De unde a apărut valul de înotători din România care tot cîștigă medalii?

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Din unghiul mort al atenţiei noastre. Din cînd în cînd, în toiul sindrofiei naţionale, între două şpriţuri şi trei sudălmi, ne uităm pe geam şi observăm că a apărut cineva care ne coboară în inimă sîngele urcat la cap. Ne repezim ca bezmeticii, îl luăm în braţe, îl sărutăm bălos, îi înălţăm ode nefîrşite, sport la care sîntem bine antrenaţi şi a cărui genă se transmite, se vede treaba, din generaţie în generaţie. Apoi ne încăierăm apropo de cît de mare să fie statuia, de ce n-am observat din timp evenimentul, de ce bem aşa mult, de ce ne uităm la sîni şi nu la muşchi, de ce apreciem arabescurile tatuajelor în loc de sinuozităţile circumvoluţiunilor, înjurăm guvernanţii, de parcă n-ar fi puşi de noi sau de delăsarea noastră în funcţii, după care totul se calmează, încet-încet ne întoarcem la mese, „Ia mai toarnă, bă, un pahar!”, şi ne punem din nou pe treabă. Cam asta e. Am auzit de un domn care şi-a botezat gemenii, băiat şi fată, Hai Noroc şi Voie Bună. N-a gîndit rău.

Înotul e David Popovici? Da. Şi nu. David Popovici nu s-a născut din spuma mării – uite, la imaginea asta nu s-a gîndit încă nimeni, cum naiba am ratat-o?! –, ci din capul unor domni şi doamne. La fel şi ceilalţi, Vlad Stancu, Bianca Costea, Rebeca Diaconescu, Patrick Dinu. Plus încă alţii. Se întîmplă de ceva timp, e un val nu numai de înotători, ci şi de antrenori, de părinţi, de conducători, cetăţeni neturmentaţi care trăiesc într-o ţară paralelă. Insule de muncă şi inteligenţă s-au unit şi s-au stimulat reciproc sub umbrela unei federaţii care, aud, nu le-a pus beţe în roate şi le-a înlesnit unelte de lucru care ar naşte mare opoziţie prin alte părţi. Ceea ce nu e puţin deloc. De cînd cu Popovici au început să fie dezgropaţi din indiferenţa publică antrenori care se ocupă de copii şi care au discurs de învingători. Deşi bazinele sînt vechi, iar condiţiile grele, nu se vaită, ci fac lucrurile să se întîmple. Fără scuze. Fără „Aoleu!”. Swim and win! Şi dacă nu, ştim că ne-am străduit, ne-am stors creierii şi muşchii. Iată anormalitatea bună a României.

Propun, totuşi, să nu visăm peşti multicolori pe pereţi. Europenele de juniori, la care România a obţinut locul 3 pe naţiuni, sînt doar un cerdac al unei dependinţe a palatului. Aceste performanţe trebuie verificate la Mondialele de juniori din septembrie, apoi la Europene şi Mondiale de seniori cu final la Jocurile Olimpice de la Paris. Iar concurenţa e colosală. Destule naţiuni sînt articulate mai din timp şi mai bine. Vezi Ungaria, prima în competiţia de la Otopeni. Există o singură certitudine azi: David Popovici. O rachetă care trage după ea o planetă. El, antrenorul Adrian Rădulescu, ceilalţi din staff şi mereu, mereu părinţii lui sînt un echipaj legendar plecat într-o misiune care depăşeşte aurul. Scopul ultim e răsturnarea meselor. Şi aşezarea scaunelor la cap.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Miliardarul Sam Altman FOTO Guliver / Getty Images / Drew Angerer
OpenAI lucrează la un dispozitiv secret de buzunar care ar putea redefini relația omului cu inteligența artificială. Va fi lansat anul viitor
CEO-ul OpenAI, Sam Altman, împreună cu fostul designer Apple, Jony Ive, își pregătesc echipa pentru lansarea unui nou dispozitiv secret. Va funcționa cu ajutorul inteligenței artificiale și va deveni la fel de indispensabil ca un laptop și un smartphone, scrie The Wall Street Journal.
2 metallica trupa shutterstock 340291229 jpg jpeg
Metallica va concerta în București, pe Arena Națională, în 2026. Când se pun biletele în vânzare
Metallica revine la Bucureşti, pe scena Arenei Naţionale, în 2026. Trupele care vor deschide concertul din Capitală sunt Gojira şi Knocked Loose.
Cheesecake cu capsuni  Sursa foto shutterstock 427377451 jpg
Desert de senzaţie, fără coacere! Cel mai pufos cheesecake cu căpşuni
Este vremea căpşunilor! Bucură-te de aroma acestor fructe de sezon şi prepară fără coacere un desert uşor cu căpşuni, brânză de vaci şi frişcă!
Horoscop 6 12 mai, foto Shutterstock jpg
Zodia care va avea parte, pe 23 mai, de o bucurie imensă. Visează la acest lucru de ani de zile
Data de 23 mai vine cu o energie specială pentru toate zodiile, dar una dintre ele va simți din plin influența pozitivă a astrelor.
Nicușor Dan FOTO Reuters
Ținta de deficit de 7,5% în 2025. Planul lui Nicușor Dan pentru stabilitate economică fără majorări de taxe
Președintele ales Nicușor Dan a precizat în cadrul unor declarații de presă că o țintă de deficit realistă, optimistă pentru 2025 este de 7,5% din PIB. Discuțiile pe bugetul pe restul din 2025 și 2026 pornesc de la premisa de a nu crește taxe, potrivit acestuia.
Serghei Markov FOTO news.az
Un analist politic loial Kremlinului dezvăluie amploarea pierderilor forțelor armate ruse în Ucraina
Un analist politic loial Kremlinului, Serghei Markov, a declarat că pierderile rusești în războiul împotriva Ucrainei au ajuns la sute de mii de oameni.
shutterstock 1836035935 jpg
Ce conține, de fapt, praful din casă și cum ar trebuie îndepărtat?
Praful din casă este un amestec complex de particule care adesea conține chimicale periculoase pentru sănătatea ta.
Roberta Metsola, prin Timișoara Foto     Dominic Fritz jpg
Roberta Metsola s-a plimbat cu Dominic Fritz prin Timișoara. Ce i-a povestit primarul președintei Parlamentului European
Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, a sosit joi, 22 aprilie, la Timişoara, unde va primi premiul „Timişoara pentru Valori Europene”.
459021405 10168986467790134 6077741320929877244 n jpg
Un disident rus explică de ce Kremlinul vede România ca o țină: ce se întâmplă când Putin pune ochii pe o țară
Unul dintre cei mai cunoscuți disidenți ruși, jurnalistul Vladimir Kara Murza, susține că orice țară care face parte din NATO și care este membră a Uniunii Europene devine ținta Rusiei.