Democrație fără alegeri?

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Virusul care a provocat pandemia de COVID-19 infectează democrațiile. În Europa, cel puțin zece state au anulat alegeri locale, regionale, parlamentare, prezidențiale ori referendumuri ca urmare a instituirii măsurilor antipandemie. Acum, că viața socială și economică își reia cursul firesc, ar trebui ca și democrația să-și reintre în drepturi. Însă situația cu adevărat excepțională marchează încă viața politică. După ce vreme de mai multe săptămîni am renunțat la drepturi și libertăți pentru interesul superior, adică asigurarea sănătății publice, democrațiile par să fi intrat într-un soi de convalescență care se prelungește. Încrederea în autorități n-a scăzut – și tocmai pe această încredere s-a bazat și disciplina populației. Însă cît timp pot fi suspendate normele democratice?

În România, guvernul care a promis alegeri parlamentare anticipate se vede în situația de a amîna alegerile locale. Premierul Ludovic Orban n-a anunțat încă o dată precisă. Cel mai probabil, scrutinul va avea loc la sfîrșitul lunii septembrie sau la început de octombrie. Mandatul aleșilor locali a fost prelungit pînă la sfîrșitul anului prin ordonanță de urgență. E, poate, democratic, însă un ales local care rămîne în funcție prin prelungirea mandatului nu mai e legitim. Și, mai ales în situații excepționale, e nevoie de decidenți aflați în deplină capacitate (inclusiv morală) de a acționa.

Însă nici o opțiune nu e ușoară. Nici măcar aceea de a organiza alegeri în ciuda pandemiei. Așa cum se întîmplă, de pildă, în Franța. Situația e stabilă, dar nu neapărat încurajatoare: numărul de infectări raportate zilnic e în scădere, a scăzut și numărul de persoane internate, scade, constant, și numărul zilnic al deceselor provocate de virus. Însă pandemia nu e nici pe departe sub control – recunosc autoritățile. Premierul Édouard Philippe a decis însă să organizeze al doilea tur al alegerilor locale pe 28 iunie – deci cu puțin timp înaintea sezonului de concedii. Să ne amintim: al doilea tur al alegerilor locale, programat inițial pe data de 22 martie, a fost amînat ca urmare a stării de urgență. Turul I al alegerilor avusese loc cu o săptămînă înainte și fusese marcat de un absenteism masiv. 5.000 de localități din Franța au nevoie de acest al doilea tur de scrutin pentru a-și desemna primarii. Decizia de a organiza în această vară alegerile a fost dificilă nu doar din perspectiva eforturilor logistice, ci și pe fondul contestării din rîndul Opoziției. Premierul s-a consultat cu liderii tuturor partidelor fără să ajungă la un consens în ceea ce privește data alegerilor. Din opoziție e mai ușor să contești decît să-ți asumi riscul – deloc neglijabil – de a agrea organizarea unui scrutin în plină pandemie. Cît despre Édouard Philippe, acesta a insistat asupra dublei sale responsabilități: asigurarea atît a securității tuturor participanților la procesul electoral, cît și a corectitudinii votului.

Alegerile se vor desfășura în condiții speciale, nemaiîntîlnite: membrii comisiilor electorale și votanții vor purta măști, fluxul alegătorilor spre birouri și apoi spre cabinele de vot va fi supravegheat cu strictețe pentru a se păstra distanța fizică etc. Nici o măsură de precauție nu e redundantă. Dar chiar și așa, riscurile nu pot fi excluse.

Cît despre corectitudinea alegerilor, viciul îl reprezintă chiar contextul în care se desfășoară. Lupta cu pandemia a acaparat în totalitate discursul public. Aproape că nu există vreun alt subiect, vreo altă temă. Tranziția ecologică, reforma administrativă și dezvoltarea urbană, economia locală, chestiunea migrației și a integrării, vechile clivaje politice etc. au fost aproape evacuate din discursul candidaților. În plus, aceștia nu vor putea să organizeze întîlniri cu electoratul și nici să participe la dezbateri cu public, pentru că numeroase restricții au rămas în continuare în vigoare. Campania electorală, atîta cîtă va fi, nu va putea oferi contextul unei competiții politice reale.

Nu există democrație fără alegeri. Dar ce democrație mai e și asta dacă hotărăști data scrutinului în funcție de conjunctura sanitară și, în plus, candidații și partidele nu pot desfășura campanii electorale? Cît de reprezentative vor fi aceste alegeri dacă participarea va fi – așa cum se preconizează deja – foarte scăzută?

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.