Decimări

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
„Cu bule“ jpeg

O declarație recentă a unui politician local a readus în atenție confuziile semantice apărute de mai multă vreme în folosirea verbului a decima. Respectivul politician a afirmat, ritos, că un anume partid „a așteptat ca Gabriela Firea să fie decimată”.  Ideea că o persoană ar putea fi asimilată unei armate din care este executat fiecare al zecelea soldat (deci, prin analogie, și-ar pierde o zecime din propria ființă) este suficient de absurdă pentru a produce un involuntar efect comic. Nici dacă se acceptă sensul extins al verbului („a distruge în număr mare”) lucrurile nu stau mai bine, pentru că această accepție se referă la o mulțime de indivizi, nu la o singură persoană.

Dicționarele noastre înregistrează în primul rînd sensul etimologic al verbului (preluat prin intermediar francez, dar și direct din latină), propriu limbii standard: „(În Roma antică și Evul Mediu) A pedepsi o unitate militară, executînd pe fiecare al zecelea soldat” (DEX). De la vechiul sens militar s-a trecut, prin analogie, și la o accepție mai puțin exactă, dar care poate păstra proporțiile distrugerii: „(Despre războaie, epidemii etc.) A omorî oameni în număr mare” (DEX). Extinderea este justificată în multe cazuri: o zecime dintr-o întreagă populație reprezintă un număr îngrijorător de mare. Dorința de exagerare expresivă a putut extinde ideea de număr mare, echivalînd decimarea cu distrugerea masivă;lărgirea de sens s-a produs și în franceză (cum o confirmă tratarea verbului décimer în Trésor de la langue française informatisé). Oricît ar fi de imprecisă proporția distrugerii, aceasta rămîne totuși una parțială. Echivalarea care s-a produs pentru unii vorbitori cu a extermina – deci cu distrugerea totală – este mult mai greu de acceptat. Devierea semantică a fost semnalată cu decenii în urmă de Alexandru Graur, în „Capcanele” limbii române (1976): „unii au mers mai departe și zic greșit că «populația a fost decimată în întregime» sau că «rebelii au fost decimați pînă la unul», pierzîndu-se astfel orice legătură cu numărul zece” (p. 49). Explicația a fost reluată de autor în Dicționarul greșelilor de limbă (1982): „a decima înseamnă «a omorî unul din zece» (e derivat în latinește de la decem, «zece»), deci e greșit spus i-a decimat pe toțisau i-a decimat pînă la unu” (p. 35). 

Interpretarea greșită, bazată pe deducerea sensului din context, fără o verificare mai atentă, a condus nu doar la exagerarea proporțiilor distrugerii, ci și la aplicarea improprie a efectului asupra unui singur individ. Echivalat de unii cu a executa sau a distruge, verbul a ajuns să fie folosit despre o singură entitate. Într-o exprimare riguroasă din punct de vedere semantic, poate fi decimată o armată, dar nu un soldat anume. (Tendința de a transfera atribute ale întregului asupra părților sale a acționat similar și în cazul verbului a remania: de la remanierea unui guvern s-a ajuns la exprimări improprii – dar răspîndite – de tipul ministrul remaniat).

În majoritatea textelor din corpusurile online de care dispunem, verbul a decima este folosit corect, cu referire la populații, orașe, plutoane; epidemiile decimează șeptelul, sancțiunile sau accidentările decimează lotul sau echipa. Găsim însă, încă de acum o jumătate de secol, și exemple de utilizări deviante: „filmul se proiectează într-o sală necorespunzătoare, se fumează, filmul e decimat pur și simplu” (scrisoarea unui cititor, în revista Cinema, nr. 1, 1971); „fragilul autoturism a fost pur și simplu spulberat, decimat” (cronică rutieră, în Flacăra, 2 august 1979). Unele atestări sînt clar parodice, umoristice, ca în piesa de teatru Handicap, de Ecaterina Oproiu (publicată în revista Teatrul, 1976), în care o femeie suspină comic și vorbește pretențios și ridicol: „Nici eu nu mai pot... Și pe mine m-au decimat... Și eu am ajuns la apogeu”

Un singur dicționar (Micul dicționar academic – MDA, 2002) înregistrează, fără vreun comentariu, un caz particular al confuziei semantice: a decima ar avea și un al treilea sens, figurat, definit ca „a critica foarte sever”. Pe site-ul dexonline.ro, unde sînt reproduse și definițiile din MDA, Radu Borza a inserat, cu justificată neîncredere, o notă critică: „Nu e clar unde este atestat acest sens”. Desigur, nu era cazul ca o asemenea deviere semantică accidentală să fie validată de înregistrarea ca atare în dicționar.

Extinderile semantice sînt uneori acceptabile, mai ales atunci cînd acoperă un gol. În cazul verbului a decima, confuziile și devierile uzului (dubla improprietate: distrugere totală; aplicare la un singur individ, nu la un grup) pot fi ușor evitate. Nu sînt motive temeinice pentru ca un cuvînt cu origine relativ transparentă și cu uz destul de restrîns să apară în locul celorlalte – numeroase – verbe ale distrugerii – a executa, a nimici, a extermina etc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.