„Degrabă vărsătoriu...”

Publicat în Dilema Veche nr. 884 din 18 - 24 martie 2021
„Cu bule“ jpeg

Citatele celebre, care circulă desprinse de sursă, cu nesfîrșite variații și adaptări la situații noi, au, printre altele, meritul de a menține în conștiința vorbitorilor fapte de limbă arhaice. În română, multe asemenea citate devenite clișee autonome provin din teatrul lui Caragiale și din poeziile lui Eminescu, în genere din texte studiate în școală și deci ușor de recunoscut de majoritatea vorbitorilor. Interesantă este mai ales cariera – independentă de sursă – a citatelor: foarte puțini mai citesc cronica lui Grigore Ureche, dar formula „degrabă vărsătoriu de sînge nevinovat” supraviețuiește foarte bine. Chiar dacă predarea istoriei literare în școală s-a îndepărtat de modelul cronologic și de teme ca „arta portretului la cronicari”, iar istoria limbii mai este studiată doar în facultățile cu profil filologic, celebra formulă se menține în uz. Faptul se datorează în primul rînd lecțiilor de istorie în care este evocată figura lui Ștefan cel Mare, dar multe reluări au fost prilejuite și de disputele din spațiul public, în primul rînd de cele legate de sanctificarea domnitorului.

Recontextualizările și parafrazările formulei sînt în general creații de autor, jocuri de cuvinte ingenioase care apar în texte semnate (în presa online sau pe blog-uri), dar și în comentarii anonime; voi indica în exemplele care urmează doar sursa din Internet, fără a preciza numele sau pseudonimele autorilor. Uneori, formula este păstrată ca atare, dar i se adaugă contexte noi și completările impuse de acestea; „fiu de căpetenie securistă, degrabă vărsătoriu de sînge la colectivizare” (impact.ro). În contextele contemporane, violența este mai ales metaforică și simbolică: „vreun critic firoscos și degrabă vărsătoriu de sînge delicat” (amfiteatru.com); „degrabă vărsătoriu de sînge de mic întreprinzător român” (arhiblog.ro).

Cele mai multe parafrazări renunță la termenul sînge și reinterpretează verbul a vărsa. Sînt previzibile combinările cu alte lichide, în acțiuni care își pierd cu totul agresivitatea: „Mă știți că sînt degrabă vărsătoriu de bere” (cristianchinabirta.ro); „degrabă vărsătoriu de lacrimi” (agenda.liternet.ro). A vărsa este adesea metaforizat ca verb al rostirii (tipic pentru registrul colocvial-argotic): „primarul degrabă vărsătoriu de vorbe” (radiotop.ro); „degrabă vărsătoriu de sudalme” (goodreads.com); „personajul degrabă vărsătoriu de ocări în public” (tribuna.ro); „biblioteca înseamnă, în acest moment istoric, un spațiu în care se vorbește în șoaptă, cu oameni care studiază și personal degrabă vărsătoriu de «șșșt»-uri” (epale.ec.europa.eu). Comunicarea poate fi „vărsată” și în scris: „popor mic, dar degrabă vărsătoriu de comentarii pe Facebook” (vice.com), „un jurnalist iute la mînie, (...) degrabă vărsătoriu de cerneală nevinovată pe toți pereții virtuali ai mediei autohtone” (presamil.ro).

În alte cazuri, parafrazarea se depărtează și mai mult de contextul inițial, prin compliniri imprevizibile: „degrabă vărsătoriu de prime” (prosport.ro); „degrabă vărsătoriu de şpagă” (ziaruldeiasi.ro); „iute la controale și degrabă vărsătoriu de amenzi” (constanteanul.com).

În toate transformările ei, formula cronicărească păstrează două trăsături vechi ale limbii române: una fonetică, cealaltă lexicală și gramaticală. Forma vărsătoriu păstrează terminația treptat devocalizată și ulterior pierdută a sufixelor nominale moștenite din latină (și extinse analogic): -arius, -torius. Forme ca morariu, rotariu, măcelariu, vărsătoriu, datoriu, normale în limba mai veche și parțial păstrate regional, s-au redus la morar, rotar, vărsător etc. Cele păstrate ca nume de familie sînt adesea pronunțate astăzi într-o manieră nepotrivită cu etimologia lor, cu accent pe i din terminație (care ar trebui să fie doar o semivocală). Un arhaism lexical și deopotrivă gramatical este reprezentat de adverbul degrabă, cu sensul „repede, imediat”. Româna standard îl mai folosește doar în construcții care exprimă preferința, în sintagma mai degrabă; vechiul uz e totuși păstrat în texte bisericești și în variante regionale, cu mai multe atestări actuale din româna vorbită în Republica Moldova („degrabă vă promit că o să aflați”, news.click.md).

