De unde a apărut valul de înotători din România care tot cîștigă medalii?

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Din unghiul mort al atenţiei noastre. Din cînd în cînd, în toiul sindrofiei naţionale, între două şpriţuri şi trei sudălmi, ne uităm pe geam şi observăm că a apărut cineva care ne coboară în inimă sîngele urcat la cap. Ne repezim ca bezmeticii, îl luăm în braţe, îl sărutăm bălos, îi înălţăm ode nefîrşite, sport la care sîntem bine antrenaţi şi a cărui genă se transmite, se vede treaba, din generaţie în generaţie. Apoi ne încăierăm apropo de cît de mare să fie statuia, de ce n-am observat din timp evenimentul, de ce bem aşa mult, de ce ne uităm la sîni şi nu la muşchi, de ce apreciem arabescurile tatuajelor în loc de sinuozităţile circumvoluţiunilor, înjurăm guvernanţii, de parcă n-ar fi puşi de noi sau de delăsarea noastră în funcţii, după care totul se calmează, încet-încet ne întoarcem la mese, „Ia mai toarnă, bă, un pahar!”, şi ne punem din nou pe treabă. Cam asta e. Am auzit de un domn care şi-a botezat gemenii, băiat şi fată, Hai Noroc şi Voie Bună. N-a gîndit rău.

Înotul e David Popovici? Da. Şi nu. David Popovici nu s-a născut din spuma mării – uite, la imaginea asta nu s-a gîndit încă nimeni, cum naiba am ratat-o?! –, ci din capul unor domni şi doamne. La fel şi ceilalţi, Vlad Stancu, Bianca Costea, Rebeca Diaconescu, Patrick Dinu. Plus încă alţii. Se întîmplă de ceva timp, e un val nu numai de înotători, ci şi de antrenori, de părinţi, de conducători, cetăţeni neturmentaţi care trăiesc într-o ţară paralelă. Insule de muncă şi inteligenţă s-au unit şi s-au stimulat reciproc sub umbrela unei federaţii care, aud, nu le-a pus beţe în roate şi le-a înlesnit unelte de lucru care ar naşte mare opoziţie prin alte părţi. Ceea ce nu e puţin deloc. De cînd cu Popovici au început să fie dezgropaţi din indiferenţa publică antrenori care se ocupă de copii şi care au discurs de învingători. Deşi bazinele sînt vechi, iar condiţiile grele, nu se vaită, ci fac lucrurile să se întîmple. Fără scuze. Fără „Aoleu!”. Swim and win! Şi dacă nu, ştim că ne-am străduit, ne-am stors creierii şi muşchii. Iată anormalitatea bună a României.

Propun, totuşi, să nu visăm peşti multicolori pe pereţi. Europenele de juniori, la care România a obţinut locul 3 pe naţiuni, sînt doar un cerdac al unei dependinţe a palatului. Aceste performanţe trebuie verificate la Mondialele de juniori din septembrie, apoi la Europene şi Mondiale de seniori cu final la Jocurile Olimpice de la Paris. Iar concurenţa e colosală. Destule naţiuni sînt articulate mai din timp şi mai bine. Vezi Ungaria, prima în competiţia de la Otopeni. Există o singură certitudine azi: David Popovici. O rachetă care trage după ea o planetă. El, antrenorul Adrian Rădulescu, ceilalţi din staff şi mereu, mereu părinţii lui sînt un echipaj legendar plecat într-o misiune care depăşeşte aurul. Scopul ultim e răsturnarea meselor. Şi aşezarea scaunelor la cap.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.