Deruta crescîndă a Marii Britanii

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Deruta crescîndă a Marii Britanii jpeg

ÔÇ×Enough is enoughÔÇť / ÔÇ×Destul e destulÔÇť, a declarat prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, ├«n urma atacului terorist de pe London Bridge. Clar este c─â aproape jum─âtate dintre cei care au votat pe 8 iunie, cu ocazia alegerilor generale din Anglia, au avut destul parte de May, a c─ârei majoritate conservatoare a fost nimicit─â prin vot, duc├«nd la o paralizare a Parlamentului (├«n absen╚Ťa unui partid majoritar). Fie c─â e vorba de ÔÇ×destui imigran╚ŤiÔÇť sau de ÔÇ×destul─â austeritateÔÇť, exist─â o seam─â de lucruri de care aleg─âtorii britanici s-au s─âturat.

Alegerile ├«ns─â au l─âsat ├«n urm─â o Anglie divizat─â ╚Öi derutat─â. Referendumul Brexit de anul trecut, cu privire la r─âm├«nerea ├«n UE, a ar─âtat o diviziune Ie╚Öire-R─âm├«nere, cu grupul Brexit-erilor av├«nd un avans minim. ├Än plus, alegerile generale de anul acesta au dus la o diviziune mai tradi╚Ťional─â st├«nga-dreapta, cu un partid laburist resuscitat prin capitalizarea nemul╚Ťumirii fa╚Ť─â de t─âierile de buget ale conservatorilor.

Pentru a v─â face o idee despre harta politic─â la care s-a ajuns, imagina╚Ťi-v─â un p─âtrat ├«mp─âr╚Ťit de o linie orizontal─â ╚Öi de una vertical─â, cu cele patru sferturi ocupate de adep╚Ťii R─âm├«nerii ╚Öi ai ÔÇ×T─âierilor de bugetÔÇť, de adep╚Ťii R─âm├«nerii ╚Öi ai ÔÇ×Expansiunii economiceÔÇť, de adep╚Ťii Ie╚Öirii ╚Öi ai ÔÇ×T─âierilor de bugetÔÇť, ╚Öi de adep╚Ťii Ie╚Öirii ╚Öi ai ÔÇ×Expansiunii economiceÔÇť. Oricum ai combina cele patru sferturi ale p─âtratului, nu se pot ob╚Ťine jum─ât─â╚Ťi coerente, astfel ├«nc├«t e imposibil s─â afl─âm ce anume ╚Öi-au dorit aleg─âtorii atunci c├«nd au votat. E ├«ns─â posibil s─â afl─âm ce anume nu au vrut aleg─âtorii. E vorba, ├«n mod cert, de dou─â mari chestiuni. Prima este austeritatea, pe care chiar ╚Öi conservatorii au anun╚Ťat c─â o vor abandona. Reducerea cheltuielilor publice pentru echilibrarea bugetului s-a bazat pe o teorie gre╚Öit─â ╚Öi a e╚Öuat ├«n practic─â. Indicatorul cel mai gr─âitor a fost incapacitatea lui George Osborne, ministrul britanic de Finan╚Ťe ├«ntre 2010 ╚Öi 2016, de a atinge vreunul dintre obiectivele sale legate de buget. Deficitul urma s─â fie eliminat ├«n 2015, apoi ├«n 2017, apoi ├«n 2020-2021. Acum, nici un guvern nu s-ar mai av├«nta s─â promit─â o dat─â fix─â.

Obiectivele se bazau pe ideea c─â un program ÔÇ×plauzibilÔÇť de reducere a deficitului ar propaga suficient─â ├«ncredere ├«n mediul de afaceri pentru a contracara efectele nocive ale reducerilor bugetare asupra activit─â╚Ťilor comerciale. Unii spun c─â obiectivele nu au fost niciodat─â cu adev─ârat plauzibile. Adev─ârul e c─â nici nu aveau cum s─â fie: deficitul nu poate sc─âdea dac─â economia nu cre╚Öte, iar reducerile de buget, reale ╚Öi anticipate, fr├«neaz─â cre╚Öterea. Consensul, ast─âzi, e c─â austeritatea a ├«nt├«rziat redresarea cu aproape trei ani, reduc├«nd c├«╚Ötigurile reale ╚Öi d─âun├«nd vizibil unor servicii publice esen╚Ťiale, ca administra╚Ťia local─â, s─ân─âtatea ╚Öi educa╚Ťia. S─â ne a╚Ötept─âm a╚Öadar ca obsesia aberant─â pentru echilibrarea bugetului s─â ├«nceteze. De acum, deficitul va fi doar un parametru de ajustare a st─ârii economiei.

