Despre Po╚Öt─â (╚Öi democra╚Ťie) ├«n America

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Po╚Öta ca element civilizator, Po╚Öta ca factor de progres: Alexis de Tocqueville avea s─â remarce importan╚Ťa acestei institu╚Ťii pentru democra╚Ťia american─â. O institu╚Ťie cl─âdit─â ╚Öi apoi modernizat─â de unul dintre p─ârin╚Ťii fondatori ai Statelor Unite, Benjamin Franklin. ├Änaine s─â fie pre╚Öedinte, Franklin a fost director al Po╚Ötelor...

╚śi nu, nu e vorba doar de o contribu╚Ťie abstract─â la democra╚Ťie: ├«n zilele noastre, odat─â cu r─âsp├«ndirea votului prin coresponden╚Ť─â, USPS a devenit un juc─âtor important ├«n procesul electoral, livr├«nd buletinele de vot de la aleg─âtori c─âtre sec╚Ťii ╚Öi c─âtre centrele de num─ârare.

├Äns─â toate acestea au un cost. Po╚Öta e pe duc─â peste tot ├«n lume. ├Än SUA e, deja de mult─â vreme, neviabil─â. Companii locale, companii private mu╚Öc─â buc─â╚Ťile cele mai profitabile de pia╚Ť─â. USPS a acumulat, din 2006 ╚Öi p├«n─â acum, datorii de 160 de miliarde de dolari. Despre restructurare se vorbe╚Öte deja de peste un deceniu, ├«ns─â ├«ncerc─ârile de p├«n─â acum au e╚Öuat. S-au ├«ncercat tot felul de solu╚Ťii. Desfiin╚Ťarea oficiilor neprofitabile i-ar l─âsa f─âr─â acces la servicii tocmai pe cet─â╚Ťenii cei mai pauperi ╚Öi ├«ntregi comunit─â╚Ťi izolate. Reducerea programului de lucru nu ar face dec├«t s─â avantajeze concuren╚Ťa. M─ârirea tarifelor ar aduce doar o pic─âtur─â de bani ├«n plus ├«n oceanul de datorii, dar ar presupune costuri irecuperabile pentru ziarele care depind de abonamente. Reduceri de personal s-au tot f─âcut ÔÇô dar orice ai face, tot e nevoie de o armat─â de po╚Öta╚Öi pentru a deservi un continent. ├Än logica economiei capitaliste americane, o companie falimentar─â nu are nici un sens. ├Än logica democra╚Ťiei americane, ar trebui totu╚Öi s─â se g─âseasc─â solu╚Ťii pentru a asigura continuitatea. Fostul pre╚Öedinte Obama a ├«ncercat s─â explice: ÔÇ×Toat─â lumea depinde de USPS. V├«rstnicii, pentru a primi pensia, veteranii, pentru re╚Ťetele lor, ├«ntreprinderile mici care ├«ncearc─â s─â-╚Öi ╚Ťin─â u╚Öile deschise... To╚Ťi ace╚Ötia nu pot fi daune colaterale pentru o administra╚Ťie mai preocupat─â de suprimarea votului dec├«t de suprimarea unui virusÔÇŁ.

Se poate ajunge la un compromis? Se poate salva Poșta americană?

Probabil. Dar nu cu Donald Trump. Adversar declarat al votului prin coresponden╚Ť─â, pre╚Öedintele a luat ├«n vizor Po╚Öta american─â. Potrivit unui sondaj, peste 70% din votan╚Ťii ├«nscri╚Öi prefer─â s─â voteze prin coresponden╚Ť─â ÔÇô mai ales de teama contamin─ârii cu SARS-CoV-2. ├Än aceste condi╚Ťii, volumul expedi╚Ťiilor po╚Ötale va cre╚Öte. USPS a avertizat c─â nu poate garanta livrarea la timp a tuturor buletinelor de vot dac─â nu va primi un ajutor de stat suplimentar ├«n valoare de 25 de miliarde de dolari, convenit deja cu Congresul. Donald Trump refuz─â ├«ns─â acordarea acestei pl─â╚Ťi. Potrivit pre╚Öedintelui american, votul prin coresponden╚Ť─â va conduce la o cre╚Ötere a fraudei electorale ╚Öi asta ar putea s─â-l coste alegerile.

Posibila fraudare a alegerilor e ├«ns─â doar un pretext. De fapt, pe republicani ├«i ├«ngrijoreaz─â consecin╚Ťele unei extinderi a electoratului. Pentru c─â mai ales adversarii democra╚Ťi ai pre╚Öedintelui Trump se vor bucura de accesul la vot prin coresponden╚Ť─â. E vorba de popula╚Ťiile defavorizate, de votan╚Ťii tineri (care, de regul─â, nu ar fi mers la vot) sau de cei v├«rstnici (persoane vulnerabile care nu vor s─â se ├«nghesuie ├«n sec╚Ťii de votare). ├Än multe state americane, guvernele locale au adoptat decizii cu privire la facilitarea votului prin coresponden╚Ť─â. Pe coasta de Vest era oricum o practic─â r─âsp├«ndit─â: ├«n Oregon, Colorado, Utah etc., buletinele s├«nt trimise aleg─âtorilor ├«nscri╚Öi f─âr─â o solicitare prealabil─â, urm├«nd ca votan╚Ťii s─â le depun─â la sec╚Ťii sau s─â le trimit─â prin po╚Öt─â, dup─â cum poftesc. ├Än alte 33 de state, votul prin coresponden╚Ť─â este posibil cu un aviz prealabil. Pre╚Öedintele pare acum s─â se team─â tocmai de accesul democratic la vot al cet─â╚Ťenilor. Pe scurt, Donald Trump se teme de democra╚Ťie.

Contracandidatul s─âu Joe Biden ├«l acuz─â c─â vrea s─â saboteze alegerile pe care le ╚Ötie deja pierdute. Numero╚Öi politicieni ├«i cer pre╚Öedintelui s─â intervin─â pentru ca un num─âr c├«t mai mare de cet─â╚Ťeni s─â poat─â participa la alegeri. Po╚Öta a devenit subiect politic. Po╚Öta e c├«mp de lupt─â. Pentru c─â democra╚Ťia depinde (╚Öi) de po╚Öt─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.