Despre sarmale

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Asocierea dintre sarmale și Crăciun are o oarecare tradiție, în obiceiurile și în imaginarul publicului. Căutările în bazele de texte digitalizate ne trimit către mai multe reviste din perioada interbelică ale căror numere speciale de sărbători conțineau din abundență glume bazate pe această asociere. Găsim, de exemplu, o poezie parodică cu titlul „Sarmale!“ („Dacă se-ntîmplă să iubești, / Atunci iubitei tale / Sentimental tu îi șoptești: / «Aș mai dori sarmale...»“ – Cuvîntul, 25 decembrie 1932) sau „Ce e sarmaua?“, semnată Dinpoet („Sarmaua este mare ca un măr / Sau mititică cam la fel cu pruna, / Iar farmecul e să mănînci duzini, / Nu să te mulțumești numai cu una“ – Veselia, 22 decembrie 1932). E interesant că încă de acum o sută de ani sarmalele deveniseră atît un simbol al aptitudinilor gospodărești, cît și unul al emancipării feminine – ironizate în tușe evidente, prin vorbele atribuite caricatural unei tinere: „Femeia nu mai vrea să se înjosească la astfel de ocupațiuni nedemne de dînsa; nu mai vrea să fie servitoarea dumneavoastră, nu mai vrea să facă sarmale. Dacă vreți sarmale, făceți-vă singuri!“ („Bacalaureata“, în Veselia, 15 ianuarie 1910). 

Cea mai veche atestare a cuvîntului sarma – consemnată ca atare în dic­țio­narele academice – Dicționarul limbii române (DLR) și Micul dicționar academic (MDA) – este de la începutul secolului al XIX-lea, din 1813, provenind dintr-o însemnare din zona Făgărașului publicată de Nicolae Iorga în seria Studii și Documente, volumul XII: „Însămnare ce am făcut cheltuiala din început logo(d)nii fiiei mele (...) o oală cu sarmale de drum“. Desigur că termenul culinar circula deja de mai multă vreme, dar nu a fost consemnat în scris, sau nu s-a descoperit încă vreun document anterior care să-l cuprindă. Absolut sigur este că e vorba de un cuvînt turcesc, răspîndit în tot spațiul balcanic – în greacă, sîrbă, bulgară, albaneză. În dicționarele turcești actuale, cuvîntul sarma are sensul culinar – „mîncare caldă din frunze de viță sau varză umplute cu carne și orez“ –, dar și multe alte semnificații mai generale, concrete – „înfășurare, învelire, ambalare“ – și abstracte, figurate, derivînd din polisemantismul verbului sarmak – „a înfășura, a acoperi, a îmbrățișa“ etc. (Redhouse, 1994). Lazăr Șăineanu, în Influența orientală asupra limbei și culturei române (1900), definea sarmaua ca fiind un „cocoloș de carne tocată sau de orez învelit în foi de viță sau de varză“ (II, 315), descriind-o ca parte a puternicei influențe turcești asupra „bucătăriei din orașe“ (răspîndite ulterior și în mediul rural); aceasta includea, „dintre tocane: capama, ciulama, musaca; cheftea, sarma, ciumlec“ (I, p. 229). 

Deși e foarte bine instalat în limbă, denumind un fel de mîncare tradițional – chiar dacă tradiția e doar de cîteva secole, nu (cum poate își imaginează unii) străveche –, cuvîntul sarma nu a produs multe sensuri figurate și nu a intrat în expresii populare și colocviale prea răspîndite.  Șăineanu semnala expresiile a înghiți sarmaua, sinonimă cu a înghiți gălușca („a suporta un afront fără a putea riposta“) și a toca (cuiva) carnea sarmale –  „a-l tăia în bucățele, a-l sfîșia“. E foarte probabil ca și expresia a lucra în foi de viță (care a fost discutată de Iorgu Iordan și de Stelian Dumitrăscel), cu sensul „a țese intrigi, a unelti cu dibăcie împotriva cuiva“, să fie legată de prepararea (îndelungată și atentă) a sarmalelor. Un sens figurat produs probabil contextual, izolat, asocia sarmaua cu o insultă sau cu o lovitură: „Întreabă pă ăi de la Cenzură cîte sarmale iau peste nas de la jurnale“ (Veselia, 20 decembrie 1934).