A doua chestiune este imigra╚Ťia nereglementat─â dinspre UE. Cererea Brexit-erilor de ÔÇ×control al grani╚ŤelorÔÇť viza afluxul necontrolat de imigran╚Ťi economici din Europa de Est. Aceast─â dolean╚Ť─â va trebui onorat─â, ├«ntr-un fel sau altul. Migra╚Ťia ├«n interiorul Europei era neglijabil─â c├«nd UE era ├«n principal vest-european─â. Ceea ce s a schimbat atunci c├«nd UE a ├«nceput s─â integreze ╚Ť─ârile cu remunera╚Ťie sc─âzut─â, ex-comuniste. Migra╚Ťia care a urmat a suplinit golurile de pe pia╚Ťa muncii din ╚Ť─âri-gazd─â, precum Anglia ╚Öi Germania, aduc├«nd, ├«n fond, c├«╚Ötiguri imigran╚Ťilor. Dar imigra╚Ťia nereglementat─â nu aduce astfel de beneficii. Studii ale lui George J. Borjas de la Universitatea Harvard ╚Öi ale altora arat─â c─â imigra╚Ťia scade salariile for╚Ťei de munc─â concurente din ╚Ťara-gazd─â. Cel mai celebru studiu al lui Borjas arat─â efectul de sc─âdere net─â a salariilor clasei muncitoare autohtone, provocat de ÔÇ×MarielitosÔÇť ÔÇô cubanezii care au imigrat ├«n mas─â ├«n Miami, ├«n anii 1980.

Aceste temeri au stat la baza insisten╚Ťei statelor suverane asupra dreptului de a controla imigra╚Ťia. Nevoia de control este cu at├«t mai mare atunci c├«nd ╚Ť─ârile-gazd─â au un surplus de for╚Ť─â de munc─â, cum a fost cazul ├«n marea parte a Europei de Vest, dup─â criza din 2008. Sus╚Ťinerea Brexit reprezint─â, de fapt, o cerere de reinstaurare a suveranit─â╚Ťii asupra gra-ni╚Ťelor Marii Britanii. Nucleul acestei probleme este legitimitatea politic─â. ├Änainte de epoca modern─â, pie╚Ťele erau ├«n mare parte locale ╚Öi p─âzite cu stricte╚Ťe de persoanele din afar─â, chiar ╚Öi de cele din ora╚Öele ├«nvecinate. Pie╚Ťele na╚Ťionale au ap─ârut abia odat─â cu na╚Öterea statului modern. Iar circula╚Ťia cu totul liber─â a bunurilor, a capitalului ╚Öi a for╚Ťei de munc─â ├«ntre statele suverane a devenit posibil─â abia atunci c├«nd s-au ├«ndeplinit dou─â condi╚Ťii: ├«nchegarea identit─â╚Ťii na╚Ťionale ╚Öi ├«ntemeierea unor autorit─â╚Ťi na╚Ťionale capabile s─â ofere protec╚Ťie ├«n situa╚Ťii potrivnice.

Uniunea European─â nu ├«ndepline╚Öte nici una dintre aceste condi╚Ťii. Locuitorii s─âi s├«nt ├«n primul r├«nd cet─â╚Ťeni ai statelor-na╚Ťiune. Iar contractul dintre cet─â╚Ťeni ╚Öi statele de care depind economiile na╚Ťionale nu se poate reproduce la nivel european, deoarece nu exist─â un stat european cu care s─â se ├«ncheie un astfel de contract. Insisten╚Ťa UE ├«n privin╚Ťa liberei circula╚Ťii a for╚Ťei de munc─â, privit─â ca o condi╚Ťie de apartenen╚Ť─â a unei entit─â╚Ťi non-statale, este, ├«n cel mai bun caz, prematur─â. Aceast─â condi╚Ťie va trebui s─â fie restr├«ns─â, nu numai ca parte a acordului Brexit al Angliei, ci la nivelul ├«ntregii UE.

A╚Öadar, unde vor duce p├«n─â la urm─â rezultatele bezmetice ale alegerilor generale din Anglia? Probabil c─â May nu va supravie╚Ťui ca prim-ministru. Osborne a numit-o ÔÇ×dead woman walkingÔÇť / ÔÇ×condamnat─â la moarteÔÇť (evident, f─âr─â s─â precizeze c─â propriile sale m─âsuri de austeritate vor fi contribuit la demiterea ei). Rezultatul cel mai palpabil este, ├«n momentul de fa╚Ť─â, o fund─âtur─â politic─â: un guvern de coali╚Ťie conservator-laburist, cu (poate) un Boris Johnson ca prim-ministru ╚Öi Jeremy Corbyn ca viceprim-ministru. Guvernul ar adopta un program de doi ani, cu dou─â obiective: finalizarea unui acord Brexit ÔÇ×softÔÇť cu UE ╚Öi un program amplu de investi╚Ťii publice ├«n locuin╚Ťe, infrastructur─â ╚Öi energie verde. Programul de investi╚Ťii sper─â ca prin acest flux financiar s─â readuc─â toate cor─âbiile pe linia de plutire. Un avantaj suplimentar al prosperit─â╚Ťii economice ar fi o sc─âdere a ostilit─â╚Ťii fa╚Ť─â de imigra╚Ťie, ceea ce i-ar permite Angliei s─â negocieze o reglementare rezonabil─â a afluxului de imigran╚Ťi.

╚śi, cine ╚Ötie: dac─â negocierile vor for╚Ťa UE s─â-╚Öi redefineasc─â abordarea cu privire la libera circula╚Ťie a for╚Ťei de munc─â, Brexit s-ar putea s─â devin─â mai pu╚Ťin o problem─â a ie╚Öirii Angliei din Uniune, c├«t una a revizuirii condi╚Ťiilor de apartenen╚Ť─â la Uniunea European─â. 

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii ┼či profesor emerit de economie politic─â la Universitatea Warwick. 

┬ę Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLE┼×U

Foto: adevarul.ro

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?