Desemnări mai mult sau mai puțin ironice ale copilului

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
„Cu bule“ jpeg

Există în româna actuală mai multe sinonime expresive ale cuvîntului copil. Desigur, nu este vorba de echivalente perfecte; ar fi destul de complicat de descris întreaga serie lexicală, care presupune marcarea unor diferențieri de vîrstă (copii mai mici sau mai mari), de gen (fete și băieți), de perspectivă (copilul în relație cu părinții sau doar ca individ aflat într-o etapă a vieții sale), a unor variații de sens manifestate istoric sau dialectal. Nu-mi propun o asemenea analiză lingvistică, atrag atenția doar asupra unor diferențe de atitudine în desemnarea copilului, în limbajul curent.

E de așteptat ca un asemenea cîmp lexical să fie marcat de afectivitate, surprinzătoare este însă prezența cuvintelor cu folosire preponderent ironică și chiar cu conotații negative stabile. De fapt, expresivitatea se asociază inevitabil cu schimbarea: termeni inițial peiorativi își pierd treptat conotațiile negative, în vreme ce termenii neutri tind să capete asocieri depreciative. Cuvintele pici sau puști își dezvăluie prin recursul la etimologie o componentă inițial depreciativă,  pentru că își au originea în termeni insultători din turcă; astăzi utilizarea lor este net „ameliorată”, indicînd preponderent simpatie. Prunc e aproape absent din uzul curent, dar se păstrează în contexte religioase; e termenul lipsit de orice conotație peiorativă. Cuvîntul odor apare cu sensul „copil (al...)” în formule clișeizate, într-un stil emoțional convenționalizat: „Realizatorul emisiunii (...) se mîndreşte cu odorul lui, care are doar un anişor” (ziuanews.ro); „cea mai potrivită să joace rolul frizerului pentru prima tunsoare este mama, care știe mai bine ca oricine cum să se poarte cu odorul ei” (sfatulmedicului.ro).

Conotații negative destul de stabile au cuvintele țînc, plod, odraslăȚînc e folosit destul de rar, dar poate apărea în contexte cotidiene, în formulări care transmit o atitudine ostilă – „Nu mă manipulează ea cum vrea şi nu mi-l pune în braţe pe ţînculăsta” (ziaruldeiasi.ro) –, dar și în contexte neutre, unde termenul conferă doar o notă de familiaritate glumeață: „vine an de an în Parcul Național împreună cu țîncul lui” (evz.ro). Plod e cel mai clar marcat negativ, fiind folosit de obicei pentru a vorbi despre copiii altora, în contexte conflictuale: „la ce vă trebuie concediu de 2 ani! Ca să stați toată ziua în parc cu plodul în căruț și voi la bîrfă pe bănci, cu țigara în gură?” (avocatnet.ro); „Probabil ești un părinte nervos că stă cu plodulpe cap atîtea zile” (edupedu.ro). Există și în acest caz excepții, respectiv situații în care vorbitorii recurg la cuvîntul marcat pentru a se referi la copiii proprii: „haideți fetelor să ne povestim clipele fericite alături de plodul nostru”(desprecopii.com). Odraslă este un cuvînt ușor marcat ironic, care se potrivește în contexte diferite; acestea îi accentuează caracterul depreciativ, îl exploatează autoironic și ludic sau îl neutralizează aproape total: „Să stai 24 de ore din 24 cu odrasla, atunci cînd mai trebuie să și muncești, să faci de mîncare, să speli, să te speli, să faci curat” (vice.com); „Îmi aduc aminte cît am alergat cu odrasla noastră ca să-i luăm un costum bleu ca cerul” (dilemaveche.ro); „Lady Gaga este mămică! Vezi cum arată odrasla artistei!” (divahair.ro).

În stilul colocvial actual se pot găsi și două inovații relativ recente în desemnarea copiilor: junior (neinclus cu acest sens în dicționarele curente) – „Am fost cu juniorul 1 an și 2 luni la control” (Facebook); „Am fost cu juniorul în vîrstă de 5 ani şi sînt foarte mulțumită de calitatea serviciilor” (citymaps.ro); „juniorul meu a fost alăptat pînă la 11 luni” (desprecopii.com) – și kinder: „noroc cu kinderul nostru drag care a ales el cum vrea să fie hrănit şi cîtă apă vrea să bea” (wordpress.com); „Am fost cu kinderul din dotare la festival” (criticeyez.com); „kinderul începe să plîngă, apoi să urle de foame” (simonatache.ro).

În fine, varianta fonetică regională copchil, tot marcată ironic, merită o discuție aparte, pentru că e destul de frecventă: „vă purtați ca un copchil de 9 ani care nu a avut niciodată prieteni și e forever alone” (tpu.ro).

Mulțimea conotațiilor ironice și peiorative ale cuvintelor care desemnează copilul ar putea sugera o atitudine suspect de negativă – critică, ironică – a adulților români față de copii. Ar fi o concluzie grăbită și nedreaptă. Explicația ar putea fi alta: conotațiile pozitive ale referirii la copii sînt implicite, se actualizează prin scenarii emoționale simple și nu e nevoie să mai fie marcate în limbă; în schimb, reacțiile de iritare, nervozitate, formele de detașare ironică produc inovații expresive.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă evită să vorbească despre maneaua dedicată lui de Dani Mocanu
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, spune că nu a văzut şi nici nu a ascultat maneau pe care i-a dedicat-o Dani Mocanu, pentru că nu a avut timp.
digitalizare-conexiune-internet Foto ACCENTURE
Europa între independența de Rusia și dependența de SUA
Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a generat acțiuni în care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat.
traian basescu
Băsescu, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: „Putin nu îmi dă impresia că are Alzheimer, știe că dacă lovește, va fi lovit”
Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că Vladimir Putin este foarte conștient de faptul că, dacă va folosi arma nucleară, va fi la rândul său lovit cu o armă nucleară.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.