Dependența de China

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Epoca de aur a relațiilor dintre Marea Britanie și China a luat sfîrșit”, titra BBC în aceeași zi în care unul dintre jurnaliștii săi era atacat și reținut de Securitatea chineză la Shanghai. Cuvintele îi aparțin premierului Rishi Sunak și vin cu ocazia primului său discurs major de politică externă de la numirea în funcție. Sunak nu s-a ferit să califice drept „naivă” politica anterioară a guvernelor britanice care au preferat să se ocupe de partea economică a relațiilor cu Beijingul și au trecut în plan secund chestiunea valorilor și principiilor pe care China le promovează. Valori și principii care, din ce în ce mai clar, intră în conflict cu cele occidentale. 

În fapt, oficialul britanic recunoaște că lăcomia a fost principala caracteristică a legăturii dintre Occident și China. Ignorînd aspectele etice și morale ale acestei legături, Vestul a permis transformarea regimului comunist într-un gigant ale cărui ambiții politice sînt măcar pe măsura celor economice care au marcat ultimele decade. Și semnele acestor ambiții se văd în conduita oficialilor chinezi nu numai față de propriii cetățeni, ci și față restul lumii. Un exemplu mic, dar semnificativ este incidentul care a avut loc la mijlocul lunii septembrie la Manchester, cînd diplomații chinezi au considerat necesar să răspundă unui protest pașnic răpind unul dintre participanți și brutalizîndu-l ca și cum s-ar fi aflat în incinta unei secții de poliție din China rurală. 

După 30 de ani de mers pe același drum, o schimbare de direcție nu e tocmai ușoară. Dificultatea resetării atitudinii occidentale față de China s-a văzut cel mai clar cu ocazia recentei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Beijing. Însoțit de șefii mai multor corporații germane, Scholz s-a întîlnit cu dictatorul chinez Xi Jinping deși oportunitatea acestei vizite fusese pusă la îndoială atît în mediile politice germane, cît și în capitalele aliate. De altfel, în paralel cu prezența cancelarului la Beijing, secretarul de stat american Anthony Blinken, aflat în Germania, făcea o remarcă oblică în fața reporterilor veniți să relateze despre o întîlnire a miniștrilor de Externe din G7: „Lucrurile sînt foarte limpezi cînd e vorba despre o poziție comună față de China”. Blinken făcea referire la un editorial publicat de cancelar în presa germană în care erau enumerate mai multe chestiuni care sînt obiect de dispută în relațiile dintre Occident și Beijing. Între acestea,problema drepturilor omului în Xinjiang sau poziția Chinei față de războiul din Ucraina. Mesajul, mai degrabă prudent,al lui Scholz putea fi sintetizat ca un îndemn la reducerea dependenței economice de China. Altfel spus, Blinken a preferat să se raporteze mai degrabă la retorica oficială germană decît la faptele propriu-zise. De partea sa, presa chineză a ales să înțeleagă că Blinken sprijină acțiunile germane și implicit vizita la Beijing, ceea ce, în mod evident, nu era cazul. 

De partea sa, Washington-ul continuă o politică viguroasă de îngrădire a Chinei, refuzîndu-i accesul la înaltă tehnologie și chiar interzicînd americanilor să lucreze pentru companiile chineze care activează în domenii sensibile. E neclar cît de departe va merge această strategie de decuplare a Chinei de la beneficiile comerțului global (pe care îl practică selectiv –accesul străinilor pe piața locală este strict controlat și condiționat de transferuri tehnologice și de know-how), dar sigur este că, pe parcursul ultimelor trei administrații americane, atitudinea față de China s-a înăsprit sensibil. Metodele au fost ușor diferite de la președinte la președinte, nu însă și hotărîrea de a opri avansul Beijingului.

Între timp, apar tot mai multe întrebări despre direcția în care o va apuca China. Săptămîna aceasta am asistat la cele mai mari proteste organizate de chinezii de rînd de la cel din iunie ’90 din Piața Tienanmen din Beijing. Ele sînt cu atît mai surprinzătoare cu cît, în teorie, aparatul de represiune chinez s-a întărit masiv de la instalarea la putere a dictatorului Xi. Cei mai mulți analiști estimează că regimul va răspunde cu o și mai agresivă campanie de eliminare a oricărei manifestări de nemulțumire. Dincolo de arestări și violențe, Guvernul chinez are la dispoziție și ceea ce poate fi numit, fără teama de a greși, cel mai dezvoltat, eficient și distopic sistem de cenzură online. Sistem pe care îl folosește sîrguincios, uneori cu efecte comice: in tentativa de a înăbuși răspîndirea informațiilor despre un incendiu din Urumqi – zona uigură a Chinei –, cenzorii chinezi au inundat Twitter cu imagini din filme porno și conținut irelevant. Lucrul acesta a generat mai multe articole de presă și un interes sporit din partea publicului occidental față de incidentul în care mai multe persoane și-au pierdut viața în ceea ce, spun unii chinezi, era o catastrofă ce putea fi prevenită. Efectul Streisand nu dezamăgește niciodată. 

China, așa cum se vede astăzi din afară, este în derivă. Acesta nu este neapărat un motiv de satisfacție. Confruntat cu mai multe crize simultane – nemulțumirea populară generată de restricțiile menite să oprească pandemia, încetinirea ritmului de creștere economică ale cărui rezultate sînt șomajul și dezorientarea, suspiciunile tot mai ferme ale Vestului –, regimul Xi ar putea alege calea unei confruntări externe care să acopere toate aceste probleme. Efectele unei astfel de evoluții ar fi devastatoare. Anii mulți în care Vestul și China au făcut bani împreună fac ca orice probleme ar avea China, acestea să fie resimțite pînă în cel mai îndepărtat colț al lumii. 

În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”. Nu e clar cum convingi un animal rănit să fie pragmatic.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Cuvântul banal care ne poate aduce succesul: „Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt”
De multe ori, cea mai mare barieră dintre noi și succes este propria noastră mentalitate. Din acest motiv, este important să știm cum trebuie să răspundem în fața provocărilor care ne ies în cale pentru a reuși să trecem cu bine peste orice problemă!
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.
steagul romaniei si al UE foto pixabay jpg
La răscruce de drumuri. Cum arată scenariul ideal și cel de coșmar pentru viitorul României| ANALIZA
România se află la răscruce de drumuri, iar alegerile prezidențiale din luna mai vor decide calea pe care o luăm. Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că pentru prima dată de la momentul Snagov nu mai există decizia fermă și unanimă ca România să privească spre Bruxelles.