Demisie de r─âsunet

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 758 din 30 august ÔÇô 5 septembrie 2018
Salut─âri de la Basel jpeg

De regul─â, demisia unui ministru nu ar avea de ce s─â provoace prea mare agita╚Ťie pe scena politic─â. Nu atunci c├«nd guvernul e sus╚Ťinut at├«t de o majoritate parlamentar─â consistent─â, c├«t ╚Öi de pre╚Öedinte. ╚śi nu c├«nd ministrul respectiv de╚Ťine un portofoliu considerat, ├«ndeob╚Öte, ne├«nsemnat. ├Äns─â demisia lui Nicolas Hulot, ministru al ÔÇ×tranzi╚Ťiei ecologiceÔÇť, ╚Ťine, de c├«teva zile, prima pagin─â a presei franceze ╚Öi europene. Jurnalist ╚Öi activist de mediu, Nicolas Hulot reprezenta, mai ales pentru st├«ngi╚Ötii sceptici fa╚Ť─â de programul politic al lui Emmanuel Macron, o garan╚Ťie c─â angajamentele Fran╚Ťei ├«n materie de ecologie vor fi respectate. ╚śi, ├«ntr-o bun─â m─âsur─â, chiar au fost ÔÇô asta, ├«n condi╚Ťiile ├«n care, ├«nc─â din timpul campaniei electorale, Emmanuel Macron propusese obiective ambi╚Ťioase. ├Äns─â una e viziunea ╚Öi cu totul alta e politica real─â. Exact asta a repro╚Öat ╚Öi ministrul demisionar. ÔÇ×Nu vreau s─â m─â mai mint pe mine ├«nsumi. Nu vreau s─â dau impresia c─â prin simpla mea prezen╚Ť─â ├«n guvern ajungem la ├«n─âl╚Ťimea acestor mize at├«t de importanteÔÇť, a spus Hulot.

Demisia lui Nicolas Hulot a fost o surpriz─â pentru toat─â lumea: ea a fost transmis─â ├«n direct, ├«n programul matinal de la radio. Nici pre╚Öedintele Macron, nici premierul ┬ş├ëdouard Philippe nu fuseser─â avertiza╚Ťi ├«n leg─âtur─â cu aceast─â decizie. ÔÇ×M-am sim╚Ťit tr─âdatÔÇť, a explicat Hulot. Semne ale acestei tr─âd─âri au ap─ârut ├«nc─â de acum mai bine de un an ╚Öi ceva, la ├«nvestirea guvernului. Iar despre posibila demisie a ministrului Tranzi╚Ťiei Ecologice s-a tot vorbit: Hulot s-a pl├«ns adesea ├«n leg─âtur─â cu presiunile la care e supus ╚Öi, mai ales, ├«n leg─âtur─â cu dificultatea de a genera politici de mediu coerente ├«ntr-un guvern care are alte priorit─â╚Ťi.

Bilan╚Ťul s─âu, dup─â un an de mandat, e mai degrab─â modest. Una dintre principalele promisiuni ale lui Emmanuel Macron ├«n materie de ecologie se referea la lupta ├«mpotriva schimb─ârilor climatice. Reducerea gazelor cu efect de ser─â a r─âmas o prioritate. Exact asta are ├«n vedere ╚Öi noua lege a hidrocarburilor, care interzice explorarea ╚Öi prevede oprirea exploat─ârii z─âc─âmintelor existente p├«n─â ├«n 2040. Adoptarea acestei legi e ├«ns─â doar o victorie ├«n plan simbolic. Fran╚Ťa nu produce dec├«t o cantitate nesemnificativ─â de petrol (1% din c├«t consum─â). A╚Öa c─â legea nu va avea un impact ecologic real.

Mult mai util─â ar fi adoptarea unor politici de ├«ncurajare a mijloacelor de transport nepoluante. Planul propus de Nicolas Hulot e extrem de ambi╚Ťios: p├«n─â ├«n 2040, Fran╚Ťa va interzice v├«nzarea automobilelor pe benzin─â sau diesel. Dar nu exist─â ├«nc─â nici un proiect legislativ care s─â oblige statul la acest parcurs. Au existat, ├«n guvern, discu╚Ťii ├«n acest sens, dar nu s-au adoptat solu╚Ťii concrete: e nevoie de subven╚Ťii, de un angajament financiar pe termen lung pentru a face progrese vizibile. P├«n─â la urm─â, guvernul a hot─âr├«t s─â acorde ajutoare la achizi╚Ťia de biciclete electrice pentru familiile s─ârace. O m─âsur─â care nu prea mai are nici o leg─âtur─â cu obiectivul ini╚Ťial. ╚śi, probabil, nici impact semnificativ.

Nici ├«n ceea ce prive╚Öte energia nuclear─â nu s-au ├«nregistrat progrese notabile. Fran╚Ťa s-a obligat, ├«nc─â din 2015, s─â ├«nchid─â, treptat, centralele nucleare. Obiectivul e ca, p├«n─â ├«n 2025, s─â produc─â mai pu╚Ťin de 50% din energia electric─â ├«n centrale nucleare. ├Än noiembrie anul trecut, ministrul Hulot a fost nevoit s─â admit─â c─â Fran╚Ťa nu va putea atinge acest obiectiv dec├«t ├«n 2035. Un mic (aproape infim) progres s-a ├«nregistrat ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte folosirea pesticidelor. Emmanuel Macron se angajase ini╚Ťial s─â interzic─â glifosatul, o substan╚Ť─â considerat─â ÔÇ×probabil cancerigen─âÔÇť, ├«n urm─âtorii trei ani, de╚Öi, la nivel european, s-a luat decizia de a prelungi cu ├«nc─â cinci ani autorizarea pentru acest erbicid. ├Äns─â, p├«n─â la urm─â, guvernul nu a mai adoptat nici o decizie ├«n ceea ce prive╚Öte folosirea substan╚Ťei. A cerut, totu╚Öi, agen╚Ťiilor sanitare s─â vin─â cu o expertiz─â colectiv─â cu privire la riscurile pentru s─ân─âtate.

╚śi exemplele pot continua: acolo unde interese politice ori economice se ciocnesc cu obiective de mediu, se decide ├«n favoarea primelor. Sau nu se ia nici un fel de decizie. Nu po╚Ťi dec├«t s─â-i dai dreptate lui Laurent Wauquiez (liderul republicanilor), care spunea c─â demisia lui Hulot ar fi o consecin╚Ť─â a ambiguit─â╚Ťii politicilor lui Emmanuel Macron, a felului s─âu de a media f─âr─â a tran╚Öa niciodat─â cu adev─ârat. ├Äntrebarea care se pune acum e ├«ns─â ce se va schimba, ├«n felul de a face politic─â, dup─â aceast─â demisie de r─âsunet.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.