Rezistența și flexibilitatea formulei sînt dovedite cel mai bine de parafrazările care păstrează din vărsătoriu doar terminația veche, înlocuind cuvîntul cu altele, adaptate unui nou context: „splendidul exemplar, degrabă făcătoriu de flotări și demolator de audiențe” (ziaristii.com); „degrabă scriitoriu de răutăți” (gzt.ro); „turistul de rînd, degrabă comentatoriu pe interneți” (zoso.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

suspecti jaf Muzeul Drents jpg
Furtul tezaurului dacic. Doi suspecți au fost aduși în fața unui tribunal olandez
Doi suspecți în cazul tezaurului românesc dispărut dintr-un muzeu din Olanda au fost aduși vineri, 9 mai, în fața unui tribunal olandez. Cei doi sunt acuzați că au furat coiful de aur de la Coțofenești.
Papa Leon FOTO Profimedia
Papa Leon al XIV-lea, primul papă american din istorie, a oficiat prima sa slujbă. Avertismentul Suveranului Pontif: „Credința este considerată absurdă în lumea de azi”
Papa Leon al XIV-lea a săvârșit vineri prima sa slujbă în calitate de Suveran Pontif, la o zi după ce a fost ales conducător al Bisericii Catolice.
Banner Rica Răducanu
Sfatul lui Rică Răducanu pentru sportivi, după ce Dan Alexa și-a anunțat divorțul: „Dacă nu-ți poți face familie, stai burlac. Mai bine te distrezi cu 3 gagici!”
Sfatul lui Rică Răducanu, pentru sportivi, după ce Dan Alexa și-a anunțat divorțul: „Nu încurca pe nimeni, stai burlac!”
foto 2   Florin Calinescu jpg
Florin Călinescu demontează mitul rusofililor. „E iluzionism, să pună niște țațe botul la ceva irelevant”
Florin Călinescu, cunoscut pentru opiniile sale directe și ironice, consideră că întreaga dezbatere despre orientarea „pro-occidentală” sau „pro-rusă” a unuia sau altuia dintre candidaţi sau partide politice este pură iluzie.
image png
Pasiunea care îi leagă pe Papa Leon al XIV-lea și Ilie Năstase. Ce au în comun cei doi?
O pasiune comună îi leagă pe Papa Leon al XIV-lea și pe Ilie Năstase. Despre primul papă american ies la iveală detalii mai puțin cunoscute, precum pasiunile pe care le are, odată cu alegerea sa ca nou Suvern Pontif al Bisericii Catolice. Află din continuarea acestui articol despre ce este vorba.
President Trump And First Lady Melania Trump Welcome President Macron And Mrs  Macron To The White House jpeg
Trump cere o încetare a focului de 30 de zile între Rusia și Ucraina. Macron sprijină apelul
Donald Trump a cerut o încetare necondiționată a focului între Rusia și Ucraina pentru 30 de zile, avertizând că în caz contrar vor urma sancțiuni. Emmanuel Macron susține demersul și spune că a discutat „de câteva ori” cu liderul de la Casa Albă.
cirese, foto shutterstock jpg
Primele cireșe au apărut deja pe tarabele piețelor. La ce preț poate ajunge un kilogram?
Cireșele sunt un adevărat deliciu al sfârșitului de primăvară și vedetele tarabelor din piețe. Din fericire pentru cei mai pofticioși, primele fructe au început deja să apară în comerț, așa că iată la ce preț poate ajunge un kilogram!
Brad Arnold mc 250507 c58900 webp
Solistul unei trupe celebre a anunțat că are cancer în stadiul terminal: „Să vă rugați pentru mine”
Brad Arnold, solistul trupei rock americane 3 Doors Down, a fost diagnosticat cu cancer în stadiul 4 și își anulează viitorul turneu al formației, a anunțat într-o postare pe Instagram.
drone parada moscova FOTO Captură video
Rusia și-a etalat dronele folosite în Ucraina la Parada de Ziua Victoriei, sub privirile lui Xi Jinping
Dronele folosite de armata rusă în Ucraina au fost prezentate în premieră la parada militară din Piața Roșie, sub privirile lui Vladimir Putin și Xi Jinping.