Despre Poștă (și democrație) în America

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Poșta ca element civilizator, Poșta ca factor de progres: Alexis de Tocqueville avea să remarce importanța acestei instituții pentru democrația americană. O instituție clădită și apoi modernizată de unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, Benjamin Franklin. Înaine să fie președinte, Franklin a fost director al Poștelor...

Și nu, nu e vorba doar de o contribuție abstractă la democrație: în zilele noastre, odată cu răspîndirea votului prin corespondență, USPS a devenit un jucător important în procesul electoral, livrînd buletinele de vot de la alegători către secții și către centrele de numărare.

Însă toate acestea au un cost. Poșta e pe ducă peste tot în lume. În SUA e, deja de multă vreme, neviabilă. Companii locale, companii private mușcă bucățile cele mai profitabile de piață. USPS a acumulat, din 2006 și pînă acum, datorii de 160 de miliarde de dolari. Despre restructurare se vorbește deja de peste un deceniu, însă încercările de pînă acum au eșuat. S-au încercat tot felul de soluții. Desființarea oficiilor neprofitabile i-ar lăsa fără acces la servicii tocmai pe cetățenii cei mai pauperi și întregi comunități izolate. Reducerea programului de lucru nu ar face decît să avantajeze concurența. Mărirea tarifelor ar aduce doar o picătură de bani în plus în oceanul de datorii, dar ar presupune costuri irecuperabile pentru ziarele care depind de abonamente. Reduceri de personal s-au tot făcut – dar orice ai face, tot e nevoie de o armată de poștași pentru a deservi un continent. În logica economiei capitaliste americane, o companie falimentară nu are nici un sens. În logica democrației americane, ar trebui totuși să se găsească soluții pentru a asigura continuitatea. Fostul președinte Obama a încercat să explice: „Toată lumea depinde de USPS. Vîrstnicii, pentru a primi pensia, veteranii, pentru rețetele lor, întreprinderile mici care încearcă să-și țină ușile deschise... Toți aceștia nu pot fi daune colaterale pentru o administrație mai preocupată de suprimarea votului decît de suprimarea unui virus”.

Se poate ajunge la un compromis? Se poate salva Poșta americană?

Probabil. Dar nu cu Donald Trump. Adversar declarat al votului prin corespondență, președintele a luat în vizor Poșta americană. Potrivit unui sondaj, peste 70% din votanții înscriși preferă să voteze prin corespondență – mai ales de teama contaminării cu SARS-CoV-2. În aceste condiții, volumul expedițiilor poștale va crește. USPS a avertizat că nu poate garanta livrarea la timp a tuturor buletinelor de vot dacă nu va primi un ajutor de stat suplimentar în valoare de 25 de miliarde de dolari, convenit deja cu Congresul. Donald Trump refuză însă acordarea acestei plăți. Potrivit președintelui american, votul prin corespondență va conduce la o creștere a fraudei electorale și asta ar putea să-l coste alegerile.

Posibila fraudare a alegerilor e însă doar un pretext. De fapt, pe republicani îi îngrijorează consecințele unei extinderi a electoratului. Pentru că mai ales adversarii democrați ai președintelui Trump se vor bucura de accesul la vot prin corespondență. E vorba de populațiile defavorizate, de votanții tineri (care, de regulă, nu ar fi mers la vot) sau de cei vîrstnici (persoane vulnerabile care nu vor să se înghesuie în secții de votare). În multe state americane, guvernele locale au adoptat decizii cu privire la facilitarea votului prin corespondență. Pe coasta de Vest era oricum o practică răspîndită: în Oregon, Colorado, Utah etc., buletinele sînt trimise alegătorilor înscriși fără o solicitare prealabilă, urmînd ca votanții să le depună la secții sau să le trimită prin poștă, după cum poftesc. În alte 33 de state, votul prin corespondență este posibil cu un aviz prealabil. Președintele pare acum să se teamă tocmai de accesul democratic la vot al cetățenilor. Pe scurt, Donald Trump se teme de democrație.

Contracandidatul său Joe Biden îl acuză că vrea să saboteze alegerile pe care le știe deja pierdute. Numeroși politicieni îi cer președintelui să intervină pentru ca un număr cît mai mare de cetățeni să poată participa la alegeri. Poșta a devenit subiect politic. Poșta e cîmp de luptă. Pentru că democrația depinde (și) de poștă.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.