Derrida, traficant de droguri - o experienţă literară

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Fapte: În decembrie 1982, în zilele dintre Crăciun şi Anul Nou, Jacques Derrida a dat o fugă la Praga pentru o prelegere despre Descartes şi teoria limbajului, pe care o promisese cîtorva studenţi grupaţi într-o asociaţie clandestină. A fost, fireşte, urmărit continuu de poliţia politică cehoslovacă şi, la plecare, cînd a ajuns la aeroport să ia avionul spre Paris, a apărut o mică problemă. Bagajele sale au fost luate la o parte de vameşi, a fost adus un cîine care le-a mirosit şi a reacţionat edificator, o mînă expertă s-a strecurat fără ezitare într-unul din buzunarele valizei şi a extras un pacheţel. Droguri. Derrida a petrecut 24 de ore în arest, cu interogatorii şi anchetă. De cîte ori depăna această amintire, filozoful exprima uimirea că absolut toţi participanţii la această înscenare – adică procurorul, poliţiştii, vameşii, chiar şi avocatul desemnat din oficiu – dădeau clar de înţeles că ştiu bine că joacă într-o comedioară ameninţătoare scrisă de alţii înainte. La un moment dat, înaintea unui interogatoriu la poliţie, avocatul i-a şoptit lui Derrida: „Luaţi tot ce vi se întîmplă ca pe o experienţă literară.“ Atunci, filozofului i-a picat fisa: valiza sa fusese „lucrată“ în orele de dinaintea plecării spre aeroport, cînd o lăsase la hotel după ce eliberase camera, ca să meargă să viziteze mormîntul lui Kafka în cimitirul evreiesc al oraşului. Trăia, într-adevăr, ceva kafkian.

De fapt: Avocatul ceh era mesagerul subtil al regimului către filozoful francez simpatizant al studenţilor disidenţi. Sigur că era şi el însuşi ofiţer acoperit al poliţiei politice, dar vorbele acestea („Luaţi totul ca pe o experienţă literară“) nu le spusese pentru că erau parte a scenariului, ci pentru că aşa simţise el, pe loc, că e bine să le spună. Era ca şi cum regimul comunist, brutal şi abuziv, îi făcea, discret, cu ochiul lui Derrida, înainte de a-l arunca în temniţă. Pentru avocat, însă, era ceva mai complicat. La Praga, poziţia lui era foarte puternică. Apartenenţa la poliţia politică şi o unanim recunoscută înaltă calitate profesională îl făceau invulnerabil printre colegi. Aşa că îşi mai permitea mici libertăţi, chiar şi cînd se afla în plin execiţiu al meseriei sale de ofiţer al serviciului secret acoperit ca avocat.

Cu mulţi ani în urmă, pe cînd era doar ofiţer, fără să fie avocat, făcuse parte din echipa operativă care urmărea îndeaproape grupul lui Jan Patocka. De atunci, rămăsese cu o ciudată pasiune pentru filozofie. Spun „ciudată“, nu pentru că e neobişnuit ca un ofiţer de poliţie politică să iubească filozofia (deşi, chiar este) şi nici pentru că această pasiune l-a contaminat în timp ce spiona adversarii regimului care se îndeletniceau cu filozofia, pe lîngă comploturile împotriva democraţiei populare. Ci pentru că nu împărtăşise nimănui voluptatea pe care o resimţea cînd studia stenogramele înregistrărilor întîlnirilor grupului lui Patocka. Era secretul lui! Citea cu nesaţ discuţiile despre Platon, Hegel, Schelling şi Heiddeger, pe care bătrînul filozof le avea cu cei din jurul său şi, pe măsură ce le citea, devenea tot mai interesat de filozofie. Lua notiţe şi apoi se ducea singur spre autorii evocaţi în discuţiile din dosare. În fine, după regretabila moarte a lui Jan Patocka (şi el era de acord că acel coleg al său care l-a supus pe venerabilul filozof unui interogatoriu de 11 ore, de unde i s-a tras hemoragia cerebrală fatală, exagerase puţin), pasiunea lui pentru filozofie a rămas la fel de fremătătoare şi iscoditoare.

