De unde atrac╚Ťia special─â a sportivilor ru╚Öi pentru doping?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 932 din 17 ÔÇô 23 februarie 2022
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Din imposibilitatea sportului de a mai fi doar sport. Povestea e a┼ča: la ├«nceput sportul a fost o distrac┼úie, un passe-temps care pasiona r─âzboinicii ├«n mal de guerre, oamenii care sim┼úeau nevoia s─â se ├«ntreac─â pe ei ├«n┼či┼či ┼či pe al┼úii. ├Än timp, sportul a ├«nceput prind─â la public, ceea ce i-a pus un pistol la t├«mpl─â, c─âci a fost imediat recuperat de politicieni. Jocurile Olimpice din ╩╝36 de la Berlin au avut un zeu, Jesse Owens, ┼či o zei┼ú─â, Leni von Riefenstahl, mama propagandei. Dup─â R─âzboiul 2 o vreme a fost pace, p├«n─â c├«nd URSS ┼či apoi China s-au g├«ndit c─â pe frontul ─âsta s├«nt ceva b─ât─âlii de c├«┼čtigat. Formula ÔÇ×N-ai de m├«ncare, dar ├«┼úi c├«nt─â imnulÔÇŁ a func┼úionat ├«n tot blocul comunist. Evident c─â ┼či ceilal┼úi luptau cu toate armele din dotare, doar c─â pe acolo riscai s─â mai dai ┼či socoteal─â. De partea asta a Zidului, socoteala se f─âcea doar la medalii. Medalii cu orice pre┼ú. Cu pre┼úul ├«not─âtoarelor redegiste devenite ├«not─âtori de la at├«┼úia hormoni injecta┼úi. Voci groase, b─ârbi acolo unde nu trebuiau s─â fie, vie┼úi deraiate, dar ce conta? Recordurile erau raportate precum produc┼úia la hectar. Apoi a fost iar pace relativ─â, dup─â destr─âmarea URSS, de data asta vesticii prelu├«nd flac─âra care pe mul┼úi i-a ars de tineri. C├«nd Putin ┼či-a luat av├«nt, am luat-o de la cap─ât. Sportul ro┼ču, ├«n declin, a devenit din nou o arm─â. Dopajul de stat a fost dovedit ┼či Rusia a fost sanc┼úionat─â. Bl├«nd, c-a┼ča e ├«n politic─â. Acum e ├«n proces de reabilitare ┼či iat─â c─â ÔÇô bum! ÔÇô ├«i cade ├«n cap cazul Kamilei Valieva, pu┼čtoaica-minune a patinajului artistic: dopaj cu trimetazidin─â (cui reu┼če┼čte s─â ├«l rosteasc─â din prima ├«i dau o bomboan─â). Valieva e prima patinatoare din lume ┼či din istorie care a reu┼čit s─ârituri cvadruple. Tocmai cucerise aurul olimpic pe echipe. Anun┼úul testului pozitiv a n─âscut tsunami-uri umorale ÔÇô c─â n-o fi degeaba criza ucrainean─â. S-a ajuns la amenin┼úarea cu moartea a jurnali┼čtilor care au scris despre acest caz. ÔÇ×Maica Rusia e ├«n pericol!ÔÇť, url─â falsificatorii de ┼čtiri ┼či oamenii cu intelectul sim┼úitor. ├Äntre timp, Alieva a fost autorizat─â s─â-┼či continue participarea la JO (dur─â lovitur─â dat─â conspira┼úioni┼čtilor), iar cazul r─âm├«ne s─â fie analizat. Ea ar putea fi sanc┼úionat─â ┼či deposedat─â de toate medaliile dac─â se va hot─âr├« c─â nu exist─â justificare pentru folosirea unei substan┼úe care e, ┼či ea, subiectul controverselor ÔÇô e folosit─â ├«mpotriva anginei pectorale, a vertijului ┼či tulbur─ârilor de c├«mp vizual (ceea ce ar justifica folosirea ca material dopant), dar are ┼či efecte secundare ca tremurat ┼či probleme de echilibru (ceea ce ar face-o f─âr─â noim─â pentru cineva care are ├«n centrul presta┼úiei echilibrul). Bun. Acestea s├«nt fapte. Restul, specula┼úii. R─âm├«ne c─â Rusia, ades c─âlc─âtoare pe bec, e subiect de fabul─â cu Petric─â ┼či lupul. ├Än cazul ─âsta, Petric─â ┼či ursul.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.