Desemnări mai mult sau mai puțin ironice ale copilului

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
„Cu bule“ jpeg

Există în româna actuală mai multe sinonime expresive ale cuvîntului copil. Desigur, nu este vorba de echivalente perfecte; ar fi destul de complicat de descris întreaga serie lexicală, care presupune marcarea unor diferențieri de vîrstă (copii mai mici sau mai mari), de gen (fete și băieți), de perspectivă (copilul în relație cu părinții sau doar ca individ aflat într-o etapă a vieții sale), a unor variații de sens manifestate istoric sau dialectal. Nu-mi propun o asemenea analiză lingvistică, atrag atenția doar asupra unor diferențe de atitudine în desemnarea copilului, în limbajul curent.

E de așteptat ca un asemenea cîmp lexical să fie marcat de afectivitate, surprinzătoare este însă prezența cuvintelor cu folosire preponderent ironică și chiar cu conotații negative stabile. De fapt, expresivitatea se asociază inevitabil cu schimbarea: termeni inițial peiorativi își pierd treptat conotațiile negative, în vreme ce termenii neutri tind să capete asocieri depreciative. Cuvintele pici sau puști își dezvăluie prin recursul la etimologie o componentă inițial depreciativă,  pentru că își au originea în termeni insultători din turcă; astăzi utilizarea lor este net „ameliorată”, indicînd preponderent simpatie. Prunc e aproape absent din uzul curent, dar se păstrează în contexte religioase; e termenul lipsit de orice conotație peiorativă. Cuvîntul odor apare cu sensul „copil (al...)” în formule clișeizate, într-un stil emoțional convenționalizat: „Realizatorul emisiunii (...) se mîndreşte cu odorul lui, care are doar un anişor” (ziuanews.ro); „cea mai potrivită să joace rolul frizerului pentru prima tunsoare este mama, care știe mai bine ca oricine cum să se poarte cu odorul ei” (sfatulmedicului.ro).

Conotații negative destul de stabile au cuvintele țînc, plod, odraslăȚînc e folosit destul de rar, dar poate apărea în contexte cotidiene, în formulări care transmit o atitudine ostilă – „Nu mă manipulează ea cum vrea şi nu mi-l pune în braţe pe ţînculăsta” (ziaruldeiasi.ro) –, dar și în contexte neutre, unde termenul conferă doar o notă de familiaritate glumeață: „vine an de an în Parcul Național împreună cu țîncul lui” (evz.ro). Plod e cel mai clar marcat negativ, fiind folosit de obicei pentru a vorbi despre copiii altora, în contexte conflictuale: „la ce vă trebuie concediu de 2 ani! Ca să stați toată ziua în parc cu plodul în căruț și voi la bîrfă pe bănci, cu țigara în gură?” (avocatnet.ro); „Probabil ești un părinte nervos că stă cu plodulpe cap atîtea zile” (edupedu.ro). Există și în acest caz excepții, respectiv situații în care vorbitorii recurg la cuvîntul marcat pentru a se referi la copiii proprii: „haideți fetelor să ne povestim clipele fericite alături de plodul nostru”(desprecopii.com). Odraslă este un cuvînt ușor marcat ironic, care se potrivește în contexte diferite; acestea îi accentuează caracterul depreciativ, îl exploatează autoironic și ludic sau îl neutralizează aproape total: „Să stai 24 de ore din 24 cu odrasla, atunci cînd mai trebuie să și muncești, să faci de mîncare, să speli, să te speli, să faci curat” (vice.com); „Îmi aduc aminte cît am alergat cu odrasla noastră ca să-i luăm un costum bleu ca cerul” (dilemaveche.ro); „Lady Gaga este mămică! Vezi cum arată odrasla artistei!” (divahair.ro).

În stilul colocvial actual se pot găsi și două inovații relativ recente în desemnarea copiilor: junior (neinclus cu acest sens în dicționarele curente) – „Am fost cu juniorul 1 an și 2 luni la control” (Facebook); „Am fost cu juniorul în vîrstă de 5 ani şi sînt foarte mulțumită de calitatea serviciilor” (citymaps.ro); „juniorul meu a fost alăptat pînă la 11 luni” (desprecopii.com) – și kinder: „noroc cu kinderul nostru drag care a ales el cum vrea să fie hrănit şi cîtă apă vrea să bea” (wordpress.com); „Am fost cu kinderul din dotare la festival” (criticeyez.com); „kinderul începe să plîngă, apoi să urle de foame” (simonatache.ro).

În fine, varianta fonetică regională copchil, tot marcată ironic, merită o discuție aparte, pentru că e destul de frecventă: „vă purtați ca un copchil de 9 ani care nu a avut niciodată prieteni și e forever alone” (tpu.ro).

Mulțimea conotațiilor ironice și peiorative ale cuvintelor care desemnează copilul ar putea sugera o atitudine suspect de negativă – critică, ironică – a adulților români față de copii. Ar fi o concluzie grăbită și nedreaptă. Explicația ar putea fi alta: conotațiile pozitive ale referirii la copii sînt implicite, se actualizează prin scenarii emoționale simple și nu e nevoie să mai fie marcate în limbă; în schimb, reacțiile de iritare, nervozitate, formele de detașare ironică produc inovații expresive.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.