Decembrie 1989 (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Decembrie 1989 (I) jpeg

Răsfoind în continuare scrisorile adresate postului Radio Europa Liberă, mi-a atras atenția și una dintre ultimele redactate, semnată Solidaritatea, un grup de studenți din București, citită la radio în data de 19 decembrie 1989.

Adevărata stare de asediu, instaurată în ultima vreme, ridicolă și tragică în același timp, nu dovedește forța regimului, ci dimpotrivă, slăbiciunea lui, panica, teama că cea mai mică scînteie poate duce la o explozie greu de controlat care ar duce la desființarea lui inevitabilă. Dar, ca întotdeauna în istorie, panica tiranilor nu face decît să le apropie mai repede sfîrșitul.

Adevărat, după cum a arătat-o și istoria, în scurt timp de la difuzarea scrisorii.

Ce m-a pus cel mai mult pe gînduri – mai ales prin valabilitatea lor și în prezent, cred – sînt următoarele paragrafe: Adresăm aceste rînduri mai ales celor nehotărîți, care continuă să creadă că la noi nu se poate face nimic, că noi, românii, sîntem lași sau care se întreabă încă ce putem face noi. Sîntem, într-adevăr noi, românii, lași?

Scrisoarea continuă cu un răspuns clar, dar las aici doar întrebarea, să se gîndească fiecare și să-și răspundă.

Ceea ce este adevărat despre noi, românii, este că am pierdut în mare măsură simțul solidarității, continuă textul. Solidaritatea nu se suge cu laptele mamei, ci se dobîndește prin educație. Ceea ce i-a reușit acestui regim este să educe în noi individualismul, tocmai contrariul spiritului de solidaritate. A reușit să programeze în mulți dintre noi nepăsarea și indiferența. Din fericire, această stare nu este ireversibilă. Spiritul de solidaritate se poate reeduca, se poate redobîndi. Nu este niciodată prea tîrziu pentru asta.

Este oare? Să sperăm că nu. Pentru că la 30 de ani după ce au fost scrise aceste rînduri, situația descrisă mai sus încă își mai face simțite efectele. E drept, trecerea de la un regim la altul nu se înfăptuiește peste noapte.

Scrisoarea grupului de studenți din București se încheie cu o propunere pentru data de 30 decembrie, cînd, da, acum, la trei decenii distanță, cei mai mulți dintre noi sînt cu gîndul la petrecerea din noaptea zilei următoare sau alunecă lin pe schiuri pe vreo pîrtie (așa și trebuie, de altfel): În ziua de 30 decembrie, între orele 20,00 și 20,05, în toate casele noastre lumina să rămînă stinsă. Pentru reușita acestei manifestări, comunicați acest apel tuturor prietenilor voștri și convingeți-i  să-l urmeze și să-l transmită mai departe. Sus inima, prieteni! Sîntem la răscruce de istorie. Să fim la înălțimea momentului. Haideți să scriem istoria, nu să fim singurii ei corijenți!

Poate că acest ultim îndemn merită reținut ca urare de început de an, valabilă la orice nivel, atît personal, cît și colectiv.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Calin georgescu Sursa Youtube jpg
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
În CV-ul public al lui Călin Georgescu apare un job din perioada 2015-2016, job care la prima vedere sună pompos și impresionant: ”director executiv și consilier special al directorului general ONU de la Geneva”. După o minimă verificare pe internet, se poate constata că e vorba de o fundație.
alegeri romania pixabay png
Analist: „Dacă CCR ar fi lăsat-o pe Diana Șoșoacă să candideze nu am fi ajuns aici"
Într-o perioadă de diviziune ideologică tot mai accentuată, analiștii subliniază adâncirea conflictului dintre sistemul politic și cetățeni, un fenomen global care amenință stabilitatea socială și încrederea în instituțiile statului.
dolp lundgren gettyimages jpg
Dolph Lundgren s-a vindecat de cancer, deși medicii nu îi mai dădeau mult de trăit: „A fost un drum dificil”
Dolph Lundgren (67 de ani) a împărtășit o veste extrem de emoționantă. Starul din „The Expendables” a anunțat miercuri pe Instagram că este acum vindecat de cancer, după o luptă de nouă ani, în care medicii i-au spus la un moment dat că mai are doar 2-3 ani de trăit.
Sfântul Apostol Andrei și măștile ritualice Colaj DMS
Ce nu știi despre Sfântul Andrei: de la apostolul devenit ocrotitorul României la ritualurile mistice cu măști arhaice, uitate
În fiecare an, pe 30 noiembrie, românii celebrează una dintre cele mai misterioase și încărcate de semnificații sărbători din calendar: ziua Sfântului Andrei, cunoscută și sub numele de Sântandrei sau Moș Andrei. Mai mult decât o simplă comemorare religioasă, această zi reprezintă o punte
Nicusor dan Referendum captura png
Biroul Electoral Central a validat rezultatele referendumului organizat în Capitală
Biroul Electoral Central (BEC) a validat, în şedinţa de joi, rezultatele referendumului organizat în Capitală duminică, 24 noiembrie, fiind depăşit procentul de 40% din voturile exprimate de persoanele înscrise pe listele permanente în cazul tuturor celor trei întrebări.
1 salata de naut cu ceapa rosie jpg jpeg
Secretele unui nutriționist despre cum poți să slăbești în timp ce dormi: cina bogată în proteine, gata în cinci minute
În căutarea nesfârșită a unei cine sănătoase și rapide, care să te ajute la menținerea greutății sub control, există opțiuni care nu sunt foarte cunoscute, precum năutul cu ceapă.
image png
29 noiembrie: Un secol de la nașterea actorului în opinci Mihai Mereuță
Ziua de 29 noiembrie este una cu multipli sărbătoriți din domenii dintre cele mai diverse: știință, tehnologie, cultură, politică.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Anunț șoc: Marcel Ciolacu se retrage din cursa pentru președinția României dacă se dovedește că votul a fost viciat: „Nu vreau locul doi!”
Marcel Ciolacu, candidatul social-democraților în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, susține că nu este interesat să îi ia locul Elenei Lasconi. Premierul spune că „se va retrage din cursa pentru președinția României” dacă votul a fost viciat.
Robotii Naratix png
Roboții românești Naratix au ajuns pe 4 continente și operează deja în 30 de țări
Naratix, start-up-ul românesc care a revoluționat industria e-commerce prin dezvoltarea a cinci roboți bazați pe inteligență artificială, operează în 30 de țări de pe 4 continente.