De vreo zece ani în funcție, președintele CIO Thomas Bach ține din nou partea sportivilor ruși?

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
image

E greu să fii şeful olimpic al lumii în timpul războiului din Ucraina, cum a fost greu să fii şeful catolicilor planetei în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Şi acum, ca şi atunci, în lume existau un agresor şi o victimă (singularul e un termen generic). Pius al XII-lea a salvat numeroase vieţi de sub şenilele naziştilor, dar a făcut-o discret, ca un cetăţean care ajuta partizani noaptea şi ziua făcea curat cu zel în camerele ofiţerilor SS. Diferenţa e că Papa nu era un cetăţean oarecare. Avea o armată de suflete în spate. Scuza lui era că nu voia să le lipsească de corp dacă ar fi condamnat ferm atrocităţile unor criminali globali, cum ar fi numiţi azi. Dar dincolo de considerentele strict umanitare şi de bunul-simţ elementar, rătăcite în dezbaterile furibunde despre cine a aruncat primul piatra, capi ai tuturor capilor precum Pius şi Bach au înţeles mereu că prima lor misiune este să salveze organizaţiile pe care le reprezintă. Misiunea lor ar fi prea înaltă pentru a fi pusă în pericol. Principiile mai pot aştepta. Ca şi Biserica, CIO se vrea o entitate suprastatală care să unească popoarele. CIO vrea, prin pacea olimpică, să colmateze prăpăstiile dintre naţiuni prin sport. Sună frumos. Şi perfect utopic. Dimpotrivă, războaiele, dictaturile i-au dat unfriend şi CIO a trebuit să aştepte cuminte ca oamenii să-şi revină din măceluri. CIO nu poate împiedica Iranul să îşi retragă sportivii atunci cînd trebuie să concureze cu israelieni. Sau ca Hong Kong să devină o orezărie high tech. Ca Bashar al-Assad să-şi schingiuiască şi omoare compatrioţii, și în Belarus să călărească poporul o copie penibilă a lui Brejnev. Sau Coreea de Nord să fie din ce în ce mai mult Coreea de Nord, iar în China să reînvie metodele staliniste asupra întregii etnii a uigurilor. CIO nu opreşte şi nu blamează pe nimeni. Important e să participi, ce dacă ai mîinile pline de sînge? Aruncarea cu ciocanul şi cu satîrul coexistă minunat atît timp cît vitrina nu se face ţăndări. Azi, domnul Bach vorbeşte din nou despre pace. În 1940, cînd Franţa a căzut sub nazişti, Pius a vorbit şi el despre pace. Churchill i-a răspuns că mai întîi Germania trebuie să elibereze teritoriile ocupate. După aproape un secol,nimic nu trebuie schimbat în această replică. Dacă domnul Bach crede că îi datorează ceva lui Putin, cineva ar trebui să-l convingă că lansarea invaziei asupra Ucrainei abia după finalul Jocurilor de la Beijing are mai mult de a face cu prietenul chinez al dictatorului moscovit decît cu pacea olimpică. Dopaj instrumentat de stat, război barbar, sufocarea propriului popor – conducerea Rusiei arată că îi pasă de o lume care face posibilă sărbătoarea sportului ca de soarta pinguinului imperial. Şi cine nu pricepe asta e un mare fazan.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!
Robert Fico FOTO Profimedia jpg
Slovacia: premierul Robert Fico este acuzat că pregătește ieșirea Slovaciei din UE
Liderul opoziției slovace, Michal Simecka, a inițiat marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului naționalist de stânga, acuzându-l pe premierul Robert Fico că ar pune bazele unei eventuale retrageri a Slovaciei din Uniunea Europeană, informează Reuters.
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
Descoperire arheologică remarcabilă! Locul din România unde au fost identificate cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, datând de peste 1,95 milioane de ani
O teză publicată în anii '60 de unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, și anume că homininii au trăit pe teritoriul României în urmă cu aproximativ două milioane de ani, nu doar că a reapărut în actualitate, odată considerată căzută în desuetudine,
image png
Un grup german va construi o nouă fabrică în România
Un grup german specializat în construcția de componente auto va construi o a doua fabrică în România, lucrările urmând să fie finalizate în toamnă, iar demararea producției fiind programată pentru finalul anului.
image png
Studiu: O treime din Arctica a devenit sursă de emisii de carbon. Semnalul de alarmă pe care îl trag cercetătorii
Potrivit unui nou studiu, o treime din tundra, pădurile și zonele umede din Arctica au devenit o sursă de emisii de carbon, pe măsură ce încălzirea globală pune capăt miilor de ani de stocare a carbonului în unele părți ale nordului înghețat.