Democra╚Ťie ╚Öi papana╚Öi

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 900 din 8 ÔÇô 14 iulie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

La nici o lun─â dup─â alegerile legislative din Bulgaria devenise deja clar c─â singura solu╚Ťie la impasul politic era un nou scrutin. Alegerile din 4 aprilie au schimbat compozi╚Ťia Parlamentului ├«ntr-at├«t de mult ├«nc├«t nici un partid nu e ├«n m─âsur─â s─â formeze guvernul.

Boiko Borisov e la putere din 2009. Partidul s─âu, Cet─â┼úenii pentru Dezvoltarea European─â a Bulgariei (GERB), a c├«╚Ötigat alegerile legislative cu aproximativ 26%. A c├«╚Ötigat, dar a ob╚Ťinut mult sub scorul de alt─âdat─â ╚Öi, oricum, prea pu╚Ťin ca s─â poat─â spera la o majoritate stabil─â. Pe locul al doilea s-a plasat o nou─â forma╚Ťiune condus─â de o vedet─â media, Stanislav ÔÇ×SlaviÔÇŁ Trifonov. E vorba de un partid populist, declarat antisistem, cu o denumire ├«ndr─âznea╚Ť─â: ÔÇ×Exist─â un astfel de poporÔÇŁ (ITN), care a f─âcut campanie denun╚Ť├«nd incapacitatea administrativ─â a statului ╚Öi corup╚Ťia. Partidul lui Slavi a ob╚Ťinut aproximativ 18% din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP), cu 15%, e pe locul locul al treilea. Partidul Bulgaria Democratic─â (pro-european, de orientare liberal─â) a ob╚Ťinut cam 10% din voturi. Au mai apucat s─â intre ├«n Parlament partidul etnicilor turci ╚Öi alian╚Ťa ÔÇ×├Än picioare! Jos Mafia!ÔÇŁ.

Boiko Borisov ╚Öi-ar fi dorit un guvern de coali╚Ťie care s─â gestioneze criza sanitar─â ╚Öi efectele economice ale pandemiei de COVID-19. ├Äns─â apelul s─âu a r─âmas f─âr─â r─âspuns. Nici unul dintre partidele reprezentate ├«n Parlament nu a vrut s─â guverneze ├«ntr-o asemenea formul─â care ar fi ├«nsemnat, de fapt, men╚Ťinerea la putere a lui Borisov. Nici Slavi Trifonov nu a reu╚Öit s─â g─âseasc─â alia╚Ťi: vedeta media f─âr─â experien╚Ť─â politic─â la v├«rf ar fi avut ╚Öanse s─â formeze o coali╚Ťie insist├«nd pe lupta ├«mpotriva coali╚Ťiei ╚Öi, mai ales, pe lupta ├«mpotriva GERB, ├«ns─â partidele democratice n-au vrut s─â se alieze cu un populist. ╚śi, oricum, majoritatea ar fi fost extrem de fragil─â.

Marea speran╚Ť─â pentru cei care cred ├«n viitorul european ╚Öi democratic al ╚Ť─ârii e coali╚Ťia Bulgaria Democrat─â. A fost o surpriz─â c─â partidul a ob╚Ťinut 10% ├«n aprilie, ├«ns─â scorul e evident prea mic ca s─â ofere speran╚Ť─â. Liderii partidului sper─â s─â-╚Öi m─âreasc─â scorul atr─âg├«nd voturile celor care nu se prezint─â la vot din dezam─âgire, din lehamite sau din lips─â de alternativ─â. E ├«ns─â pu╚Ťin probabil c─â vor reu╚Öi substan╚Ťial mai mult dec├«t acum patru luni.

Potrivit ultimelor sondaje, scrutinul de duminica viitoare nu ar trebui s─â difere foarte mult de cel din aprilie. E deci foarte probabil ca viitorul Parlament s─â fie din nou fragmentat, marcat de clivaje ad├«nci ├«ntre vechile partide ╚Öi cele noi, anti-establishment. ├Äntr-o ╚Ťar─â s─ârac─â, cu o corup╚Ťie endemic─â, cople╚Öit─â de criza sanitar─â, oamenii s├«nt tot at├«t de interesa╚Ťi de politic─â pe c├«t se intereseaz─â ╚Öi politicienii de soarta lor. ├Äns─â participarea sc─âzut─â la alegeri ├«i va ajuta tot pe reprezentan╚Ťii vechilor partide s─â se men╚Ťin─â la putere sau m─âcar ├«n proximitatea ei, ├«n detrimentul bunei guvern─âri.

├Än satul ├«n care-mi petrec vacan╚Ťa pe litoralul bulg─âresc, num─ârul turi╚Ötilor e cu mult mai mare dec├«t popula╚Ťia local─â. Multe case s├«nt ├«n paragin─â, probabil de mult─â vreme p─âr─âsite. Strada principal─â, singura (c├«t de c├«t) asfaltat─â, se inund─â de fiecare dat─â c├«nd plou─â. Iar drumul p├«n─â la plaj─â e plin de cratere ad├«nci. O localitate complet abandonat─â de autorit─â╚Ťi. Pu╚Ťinele case ├«nc─â netransformate ├«n pensiuni s├«nt locuite de b─âtr├«ni care, uneori, ├«╚Öi mai amintesc cuvinte rom├óne╚Öti: regiunea Dobrici a fost parte a Cadrilaterului. ╚śi osp─âtarul de la restaurant ╚Ötie limba rom├ón─â. Locuie╚Öte ├«n alt sat, dar vine aici ca s─â c├«╚Ötige bani, pe perioada vacan╚Ťei. E profesor de istorie ╚Öi geografie la gimnaziu. Acum c├«╚Ťiva ani, Boiko Borisov a promis c─â va dubla salariile profesorilor ╚Öi a ╚Öi f─âcut-o, explic─â el. Cu leafa dublat─â (acum c├«╚Ötig─â 600 de euro), profesorul are totu╚Öi nevoie s─â lucreze ca osp─âtar; dar ├«╚Öi permite, dup─â cum poveste╚Öte, s─â mearg─â cu prietenii, de ziua lui, ├«n Rom├ónia, la Vama Veche, ╚Öi s─â m─ân├«nce papana╚Öi. Pentru asta merit─â sus╚Ťinut Boiko Borisov. Dar nici m─âcar nu e sigur c─â va putea s─â fac─â asta. ├Än sat nu exist─â sec╚Ťie de votare, cei care vor vrea s─â participe la vot trebuie s─â mearg─â ├«ntr-o localitate ├«nvecinat─â. ╚śi omul nostru trebuie s─â lucreze.

Oricum, nimic nu anun╚Ť─â c─â urmeaz─â un scrutin: n-am v─âzut nici un afi╚Ö electoral, nici un banner colorat, nici un panou care s─â prezinte candida╚Ťii ori partidele. Pe st├«lpi, pe copaci ╚Öi pe unele por╚Ťi s├«nt lipite ni╚Öte foi cu portrete cenu╚Öii, aproape ╚Öterse de ploi ╚Öi de v├«nt. Poze cu oameni simpli care nu atrag ├«n nici un fel aten╚Ťia turi╚Ötilor gr─âbi╚Ťi, dar care cu siguran╚Ť─â ├«i marcheaz─â afectiv pe oamenii locului. ─ésta e obiceiul aici, a╚Öa se fac anun╚Ťurile mortuare. Anul acesta s├«nt mai multe ca niciodat─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.