Pînă să fie chemat urgent ca avocat din oficiu pentru cazul filozofului francez, citea posedat o carte cu titlu latinesc, scrisă, însă, în cel mai modern stil şi în cea mai avangardistă abordare pe care o văzuse el vreodată: Tractatus Logico-Philosophicus. Autorul, Ludwig Wittgenstein, fusese pomenit în discuţiile înregistrate ale grupului Patocka („totuşi, de ce se alăturase blestematei ăleia de Cartă? – sigur că ofiţerul care l-a interogat 11 ore a comis un abuz, ce să-i facem, se mai întîmplă, dar şi el, om aşa inteligent şi erudit, filozof de asemenea anvergură, o plăcere să-l asculţi, fie în convorbiri telefonice, fie ambiental – de ce s-o fi băgat în Carta asta, că numai necazuri i-a adus?“). În seara de dinaintea întîlnirii cu Derrida, prins la aeorport cu droguri în bagaj, avocatul stătuse ore în şir întins în pat, îmbrăcat în pijama, cu ochii aţintiţi în tavan, într-o stare de mare tulburare generată de lectura punctului 6.54 din Tractatus: „Propoziţiile mele clarifică prin faptul că cel ce mă înţelege le recunoaşte, în cele din urmă, drept non-sensuri, dacă prin ele – sprijinindu-se pe ele – s-a ridicat deasupra lor. El trebuie, pentru a spune aşa, să arunce scara după ce a urcat pe ea. El trebuie să depăşească aceste propoziţii şi apoi vede lumea în mod corect.“ Metafora scării aruncate i-a provocat o intensă meditaţie despre uitarea de sine. A doua zi, cînd îşi regăsise cinismul amuzat cu care în general îşi făcea datoria, un ceva din interiorul său, dar din afara interiorului său poliţist totuşi, l-a îndemnat să-i spună lui Derrida să ia totul ca pe o experienţă literară. Asta pentru că, deşi îi plăcuse la nebunie punctul 6.54 din Tractatus, nu era deloc convins de valabilitatea următorului punct, al 7-lea, care încheie cartea înfăşurînd-o într-o concluzie inadmisibilă: „Despre ceea ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă.“ Cum adică? Se poate vorbi, şi despre ceea ce nu se poate vorbi, doar că, cu grijă. Şi mai altfel decît de-a dreptul. Iar după ce vorbeşti despre ce nu se poate vorbi ridicîndu-te deasupra vorbelor proprii şi văzînd lumea în mod corect, mai bine să păstrezi, totuşi, scara. Ce te faci dacă totul e, de fapt, doar o experienţă literară şi tu ai apucat să arunci scara? Părerea lui, de om cu experinţă...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
gabriela cristea gogosi jpg
Cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși. Secretul Gabrielei Cristea
Nu mai e un secret că Gabriela Cristea, prezentatoarea TV, are propriul ei business cu dulciuri și cozonaci. Vedetei îi place foarte mult să gătească și nu ezită să le arate internauților cum se prepară anumite feluri de mâncare. Astfel că, recent, Gabriela Cristea a publicat un videoclippep pagina
Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie. Mutări importante în viața unui nativ, bani cu nemiluita pentru altul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 24 noiembrie.
AEP observatori internationali foto AEP jpg
Ce le-a transmis conducerea AEP observatorilor internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale 2024
Conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit, sâmbătă, cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern le-a transmis AEP.
WhatsApp Image 2024 11 23 at 18 21 06 jpeg
Trei turiști francezi au rămas blocati cu masina în noroi pe drumul unui cunoscutul obiectiv din județul Buzău
Trei cetățeni francezi au fost recuperați din zona montană de către jandarmi, după ce au rămas cu mașina blocată în noroi pe drumul spre un cunoscut obiectiv turistic al județul Buzău.
Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și DIana Șoșoacă  FACEBOOK jpg
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului realizat de un profesor de la Princeton University
Politologul Grigore Pop Elecheș, profesor la titrata Princeton University, explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar putea Elena Lasconi să devină marea surpriză a primului tur al prezidențialelor și cum ar putea să-l învingă pe George Simion.