Demagocrația

Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
Binili învinge jpeg

În Cavalerii, Aristofan scria despre atributele demagogului – o voce stridentă şi oribilă, un spirit pervers, ticălos şi scandalagiu.

„Şi, oricum, ca neamţ, să vorbeşti de gazare trebuie să ai mult curaj“. (Lia Olguţa Vasilescu – lider PSD, mare admiratoare a domnului Adrian Năstase, 24 august 2018)

„Niciodată poporul nostru nu a atins o treaptă mai josnică, un nivel moral mai degradant decît acum, prin servilismul Guvernului Adrian Năstase, care neagă pagini de glorie din istoria neamului. În comparaţie cu un mit ca mareşalul Antonescu, cel care a luptat pentru ca România să se afle în graniţele ei fireşti, un minoritar cu palat la Cornu, cu turnuleţe, nu poate să se simtă decît frustrat că nimeni nu s-a gîndit să-i ridice şi lui un monument“. (Lia Olguţa Vasilescu – lider PRM, vorbind în Parlament despre eroul naţional Antonescu, cel care „a salvat mii de evrei“, 2002)

Aristotel scrie, în Politica, despre instabilitatea democraţiei şi despre pericolul ca ea să fie distrusă de demagogi. Demagogii sînt, pentru el, cei care, pe rînd, agită şi promit miere şi lapte maselor.

„Ce ar trebui să facem? Să stăm cu mîinile în sîn? Să stau cu mîinile în sîn? Să-i lăsăm să-şi bată joc de ţara asta? Să tremurăm de frica lor? Să ne dăm la o parte şi să vină alţi tehnocraţi? Să nu mai creştem pensii şi salarii?“ (Liviu Dragnea, cel mai puternic om politic din România şi, firesc, unul dintre oamenii cu cele mai bogate rude şi cu cei mai bogaţi prieteni din ţară, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Platon descrie clar, în Republica, demagogul – cel care, pentru a-şi atinge scopul de a-i exploata, întîi induce frică în oameni şi apoi se prezintă ca protectorul lor.

„Nu vă faceţi iluzii că unii sînteţi în afara mizei şi nu contaţi. Cu toţii contăm pentru ei. Putem deveni ţinte. Nu trebuie să vă faceţi iluzii că doar cei cu funcţii publice sînt ţinta acestor execuţii. Toţi puteţi deveni ţinte ale acestui sistem odios!“

„Curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani! Noi luptăm pentru libertate şi democraţie. Ei, pentru a ascunde nelegiuirile, furturile şi abuzurile… România s-a trezit!“ (Liviu Dragnea – cel vînat de patru asasini şi de „şasă cai frumoşi“)

Politica este despre putere şi interes, scria Pareto, domnul făcut celebru de doctoratul Olguţei. Pareto credea că elitele promit că le pasă de cei săraci şi vulnerabili şi fac tot ce pot să se îmbogăţească, şi dădea ca exemplu teocraţia din Roma, care se potriveşte ca nuca în perete cu învăţămintele lui Iisus.

„Dreptul şi votul românilor este sfînt! Nu mai putem accepta ca altcineva cu «geacă roşie» participînd la mitinguri ilegale să confişte votul românilor. Noi respectăm şi nu încălcăm legea. Această Piaţă a Victoriei trebuie să fie a tuturor românilor, nu mai trebuie să fie confiscată de oameni plătiţi şi interese contrare ţării noastre“. (Gabriela Firea, „primarul general al României“, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Preşedintele a primit cu peste 3.000.000 de voturi mai mult decît PSD. Gabriela Firea a fost plătită de Dan Voiculescu – probabil cel mai toxic turnător securist şi hoţ român. Este şi ea incredibil de bogată.

Dicţionarul Webster defineşte demagogul ca fiind „un lider politic care încearcă să cîştige sprijin public minţind şi făcînd promisiuni false“. Demagogul foloseşte argumente bazate pe emoţie şi nu pe logică.

„Acum cîteva zile, băiatul meu mijlociu, Mihai, m-a întrebat de ce organizăm acest miting… Mihai dragă, facem acest miting pentru ca atunci cînd o să ajungi de vîrsta noastră să poţi face mitinguri pentru libertate.“ „Securitatea atît de temută nu a murit, ci doar s-a transformat. Vrea să fie la fel de perfidă şi la putere. Nu mai are în spate tancurile sovietice, dar vrea să fie pas cu pas. Din 2008 pînă azi, mii de români au căzut nevinovaţi victime ale noii Securităţi. Mă angajez să lupt pînă cînd dreptatea, demnitatea şi libertatea vor învinge definitiv!“ (Călin Popescu Tăriceanu, 9 iunie 2018, mitingul PSD-ALDE)

Tăriceanu este al doilea cel mai important om în stat, fost prim-ministru, fiul unui colaborator al Securităţii, şeful unui partid plin de foşti securişti (Teodor Meleşcanu este vicepreşedinte), unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, politician din 1990.

„Demagogul este cel care predică doctrine despre care ştie că nu sînt adevărate, celor pe care îi ştie că sînt idioţi.“ (H.L. Mencken)

Foto: Cosmin Bumbuţ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Concluzia reporterilor de la Casa Jurnalistului despre întreg episodul lui Horațiu Potra: „Mercenarul este liber să meargă unde vrea”
Casa Jurnalistului a relatat într-o postare întregul episod cu protestul organizat de Horațiu Potra, întâlnirile candidatului Georgescu cu Eugen Sechila și mercenarul din Africa și eliberarea lui Potra la decizia judecătoriei Ploiești.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani
Rusia Ungaria gaz FOTO Shutterstock
Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești, fără să încalce sancțiunile impuse de SUA
Ungaria a găsit o soluție pentru a plăti gazele rusești fără a încălca sancţiunile americane, a anunţat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.
Cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Profimedia jpg
Guvernul Austriei oferă un „bonus de întoarcere” refugiaților care se duc acasă în Siria
Guvernul austriac a anunțat vineri că oferă câte 1.000 de euro refugiaților sirieni care se întorc înapoi în țara de origine, potrivit Reuters.
ilustratie politie jpg
Poliția, sesizată că va avea loc un incident la Club B52 din Bucureşti, la o petrecere „organizată de jigodii din PSD, PNL şi AUR”
Primăria Sector 4 anunţă, vineri seară, că a sesizat Poliţia, după primirea unui apel care anunţa că, în 30 de minute, se va produce un ”incident” la Cluj B52 din Bucureşti.
image png
Originea tumultuoasă a Geminidelor. Ce au descoperit oamenii de știință
Geminidele sunt unul dintre cele mai importante momente astronomice ale anului, creând un spectacol spectaculos de stele căzătoare în fiecare decembrie. Oamenii de știință încep acum să înțeleagă de unde provin.
ungaria norvegia facebook webp