Despre sarmale

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Asocierea dintre sarmale și Crăciun are o oarecare tradiție, în obiceiurile și în imaginarul publicului. Căutările în bazele de texte digitalizate ne trimit către mai multe reviste din perioada interbelică ale căror numere speciale de sărbători conțineau din abundență glume bazate pe această asociere. Găsim, de exemplu, o poezie parodică cu titlul „Sarmale!“ („Dacă se-ntîmplă să iubești, / Atunci iubitei tale / Sentimental tu îi șoptești: / «Aș mai dori sarmale...»“ – Cuvîntul, 25 decembrie 1932) sau „Ce e sarmaua?“, semnată Dinpoet („Sarmaua este mare ca un măr / Sau mititică cam la fel cu pruna, / Iar farmecul e să mănînci duzini, / Nu să te mulțumești numai cu una“ – Veselia, 22 decembrie 1932). E interesant că încă de acum o sută de ani sarmalele deveniseră atît un simbol al aptitudinilor gospodărești, cît și unul al emancipării feminine – ironizate în tușe evidente, prin vorbele atribuite caricatural unei tinere: „Femeia nu mai vrea să se înjosească la astfel de ocupațiuni nedemne de dînsa; nu mai vrea să fie servitoarea dumneavoastră, nu mai vrea să facă sarmale. Dacă vreți sarmale, făceți-vă singuri!“ („Bacalaureata“, în Veselia, 15 ianuarie 1910). 

Cea mai veche atestare a cuvîntului sarma – consemnată ca atare în dic­țio­narele academice – Dicționarul limbii române (DLR) și Micul dicționar academic (MDA) – este de la începutul secolului al XIX-lea, din 1813, provenind dintr-o însemnare din zona Făgărașului publicată de Nicolae Iorga în seria Studii și Documente, volumul XII: „Însămnare ce am făcut cheltuiala din început logo(d)nii fiiei mele (...) o oală cu sarmale de drum“. Desigur că termenul culinar circula deja de mai multă vreme, dar nu a fost consemnat în scris, sau nu s-a descoperit încă vreun document anterior care să-l cuprindă. Absolut sigur este că e vorba de un cuvînt turcesc, răspîndit în tot spațiul balcanic – în greacă, sîrbă, bulgară, albaneză. În dicționarele turcești actuale, cuvîntul sarma are sensul culinar – „mîncare caldă din frunze de viță sau varză umplute cu carne și orez“ –, dar și multe alte semnificații mai generale, concrete – „înfășurare, învelire, ambalare“ – și abstracte, figurate, derivînd din polisemantismul verbului sarmak – „a înfășura, a acoperi, a îmbrățișa“ etc. (Redhouse, 1994). Lazăr Șăineanu, în Influența orientală asupra limbei și culturei române (1900), definea sarmaua ca fiind un „cocoloș de carne tocată sau de orez învelit în foi de viță sau de varză“ (II, 315), descriind-o ca parte a puternicei influențe turcești asupra „bucătăriei din orașe“ (răspîndite ulterior și în mediul rural); aceasta includea, „dintre tocane: capama, ciulama, musaca; cheftea, sarma, ciumlec“ (I, p. 229). 

Deși e foarte bine instalat în limbă, denumind un fel de mîncare tradițional – chiar dacă tradiția e doar de cîteva secole, nu (cum poate își imaginează unii) străveche –, cuvîntul sarma nu a produs multe sensuri figurate și nu a intrat în expresii populare și colocviale prea răspîndite.  Șăineanu semnala expresiile a înghiți sarmaua, sinonimă cu a înghiți gălușca („a suporta un afront fără a putea riposta“) și a toca (cuiva) carnea sarmale –  „a-l tăia în bucățele, a-l sfîșia“. E foarte probabil ca și expresia a lucra în foi de viță (care a fost discutată de Iorgu Iordan și de Stelian Dumitrăscel), cu sensul „a țese intrigi, a unelti cu dibăcie împotriva cuiva“, să fie legată de prepararea (îndelungată și atentă) a sarmalelor. Un sens figurat produs probabil contextual, izolat, asocia sarmaua cu o insultă sau cu o lovitură: „Întreabă pă ăi de la Cenzură cîte sarmale iau peste nas de la jurnale“ (Veselia, 20 decembrie 1934).

A rămas totuși neînregistrat un sens figurat, glumeț și depreciativ, din limbajul colocvial, în care sarmalele au devenit metaforă (vizuală) pentru un tip de coafură feminină, cu numeroase bucle rigide: „pe șefele ei cu «sarmale» pe cap le roade invidia“ (hotweek.ro); „Doamna cu sarmale pe cap și 1 metru de perle, de autor necunoscut, este executat modest“ (forum.softpedia.com); „O mătușă m-a dus pentru banchetul din clasa a VIII-a la coafor de unde am ieșit cu «sarmale» pe cap“ (mazilique.ro); „E foarte simplu să realizăm bucle frumoase tip «tirbușon» sau «cascadă», nu „sarmale“ (wordpress.com); „Ce artistă de la noi şi-a făcut «sarmalele» astea în păr?“ (libertatea.ro). Coafura cu sarmale sau sărmăluțe este identificată persiflant prin rolul festiv atribuit în interiorul anumitor categorii socio-culturale: „clasicele «sarmale» de nașă sau de soacră mare“, „atît de multe persoane recurg, an de an, la aceleași coafuri de nașă, deja celebrele sărmăluțe“ (divahair.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.