Declaraţii belicoase

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Salutări de la Basel jpeg

În primii ani de după căderea regimului comunist, Viktor Orbán părea un tînăr promițător. Un liberal în devenire, un lider politic verosimil pentru o țară aflată la începutul tranziției spre democrație. Ascensiunea rapidă la guvernare a însemnat și o îndepărtare de liberalismul clasic la care aderase în tinerețe. Aflat acum pentru a doua oară în poziția de premier al Ungariei, Viktor Orbán s-a înscris pe o pantă național-conservatoare accentuată. E contestat în țară pentru numeroase derive populiste și pentru inițiativele nedemocratice (precum controlul politic asupra instituțiilor publice de media) adoptate de guvern. E omul politic de care aproape toți liderii europeni se tem: e imprevizibil, are un discurs antieuropean tot mai pronunțat, dar se bucură de un sprijin popular considerabil. Orbán se numără printre cei mai vocali adversari ai așa-numitelor cote de repartizare a imigranților. El a dispus construirea unui gard de sîrmă pentru a asigura granițele țării împotriva refugiaților.

Cu doar cîteva zile înaintea Consiliului European de la Bratislava despre viitorul Europei, ministrul de Externe al Luxemburgului, Asselborn, atrage atenția asupra pericolului pe care îl constituie, pentru Europa, modelul de politician reprezentat de Viktor Orbán. Ungaria nu ar mai avea ce căuta în UE, crede Asselborn. „Nu putem accepta ca valorile esențiale ale Uniunii Europene să fie nesocotite într-o asemenea măsură“, a spus ministrul într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt. „Cine construiește garduri împotriva refugiaților de război, așa cum face Ungaria, cine nu respectă libertatea presei și independența Justiției ar trebui să poată fi exclus temporar sau chiar definitiv din Uniunea Europeană.“ Așa cum se prezintă lucrurile acum, „Ungaria nu ar avea șanse să devină membru al UE“. Iar UE nu ar trebui să tolereze „comportamentul deficitar“ al Ungariei, a mai spus ministrul de Externe al Marelui Ducat. Excluderea Ungariei ar fi „singura posibilitate de a prezerva unitatea și valorile Uniunii Europene“.

Afirmațiile extrem de dure vin pe fondul izolării Ungariei în negocierile importante la nivel european – o izolare care, pentru jocul lui Viktor Orbán, e aproape convenabilă. Ministrul Asselborn e unul dintre puținii care îl înfruntă. „Bine ar fi să putem schimba regulile în ceea ce privește suspendarea din Uniune a unui stat-membru astfel încît să nu mai fie nevoie de unanimitate.“

Ministrul Asselborn îi reproșează lui Orbán și felul în care Ungaria îi tratează pe refugiați: „Aici, oamenii care fug din calea războiului sînt tratați mai rău ca animelele sălbatice“. Gardul pe care îl construiește Ungaria pentru a-i opri pe refugiați e tot mai lung, tot mai înalt, tot mai periculos.“ Pentru ca apoi să afirme: „Ungaria nu e departe de a da ordin să se deschidă focul împotriva refugiaților. Oricine încearcă să sară gardul trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău“.

La sfîrșitul lunii august, Orbán a anunțat construirea unui gard de protecție a graniței cu Serbia. Refugiații care vin în Ungaria dinspre Serbia pot solicita azil doar într-o așa-numită zonă de tranzit – un spațiu insalubru în care miile de refugiați nu au adăposturi, hrană și nici acces la servicii medicale de bază. „Tipi precum Orbán ne arată că UE se prezintă astăzi lumii întregi ca o Uniune care se străduiește să apere, în exterior, niște valori pe care nu mai este capabilă să le respecte în interior.“

Într-adevăr, falia din Europa e tot mai vizibilă. Distanțele dintre Est și Vest se adîncesc. Principiile de bază ale Uniunii par tot mai fragile, mai greu de apărat. Viitorul Europei – căci aceasta e tema Consiliului de la Bratislava – e mai incert ca oricînd. De unde trebuie începută reforma? Ce pot face statele, ce poate face Bruxelles?

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Alina Pușcaș, internată în spital cu o afecțiune rară. „ Nu am știut că există așa ceva“ | adevarul.ro
Prezentatoarea emisiunii „Te cunosc de undeva“ are probleme de sănătate și se află în spital de câteva zile.
image
21 de ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor cântăreţei Lady Gaga | adevarul.ro
Unul dintre cei trei indivizi acuzaţi că au împușcat un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a răpi câinii vedetei a fost condamnat luni, la Los Angeles. Pedeapsa primită de individ este de 21 de ani de închisoare, relatează AFP

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.