Derive ale democrației

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Derive ale democrației jpeg

Democrația occidentală trece, de ceva vreme, printr-o perioadă complicată. În Ungaria, referendumul propus de premierul conservator Victor Orbán pe tema refuzului sau acceptării cotelor de refugiați a eșuat, la limită, datorită abstenționismului. Iar în Polonia, mii de femei protestează împotriva înăspririi legislației privind avortul. Două cazuri grave de derive ale democrației…

● Este, probabil, prima înfrîngere importantă suferită de FIDESZ în ultimii zece ani: la referendumul prin care cetățenilor maghiari li se-a cerut să răspundă dacă acceptă sau nu cotele de redistribuire a refugiaților decise la Bruxelles, nu s-au prezentat suficient de mulți alegători. Marea majoritate (95%) din cei care au votat s-au pronunțat împotriva primirii refugiaților, dar referendumul nu poate fi validat. Peste trei milioane de oameni au votat împotriva cotelor obligatorii, dar aproape cinci milioane nu s-au prezentat la urne. În plus, 6% din cei care au votat au ales să-și anuleze buletinele de vot ca o formă de a protesta împotriva a ceea ce au considerat că este un referendum absurd.

Vestea bună este că inițiativa premierului maghiar a picat. Vestea și mai bună e că Orbán nu va mai putea să facă din migrație tema principală a agendei publice. Eșecul referendumului e o victorie a democrației. Căci nu despre voința populară a fost vorba la acest referendum, ci despre intenția unui lider autoritar de a-și vedea confirmată politica xenofobă. Oricît ar vrea să deghizeze acest eșec în victorie, Viktor Orbán nu a reușit să-și mărească bazinul electoral, în ultimii doi ani: numărul de voturi obținute pentru referendumul pe care l-a inițiat e același cu numărul de voturi obținut în 2014 de FIDESZ și de partenerii săi de la Jobbik. De fapt, Orbán nu a reușit să-și crească baza electorală. Numărul de voturi negative este egal cu numărul de voturi pe care coaliția de guvernămînt din jurul FIDESZ și partidul naționalist-extremist Jobbik le-au obținut împreună la alegerile generale din 2014. Chiar dacă nu demisionează după eșecul înregistrat, Viktor Orbán a ieșit slăbit din această aventură în care singur a intrat.

● Mii de femei protestează în Polonia împotriva anunțatei modificări a legislației privind avortul. E o grevă la care participă femei de toate vîrstele și de toate condițiile – ele refuză să meargă la școală ori la facultate, la serviciu, sau să se achite de sarcinile casnice – după modelul unui protest al femeilor din Islanda, din 1975. Zeci de mii de femei și-au arătat solidaritatea cu această mișcare, apărînd în fotografii, pe rețelele de socializare, îmbrăcate în haine negre.

Modificarea articolelor de lege se face în urma unei inițiative civice. Petiția inițiată de Coaliția Stop Avorturi a reușit să întrunească peste 100.000 de susținători și a intrat pe ordinea de zi a Parlamentului. Inițiativa este susținută public de partidul conservator Lege și Justiție (PiS) și de Biserica Catolică.

Polonia are unul dintre regimurile cele mai severe din Uniunea Europeană în ceea ce privește avortul și ar deveni al treilea stat european care interzice întreruperea de sarcină, alături de Malta şi de Vatican. Întreruperea sarcinii este permisă doar în cazul în care viața fetusului este amenințată, dacă sănătatea mamei e grav amenințată sau dacă sarcina a rezultat în urma unui viol ori a unei relații incestuoase. Modificarea legislativă restricționează încă și mai mult situațiile în care avortul este permis. Întreruperea ilegală va deveni un delict, femeile găsite vinovate riscînd pînă la cinci ani de închisoare. Medicii care au asistat/ajutat întreruperea ilegală a sarcinii pot fi și ei condamnați penal. Adversarii legii susțin că, așa cum e formulată noua lege, chiar şi femeile care pierd sarcina din cauza unor probleme medicale riscă să fie investigate sub suspiciunea de avort.

Vor conta protestele și petițiile lansate de mișcările pro-choice? Vor lua în calcul reprezentanții din Parlament și argumentele femeilor care protestează împotriva unei legi retrograde? Dacă nu vor asculta aceste voci va fi, din nou, o derivă a democrației.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Cum erau urmăriți ceferiștii de către Securitate. Zeci de informatori erau folosiți de către „organe”
Securitatea comunistă avea în obiectiv și angajații de la CFR, domeniu de activitate care s-a dezvoltat mult după anul 1970. În Alba, dosarul de obiectiv „transporturi feroviare” a fost deschis în luna august 1972.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.