Decimări

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
„Cu bule“ jpeg

O declarație recentă a unui politician local a readus în atenție confuziile semantice apărute de mai multă vreme în folosirea verbului a decima. Respectivul politician a afirmat, ritos, că un anume partid „a așteptat ca Gabriela Firea să fie decimată”.  Ideea că o persoană ar putea fi asimilată unei armate din care este executat fiecare al zecelea soldat (deci, prin analogie, și-ar pierde o zecime din propria ființă) este suficient de absurdă pentru a produce un involuntar efect comic. Nici dacă se acceptă sensul extins al verbului („a distruge în număr mare”) lucrurile nu stau mai bine, pentru că această accepție se referă la o mulțime de indivizi, nu la o singură persoană.

Dicționarele noastre înregistrează în primul rînd sensul etimologic al verbului (preluat prin intermediar francez, dar și direct din latină), propriu limbii standard: „(În Roma antică și Evul Mediu) A pedepsi o unitate militară, executînd pe fiecare al zecelea soldat” (DEX). De la vechiul sens militar s-a trecut, prin analogie, și la o accepție mai puțin exactă, dar care poate păstra proporțiile distrugerii: „(Despre războaie, epidemii etc.) A omorî oameni în număr mare” (DEX). Extinderea este justificată în multe cazuri: o zecime dintr-o întreagă populație reprezintă un număr îngrijorător de mare. Dorința de exagerare expresivă a putut extinde ideea de număr mare, echivalînd decimarea cu distrugerea masivă;lărgirea de sens s-a produs și în franceză (cum o confirmă tratarea verbului décimer în Trésor de la langue française informatisé). Oricît ar fi de imprecisă proporția distrugerii, aceasta rămîne totuși una parțială. Echivalarea care s-a produs pentru unii vorbitori cu a extermina – deci cu distrugerea totală – este mult mai greu de acceptat. Devierea semantică a fost semnalată cu decenii în urmă de Alexandru Graur, în „Capcanele” limbii române (1976): „unii au mers mai departe și zic greșit că «populația a fost decimată în întregime» sau că «rebelii au fost decimați pînă la unul», pierzîndu-se astfel orice legătură cu numărul zece” (p. 49). Explicația a fost reluată de autor în Dicționarul greșelilor de limbă (1982): „a decima înseamnă «a omorî unul din zece» (e derivat în latinește de la decem, «zece»), deci e greșit spus i-a decimat pe toțisau i-a decimat pînă la unu” (p. 35). 

Interpretarea greșită, bazată pe deducerea sensului din context, fără o verificare mai atentă, a condus nu doar la exagerarea proporțiilor distrugerii, ci și la aplicarea improprie a efectului asupra unui singur individ. Echivalat de unii cu a executa sau a distruge, verbul a ajuns să fie folosit despre o singură entitate. Într-o exprimare riguroasă din punct de vedere semantic, poate fi decimată o armată, dar nu un soldat anume. (Tendința de a transfera atribute ale întregului asupra părților sale a acționat similar și în cazul verbului a remania: de la remanierea unui guvern s-a ajuns la exprimări improprii – dar răspîndite – de tipul ministrul remaniat).

În majoritatea textelor din corpusurile online de care dispunem, verbul a decima este folosit corect, cu referire la populații, orașe, plutoane; epidemiile decimează șeptelul, sancțiunile sau accidentările decimează lotul sau echipa. Găsim însă, încă de acum o jumătate de secol, și exemple de utilizări deviante: „filmul se proiectează într-o sală necorespunzătoare, se fumează, filmul e decimat pur și simplu” (scrisoarea unui cititor, în revista Cinema, nr. 1, 1971); „fragilul autoturism a fost pur și simplu spulberat, decimat” (cronică rutieră, în Flacăra, 2 august 1979). Unele atestări sînt clar parodice, umoristice, ca în piesa de teatru Handicap, de Ecaterina Oproiu (publicată în revista Teatrul, 1976), în care o femeie suspină comic și vorbește pretențios și ridicol: „Nici eu nu mai pot... Și pe mine m-au decimat... Și eu am ajuns la apogeu”

Un singur dicționar (Micul dicționar academic – MDA, 2002) înregistrează, fără vreun comentariu, un caz particular al confuziei semantice: a decima ar avea și un al treilea sens, figurat, definit ca „a critica foarte sever”. Pe site-ul dexonline.ro, unde sînt reproduse și definițiile din MDA, Radu Borza a inserat, cu justificată neîncredere, o notă critică: „Nu e clar unde este atestat acest sens”. Desigur, nu era cazul ca o asemenea deviere semantică accidentală să fie validată de înregistrarea ca atare în dicționar.

Extinderile semantice sînt uneori acceptabile, mai ales atunci cînd acoperă un gol. În cazul verbului a decima, confuziile și devierile uzului (dubla improprietate: distrugere totală; aplicare la un singur individ, nu la un grup) pot fi ușor evitate. Nu sînt motive temeinice pentru ca un cuvînt cu origine relativ transparentă și cu uz destul de restrîns să apară în locul celorlalte – numeroase – verbe ale distrugerii – a executa, a nimici, a extermina etc.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic