Derive ale democrației

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Derive ale democrației jpeg

Democrația occidentală trece, de ceva vreme, printr-o perioadă complicată. În Ungaria, referendumul propus de premierul conservator Victor Orbán pe tema refuzului sau acceptării cotelor de refugiați a eșuat, la limită, datorită abstenționismului. Iar în Polonia, mii de femei protestează împotriva înăspririi legislației privind avortul. Două cazuri grave de derive ale democrației…

● Este, probabil, prima înfrîngere importantă suferită de FIDESZ în ultimii zece ani: la referendumul prin care cetățenilor maghiari li se-a cerut să răspundă dacă acceptă sau nu cotele de redistribuire a refugiaților decise la Bruxelles, nu s-au prezentat suficient de mulți alegători. Marea majoritate (95%) din cei care au votat s-au pronunțat împotriva primirii refugiaților, dar referendumul nu poate fi validat. Peste trei milioane de oameni au votat împotriva cotelor obligatorii, dar aproape cinci milioane nu s-au prezentat la urne. În plus, 6% din cei care au votat au ales să-și anuleze buletinele de vot ca o formă de a protesta împotriva a ceea ce au considerat că este un referendum absurd.

Vestea bună este că inițiativa premierului maghiar a picat. Vestea și mai bună e că Orbán nu va mai putea să facă din migrație tema principală a agendei publice. Eșecul referendumului e o victorie a democrației. Căci nu despre voința populară a fost vorba la acest referendum, ci despre intenția unui lider autoritar de a-și vedea confirmată politica xenofobă. Oricît ar vrea să deghizeze acest eșec în victorie, Viktor Orbán nu a reușit să-și mărească bazinul electoral, în ultimii doi ani: numărul de voturi obținute pentru referendumul pe care l-a inițiat e același cu numărul de voturi obținut în 2014 de FIDESZ și de partenerii săi de la Jobbik. De fapt, Orbán nu a reușit să-și crească baza electorală. Numărul de voturi negative este egal cu numărul de voturi pe care coaliția de guvernămînt din jurul FIDESZ și partidul naționalist-extremist Jobbik le-au obținut împreună la alegerile generale din 2014. Chiar dacă nu demisionează după eșecul înregistrat, Viktor Orbán a ieșit slăbit din această aventură în care singur a intrat.

● Mii de femei protestează în Polonia împotriva anunțatei modificări a legislației privind avortul. E o grevă la care participă femei de toate vîrstele și de toate condițiile – ele refuză să meargă la școală ori la facultate, la serviciu, sau să se achite de sarcinile casnice – după modelul unui protest al femeilor din Islanda, din 1975. Zeci de mii de femei și-au arătat solidaritatea cu această mișcare, apărînd în fotografii, pe rețelele de socializare, îmbrăcate în haine negre.

Modificarea articolelor de lege se face în urma unei inițiative civice. Petiția inițiată de Coaliția Stop Avorturi a reușit să întrunească peste 100.000 de susținători și a intrat pe ordinea de zi a Parlamentului. Inițiativa este susținută public de partidul conservator Lege și Justiție (PiS) și de Biserica Catolică.

Polonia are unul dintre regimurile cele mai severe din Uniunea Europeană în ceea ce privește avortul și ar deveni al treilea stat european care interzice întreruperea de sarcină, alături de Malta şi de Vatican. Întreruperea sarcinii este permisă doar în cazul în care viața fetusului este amenințată, dacă sănătatea mamei e grav amenințată sau dacă sarcina a rezultat în urma unui viol ori a unei relații incestuoase. Modificarea legislativă restricționează încă și mai mult situațiile în care avortul este permis. Întreruperea ilegală va deveni un delict, femeile găsite vinovate riscînd pînă la cinci ani de închisoare. Medicii care au asistat/ajutat întreruperea ilegală a sarcinii pot fi și ei condamnați penal. Adversarii legii susțin că, așa cum e formulată noua lege, chiar şi femeile care pierd sarcina din cauza unor probleme medicale riscă să fie investigate sub suspiciunea de avort.

Vor conta protestele și petițiile lansate de mișcările pro-choice? Vor lua în calcul reprezentanții din Parlament și argumentele femeilor care protestează împotriva unei legi retrograde? Dacă nu vor asculta aceste voci va fi, din nou, o derivă a democrației.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Wizz Air va introduce noi rute cu plecare din București și Cluj-Napoca. Care sunt acestea şi cât costă călătoria
Compania Wizz Air anunţă că va introduce cinci noi curse directe către destinaţii din Europa, cu plecare din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
image
„Îmbrobodirea” femeilor: Ce spun un psiholog și un sociolog despre ultimele declarații ale Arhiepiscopul Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului a rămas în Secolul XVII, spun experții care au analizat ultimele declarații controversate ale acestuia despre faptul că femeile căsătorite ar trebui să poarte capul acoperit.
image
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Un bărbat de 44 de ani a construit o tavernă grecească în propria grădină. El a cheltuit peste 20.000 de euro pentru a putea primi oaspeți din întreaga lume, conform Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.