Demagocrația

Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
Binili învinge jpeg

În Cavalerii, Aristofan scria despre atributele demagogului – o voce stridentă şi oribilă, un spirit pervers, ticălos şi scandalagiu.

„Şi, oricum, ca neamţ, să vorbeşti de gazare trebuie să ai mult curaj“. (Lia Olguţa Vasilescu – lider PSD, mare admiratoare a domnului Adrian Năstase, 24 august 2018)

„Niciodată poporul nostru nu a atins o treaptă mai josnică, un nivel moral mai degradant decît acum, prin servilismul Guvernului Adrian Năstase, care neagă pagini de glorie din istoria neamului. În comparaţie cu un mit ca mareşalul Antonescu, cel care a luptat pentru ca România să se afle în graniţele ei fireşti, un minoritar cu palat la Cornu, cu turnuleţe, nu poate să se simtă decît frustrat că nimeni nu s-a gîndit să-i ridice şi lui un monument“. (Lia Olguţa Vasilescu – lider PRM, vorbind în Parlament despre eroul naţional Antonescu, cel care „a salvat mii de evrei“, 2002)

Aristotel scrie, în Politica, despre instabilitatea democraţiei şi despre pericolul ca ea să fie distrusă de demagogi. Demagogii sînt, pentru el, cei care, pe rînd, agită şi promit miere şi lapte maselor.

„Ce ar trebui să facem? Să stăm cu mîinile în sîn? Să stau cu mîinile în sîn? Să-i lăsăm să-şi bată joc de ţara asta? Să tremurăm de frica lor? Să ne dăm la o parte şi să vină alţi tehnocraţi? Să nu mai creştem pensii şi salarii?“ (Liviu Dragnea, cel mai puternic om politic din România şi, firesc, unul dintre oamenii cu cele mai bogate rude şi cu cei mai bogaţi prieteni din ţară, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Platon descrie clar, în Republica, demagogul – cel care, pentru a-şi atinge scopul de a-i exploata, întîi induce frică în oameni şi apoi se prezintă ca protectorul lor.

„Nu vă faceţi iluzii că unii sînteţi în afara mizei şi nu contaţi. Cu toţii contăm pentru ei. Putem deveni ţinte. Nu trebuie să vă faceţi iluzii că doar cei cu funcţii publice sînt ţinta acestor execuţii. Toţi puteţi deveni ţinte ale acestui sistem odios!“

„Curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani! Noi luptăm pentru libertate şi democraţie. Ei, pentru a ascunde nelegiuirile, furturile şi abuzurile… România s-a trezit!“ (Liviu Dragnea – cel vînat de patru asasini şi de „şasă cai frumoşi“)

Politica este despre putere şi interes, scria Pareto, domnul făcut celebru de doctoratul Olguţei. Pareto credea că elitele promit că le pasă de cei săraci şi vulnerabili şi fac tot ce pot să se îmbogăţească, şi dădea ca exemplu teocraţia din Roma, care se potriveşte ca nuca în perete cu învăţămintele lui Iisus.

„Dreptul şi votul românilor este sfînt! Nu mai putem accepta ca altcineva cu «geacă roşie» participînd la mitinguri ilegale să confişte votul românilor. Noi respectăm şi nu încălcăm legea. Această Piaţă a Victoriei trebuie să fie a tuturor românilor, nu mai trebuie să fie confiscată de oameni plătiţi şi interese contrare ţării noastre“. (Gabriela Firea, „primarul general al României“, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Preşedintele a primit cu peste 3.000.000 de voturi mai mult decît PSD. Gabriela Firea a fost plătită de Dan Voiculescu – probabil cel mai toxic turnător securist şi hoţ român. Este şi ea incredibil de bogată.

Dicţionarul Webster defineşte demagogul ca fiind „un lider politic care încearcă să cîştige sprijin public minţind şi făcînd promisiuni false“. Demagogul foloseşte argumente bazate pe emoţie şi nu pe logică.

„Acum cîteva zile, băiatul meu mijlociu, Mihai, m-a întrebat de ce organizăm acest miting… Mihai dragă, facem acest miting pentru ca atunci cînd o să ajungi de vîrsta noastră să poţi face mitinguri pentru libertate.“ „Securitatea atît de temută nu a murit, ci doar s-a transformat. Vrea să fie la fel de perfidă şi la putere. Nu mai are în spate tancurile sovietice, dar vrea să fie pas cu pas. Din 2008 pînă azi, mii de români au căzut nevinovaţi victime ale noii Securităţi. Mă angajez să lupt pînă cînd dreptatea, demnitatea şi libertatea vor învinge definitiv!“ (Călin Popescu Tăriceanu, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Tăriceanu este al doilea cel mai important om în stat, fost prim-ministru, fiul unui colaborator al Securităţii, şeful unui partid plin de foşti securişti (Teodor Meleşcanu este vicepreşedinte), unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, politician din 1990.

„Demagogul este cel care predică doctrine despre care ştie că nu sînt adevărate, celor pe care îi ştie că sînt idioţi.“ (H.L. Mencken)

Foto: Cosmin Bumbuţ

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii