Democrația reinventată

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Bătălia cu giganții jpeg

Marea dezbatere în Franța: o jumătate de milion de propuneri și de solicitări transmise prin intermediul platformei Internet dedicate, încă o jumătate de milion de contribuții notate în „caietele de doleanțe“ deschise la nivel local, prin scrisori și e-mail-uri, și zeci de mii de întîlniri directe la nivel local, în care au fost implicați 500.000 de oameni. Dacă e mult sau e puțin, doar inițiatorul acestui demers poate judeca, după propriile criterii. E însă evident că misiunea de a extrage din această consultare niște concluzii universale sau măcar reprezentative e complicată. Președintele însuși a ales patru mari teme: tranziția ecologică, fiscalitatea, reforma statului și a serviciilor publice, democrația și cetățenia. A orientat așadar dezbaterea spre temele care îl interesează. Să fie acestea într-adevăr subiectele care îi stîrnesc și pe cetățeni? Nu cumva mai sînt și alte teme arzătoare care au scăpat dezbaterii pentru că nu s-au pus întrebările cuvenite? Apoi, contribuțiile sînt pe cît de numeroase, pe atît de diverse. Sînt greu de extras soluțiile care generează consens. În fine, odată sintetizate aceste răspunsuri, responsabilitatea guvernului va fi cu atît mai mare. Statul ar trebui să transforme propunerile în politici publice, să adop­te legi și măsuri concrete. Unele, poate, în contradicție cu promisiunile electorale inițiale, cu programul pe baza căruia au ajuns să guverneze. Atunci cînd Emmanuel Macron a inițiat această mare dezbatere, și-a închipuit probabil că direcțiile sale vor fi în mare măsură aprobate și că, relegitimat prin acest plebiscit informal și inedit, va putea continua pe aceeași linie, punînd între paranteze cele cîteva luni de intense frămîntări sociale și tot coșmarul cu mișcarea „vestelor galbene“. „Poporul“ (observați ghilimelele!) i-a transmis însă altceva.

În materie de fiscalitate, guvernului i se cere să scadă impozitele și taxele pentru cei mulți și să reducă fiscalitatea (inclusiv TVA pentru bunurile de strictă necesitate); în schimb, să impoziteze cu precădere veniturile mari și averile și să adopte măsuri mai ferme pentru combaterea evaziunii fiscale. Or, Emmanuel Macron nu e nici pe departe un susținător al impozitării progresive. În ceea ce privește organizarea statului, dezbaterea generează, pe mai multe niveluri, contradicții și ambiguități: acces mai larg al tuturor la serviciile publice, dar și consolidarea prerogativelor regaliene, descentralizare, dar și întărirea instituțiilor centrale, contestare a privilegiilor și remunerațiilor din sectorul public, dar și o prezență mai susținută a funcționarilor. Etc. Mult mai clare, adică mai puțin contradictorii, sînt concluziile la capitolul „democrație și cetățenie“. Dar e greu de presupus că Emmanuel Macron, guvernul său și actuala majoritate vor putea întreprinde pași concreți pentru a livra ce li se cere. Printre altele, consolidarea democrației prin introducerea unei reforme a sistemului electoral astfel încît să fie admise și contorizate voturile „albe“, votul proporțional (parțial) la alegerile legislative, eliminarea unor instituții (Senatul, Consiliul Economic, Social și de Mediu), diminuarea numărului de parlamentari. În schimb, o legislație care să-i protejeze pe avertizorii de integritate poate fi adoptată în legislatura curentă și nu presupune vreun efort instituțional. La fel și impunerea regulii că pentru a candida la o funcție publică, persoana în cauză trebuie să aibă un cazier judiciar curat (un fel de „fără penali în funcții publice“).

Tranziția ecologică a fost un subiect central în prima parte a mandatului lui Emmanuel Macron. Iar urgența climatică chiar e un subiect consensual, deși combaterea încălzirii climei presupune eforturi financiare. Să ne amintim că mișcarea „vestelor galbene“ a pornit tocmai de la o taxă pe carburant menită să finanțeze tranziția ecologică. Marea dezbatere a generat cîteva direcții de acțiune: dezvoltarea tehnologiilor „verzi“, mai multă reglementare, măsuri de reducere a amprentei umane asupra naturii.

Chiar dacă marea dezbatere nu oferă răspunsuri sau soluții, inițiativa președintelui Macron deschide un drum – de fapt, o cărare – spre o formă încă insuficient explorată: democrația participativă. Dacă a fost doar un experiment, dacă și cetățenii, și guvernul sînt dispuși să învețe ceva din această experiență, atunci Marea dezbatere a fost o reușită. Angajamentul civic și dialogul bine structurat pot genera politici publice mai bune în folosul cetățenilor. Dacă democrația reprezentativă trece astăzi, nu doar în Franța, printr-o criză gravă, acest exercițiu poate restabili încrederea cetățenilor în ceea ce credem că rămîne, pînă una-alta, cea mai bună formă de guvernare posibilă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.