Despre Poștă (și democrație) în America

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Poșta ca element civilizator, Poșta ca factor de progres: Alexis de Tocqueville avea să remarce importanța acestei instituții pentru democrația americană. O instituție clădită și apoi modernizată de unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, Benjamin Franklin. Înaine să fie președinte, Franklin a fost director al Poștelor...

Și nu, nu e vorba doar de o contribuție abstractă la democrație: în zilele noastre, odată cu răspîndirea votului prin corespondență, USPS a devenit un jucător important în procesul electoral, livrînd buletinele de vot de la alegători către secții și către centrele de numărare.

Însă toate acestea au un cost. Poșta e pe ducă peste tot în lume. În SUA e, deja de multă vreme, neviabilă. Companii locale, companii private mușcă bucățile cele mai profitabile de piață. USPS a acumulat, din 2006 și pînă acum, datorii de 160 de miliarde de dolari. Despre restructurare se vorbește deja de peste un deceniu, însă încercările de pînă acum au eșuat. S-au încercat tot felul de soluții. Desființarea oficiilor neprofitabile i-ar lăsa fără acces la servicii tocmai pe cetățenii cei mai pauperi și întregi comunități izolate. Reducerea programului de lucru nu ar face decît să avantajeze concurența. Mărirea tarifelor ar aduce doar o picătură de bani în plus în oceanul de datorii, dar ar presupune costuri irecuperabile pentru ziarele care depind de abonamente. Reduceri de personal s-au tot făcut – dar orice ai face, tot e nevoie de o armată de poștași pentru a deservi un continent. În logica economiei capitaliste americane, o companie falimentară nu are nici un sens. În logica democrației americane, ar trebui totuși să se găsească soluții pentru a asigura continuitatea. Fostul președinte Obama a încercat să explice: „Toată lumea depinde de USPS. Vîrstnicii, pentru a primi pensia, veteranii, pentru rețetele lor, întreprinderile mici care încearcă să-și țină ușile deschise... Toți aceștia nu pot fi daune colaterale pentru o administrație mai preocupată de suprimarea votului decît de suprimarea unui virus”.

Se poate ajunge la un compromis? Se poate salva Poșta americană?

Probabil. Dar nu cu Donald Trump. Adversar declarat al votului prin corespondență, președintele a luat în vizor Poșta americană. Potrivit unui sondaj, peste 70% din votanții înscriși preferă să voteze prin corespondență – mai ales de teama contaminării cu SARS-CoV-2. În aceste condiții, volumul expedițiilor poștale va crește. USPS a avertizat că nu poate garanta livrarea la timp a tuturor buletinelor de vot dacă nu va primi un ajutor de stat suplimentar în valoare de 25 de miliarde de dolari, convenit deja cu Congresul. Donald Trump refuză însă acordarea acestei plăți. Potrivit președintelui american, votul prin corespondență va conduce la o creștere a fraudei electorale și asta ar putea să-l coste alegerile.

Posibila fraudare a alegerilor e însă doar un pretext. De fapt, pe republicani îi îngrijorează consecințele unei extinderi a electoratului. Pentru că mai ales adversarii democrați ai președintelui Trump se vor bucura de accesul la vot prin corespondență. E vorba de populațiile defavorizate, de votanții tineri (care, de regulă, nu ar fi mers la vot) sau de cei vîrstnici (persoane vulnerabile care nu vor să se înghesuie în secții de votare). În multe state americane, guvernele locale au adoptat decizii cu privire la facilitarea votului prin corespondență. Pe coasta de Vest era oricum o practică răspîndită: în Oregon, Colorado, Utah etc., buletinele sînt trimise alegătorilor înscriși fără o solicitare prealabilă, urmînd ca votanții să le depună la secții sau să le trimită prin poștă, după cum poftesc. În alte 33 de state, votul prin corespondență este posibil cu un aviz prealabil. Președintele pare acum să se teamă tocmai de accesul democratic la vot al cetățenilor. Pe scurt, Donald Trump se teme de democrație.

Contracandidatul său Joe Biden îl acuză că vrea să saboteze alegerile pe care le știe deja pierdute. Numeroși politicieni îi cer președintelui să intervină pentru ca un număr cît mai mare de cetățeni să poată participa la alegeri. Poșta a devenit subiect politic. Poșta e cîmp de luptă. Pentru că democrația depinde (și) de poștă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump gettyimages jpg
Donald Trump, înconjurat de miliardari și de familie la un dineu exclusivist! Bezos și Musk au venit să îl susțină
Președintele ales Donald Trump a organizat un „dineu al victoriei” duminică, la Capital One Arena, după un miting în stil de campanie la Washington D.C., cu o zi înainte de a depune jurământul pentru un al doilea mandat.
Gabriela Ruse (EPA) jpg
2 jpg
Podul Hobanat, cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani din Galați, deschis circulației. A trecut toate testele de rezistență
Podul Hobanat, cea mai complexă lucrare de infrastructură realizată în judeţul Galați, în ultimele decenii, a fost deschis circulației, după ce a trecut cu brio toate testele de rezistență.
Prim ministrul slovac Robert Fico FOTO EPA EFE jpg
Peste 100 de psihologi și psihiatri cer retragerea lui Fico. „Politica autoritară subminează democrația”
Peste o sută de psihologi și psihiatri slovaci i-au cerut demisia prim-ministrului Robert Fico, acuzându-l de manipulare, minciuni și atacuri autoritare.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja: Nu vom lăsa securitatea energetică pe mâinile unora care folosesc energia ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit luni cu ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului Internațional al Ungariei, Péter Szijjártó, cu care a discutat inclusiuv despre intenția companiei ungare MVM de a achiziționa E.On. România.
Gina Pistol jpg
Adevăratul motiv pentru care Gina Pistol și-a dat demisia de la Antena 1. A spus-o abia acum: „Se adunaseră foarte multe”
La începutul anului 2023, după terminarea sezonului 11 „Chefi la Cuțite”, Gina Pistol și-a anunțat retragerea din televiziune. Soția lui Smiley s-a bucurat de perioada de pauză pe care a avut-o. De ce a ales totuși să plece de la Antena 1?
Hot jaf card tehnologie laptop furt FOTO Shutterstock
O nouă înșelătorie atacă portofelele românilor. Avertismentul Poliției Române
Poliția Română a atras luni atenția românilor să evite să răspundă la apeluri telefonice nesolicitate sau mesaje prin care li se cer informații importante, avertizând că pot rămâne fără bani în cont.
Instalaţii Boromir în fabrica de panificaţie şi patiserie din Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul
Un lanţ de cofetării deschide o nouă fabrică în România, pe locul unei unităţi de producţie a textilelor
Un lanț de cofetării și patiserii are în plan anul acesta deschiderea unei noi fabrici cu o suprafață de producție de 4.700 mp și angajarea a peste 100 de persoane.
Axel Rudakubana Foto X jpg
Adolescentul care a ucis trei fetiţe în Marea Britanie și-a recunoscut faptele. Ce pedeapsă ar putea primi
Axel Rudakubana, în vârstă de 18 ani, din Marea Britanie, şi-a recunoscut faptele, luni, în fața instanței. Acesta s-a declarat vinovat de uciderea a trei fetiţe în urma atacului din iulie 2024, din nordul Angliei.