A rămas totuși neînregistrat un sens figurat, glumeț și depreciativ, din limbajul colocvial, în care sarmalele au devenit metaforă (vizuală) pentru un tip de coafură feminină, cu numeroase bucle rigide: „pe șefele ei cu «sarmale» pe cap le roade invidia“ (hotweek.ro); „Doamna cu sarmale pe cap și 1 metru de perle, de autor necunoscut, este executat modest“ (forum.softpedia.com); „O mătușă m-a dus pentru banchetul din clasa a VIII-a la coafor de unde am ieșit cu «sarmale» pe cap“ (mazilique.ro); „E foarte simplu să realizăm bucle frumoase tip «tirbușon» sau «cascadă», nu „sarmale“ (wordpress.com); „Ce artistă de la noi şi-a făcut «sarmalele» astea în păr?“ (libertatea.ro). Coafura cu sarmale sau sărmăluțe este identificată persiflant prin rolul festiv atribuit în interiorul anumitor categorii socio-culturale: „clasicele «sarmale» de nașă sau de soacră mare“, „atît de multe persoane recurg, an de an, la aceleași coafuri de nașă, deja celebrele sărmăluțe“ (divahair.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

contract
Cât costă să înființezi o firmă în Bulgaria sau Dubai și de ce nu este o idee bună
Tot mai mulți antreprenori români își exprimă dorința de a părăsi sistemul fiscal autohton, pe fondul incertitudinilor economice, al discuțiilor despre impozitul progresiv și al majorării TVA la 24%. Experții consultați de „Adevărul” au explicat de ce nu este o idee bună și ce riscuri își asumă.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Asistații sociali, vizați de popririle pe venituri care vor fi impuse Guvernul pentru cei care au restanțe la stat
Guvernul vrea să pună popriri pe veniturile românilor cu restanțe la stat, inclusiv pentru impozitele și taxele locale neplătite, chiar și în cazul în care restanțierii sunt asistați social.
pensionar jpg
Ce este pensia socială și cine o poate primi
Pensia socială sau indemnizația socială pentru pensionari este un beneficiu destinat să sprijine persoanele vârstnice care nu au o pensie suficientă sau care, din diverse motive, nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă.
shawarma 4029889 1280 jpg
Cine a inventat, de fapt, shaorma? Povestea celui mai iubit preparat turcesc care a cucerit lumea
Puține preparate de tip fast-food reușesc să treacă testul timpului, granițelor și culturilor la fel de spectaculos cum a făcut-o shaorma. Astăzi, o găsim peste tot – de la străzile aglomerate din București și Berlin, până la restaurante elegante din Dubai sau New York.
petrila drona jpg
Cum se vor acorda autorizațiile de construcție propuse în noul pachet de austeritate. Ce rol vor avea dronele
Ultimele propuneri din măsurile de austeritate, cele care taie posturi și salarii în cadrul reformei administrative, vizează și acordarea autorizației de construcție și verificarea cu drona a măsurătorilor imobilelor ridicate cu sau fără autorizație.
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
Joburile în care românii simpli câștigă cât un director la stat: „Cel mai bine plătit ia 11.000 de euro pe lună, iar cel mai prost 6.000”
Româniii sunt printre europenii cu cele mai mici salarii și cu un nivel de trai scăzut, dar asta nu înseamnă că nu există conaționali care sunt plătiți regește. Iar pentru asta nu trebuie să fie fotbaliști, politicieni sau staruri de cinema.
rapid fb jpg
santuri colmatate (4) jfif
Cum ajung românii să-și facă rău cu mâna lor. Nepăsarea costă scump când plouă: drumuri distruse, culturi stricate și gospodării inundate
În multe comune, șanțurile de scurgere a apelor sunt înfundate cu vegetație, nămol și gunoaie. Pâraiele, la rândul lor, sunt colmatate. Așa se ajunge la situații aberante în care cursuri de apă aproape secate ajung să inunde curți și să distrugă drumuri.
Calendar 21 iulie: 1969   Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună jpeg
21 iulie, ziua în care astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună
Pe 21 iulie 1969 astronauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună în cadrul misiunii Apollo 11 marcând un moment istoric în explorarea spațiului și un pas major pentru știință.