai degrabă avantaje. Probabil nu suficiente pentru a paria pe success, dar necesare pentru a crește șansele unor rezultate satisfăcătoare. Însă asta va trebui probat. Deocamdată, doamna Truss pare să fie mai aproape de Gordon Brown decît de Margaret Thatcher. Brown, ultimul premier laburist, a preluat puterea de la Tony Blair fără să mai reușească să cîștige alegerile următoare, ceea ce a deschis calea unei lungi domnii conservatoare. O eră care lasă în urmă Brexit-ul și care acum e pe cale să se sfîrșească în confuzie și eșec.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Politia Hunedoara  Foto Daniel Guță jpg
Amor pe bani cu două prostituate, pe centura Petroșaniului. Cu ce s-a ales amatorul de sex
Un localnic din Petroșani a trecut prin clipe de coșmar. S-a plâns Poliției că a fost jefuit și lovit cu mașina de două tinere pe care le-a acostat pe centura municipiului.
Mircea Geoană Foto Captura video FB
NATO nu recunoaşte „anexarea ilegală şi ilegitimă“ de teritorii din Ucraina de către Federaţia Rusă. Ce a spus Geoană
NATO nu recunoaşte „anexarea ilegală şi ilegitimă“ de teritorii din Ucraina de către Federaţia Rusă, a declarat, vineri seara, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a reconfirmat, în acest context, că Alianţa este angajată deplin în apărarea întregului său teritoriu.
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Zelenski, despre „negocierile”cerute de Putin: „Vom negocia cu noul președinte” al Federației Ruse
Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se va afla la putere. Declarația președintelui ucrainean survine la scurt timp după ce omologul său rus a cerut Kievului să depună armele.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.