De-radicalizare

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
De radicalizare jpeg

În Franța s-a deschis, săptămîna trecută, primul centru de de-radicalizare destinat tinerilor seduși de ideologia jihadistă. Această instituție e un element-cheie în combaterea terorismului pe teritoriul francez. După atentatele din noiembrie trecut de la Paris, guvernul a adoptat o serie de măsuri fără precedent pentru a apăra populația de viitoare atacuri. Combaterea radicalizării și de-radicalizarea sînt priorități în această strategie. Conform unor rapoarte ale serviciilor franceze de informații, pe teritoriul Franței s-ar afla în jur de 15.000 de persoane clasate drept „extremiste“ și care amenință securitatea națională.

Așa-numitul Centru de Prevenire, Integrare și Cetățenie inaugurat pe domeniul Château de Pontourny va putea găzdui pînă la 25 de tineri cu vîrste cuprinse între 18 și 30 de ani pentru perioade de pînă la zece luni. Este doar primul dintr-o rețea care va cuprinde alte 11 asemenea instituții pe care guvernul le finanțează cu 40 de milioane de euro.

Autoritățile franceze au explicat că selecția candidaților la aceste programe se va face pe baza solicitărilor venite din partea „voluntarilor“ care vor să se de-radicalizeze. Voluntariatul e însă un eufemism. De fapt, e vorba în primul rînd de tineri care, odată cercetați pentru diverse fapte sau anchetați de servicii pentru posibile legături cu celule teroriste, nu mai au altă opțiune decît „internarea voluntară“ în aceste centre, alternativa fiind arestul preventiv pe durata anchetei.

„Voluntarii“ internați aici vor purta uniforme, vor primi îngrijiri medicale și sprijin psihologic și vor urma cursuri la diverse discipline precum istorie, filozofie și psihologie. De asemenea, ei vor urma un curs de alfabetizare media în care vor învăța cum să deceleze, printre miile de site-uri disponibile pe Internet, informația de propagandă. În plus, tinerii vor avea parte de activități culturale și de educație fizică și vor fi consiliați cu privire la posibile oportunități de muncă și posibilități de inserție socială. Programul de „prevenire, integrare și cetățenie“ este menit să „provoace spiritul critic“ al internilor, după cum a explicat, la inaugurare, Muriel Domenach, șefa rețelei teritoriale împotriva radicalizării și terorismului.

Numeroși specialiști în organizații extremiste și terorism se tem însă că programul nu își va atinge scopul căci nu e bine conceput. Sînt, de asemenea, destule voci care acuză că o inițiativă menită să combată spălarea pe creier e, de fapt, tot un fel de spălare pe creier. De pildă, programul internilor va începe la ora 6,45 cu ceremonia de ridicare a drapelului și intonarea imnului național – atîta solemnitate într-un context atît de tensionat e de-a dreptul ridicolă, dacă nu chiar periculoasă.

Cei care au conceput acest program au explicat că s-au inspirat din inițiative asemănătoare aplicate în state occidentale, din diverse alte programe destinate tinerilor cu înclinații spre violență sau potențiali criminali. Însă specialiști în extremism atrag atenția că nu e atît de simplu să aplici niște experiențe din programe de prevenire a criminalității în lupta împotriva extremismului (islamic). De fapt, abordarea Franței e net diferită de strategiile adoptate de alte state europene, sugerează Erin Saltman, cercetător al fenomenelor extremiste, citat de Sky News. Franța, spune el, are o abordare militaristă a de-radicalizării. După acest model, grupul de extremiști este tratat ca o unitate, ca și cum ar fi o grupare uniformă și nu ca o sumă de indivizi cu motivații proprii și diferite. În Marea Britanie, de pildă, cea mai importantă componentă a programelor de de-radicalizare este mentoratul: subiecții sînt consiliați într-un format de 1:1 în funcție de nevoile specifice ale fiecărui individ.

Aș mai adăuga, pe lista oricum densă a provocărilor cu care se confruntă acest program de de-radicalizare, încă o întrebare: ce își propun să „trateze“ aceste centre?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: „Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat”
Ideea că trebuie să bem doi litri de apă pe zi este una răspândită, dar nu întotdeauna adevărată. Conform specialiștilor, această recomandare nu se aplică tuturor și poate fi chiar dăunătoare în anumite cazuri.
image
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
O adevărată perlă ascunsă, cu o istorie bogată, cu vestigii unicat în Europa și peisaje de vis, acest județ din nordul României este o destinație ideală pentru cei care doresc să se bucure de natura sălbatică, de călătorii spirituale aparte.
image
Imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Cum arată bărbatul și ce detalii au scos la iveală medicii legiști FOTO
După trei zile de la uciderea doctorului stomatolog Marina Gavril în propriul său cabinet din Brăila, polițiștii încă nu au reușit să dea de urma criminalului, însă în mediul online au apărut primele imagini cu presupusul făptaș.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne