De la s─âr─âcie spre prosperitate durabil─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 923 din 16 ÔÇô 22 decembrie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Lira turceasc─â a sc─âzut ├«n raport cu dolarul la minime istorice. ├Än ultimele s─âpt─âm├«ni, mai ales, lira turceasc─â s-a depreciat constant, pre╚Ťurile au crescut peste noapte. Infla╚Ťia a adus mii de mici ├«ntreprinz─âtori ├«n pragul falimentului. Sute de mii de oameni tr─âiesc la limita subzisten╚Ťei. Dar, ├«n ciuda eviden╚Ťelor, pre╚Öedintele Recep Tayyip Erdogan sus╚Ťine un program economic p─âgubos. O fi vreun vizionar care vrea s─â reformuleze principiile economice sau un politician autoritar care vrea s─â adapteze economia la propriile convingeri? 

Este o practic─â obi╚Önuit─â s─â corectezi infla╚Ťia ridicat─â prin cre╚Öterea dob├«nzii de referin╚Ť─â. Dar Banca Central─â a Turciei tocmai a sc─âzut rata dob├«nzii de referin╚Ť─â la 15% ÔÇô rata infla╚Ťiei fiind de aproximativ 20%. Aceast─â reducere a ratei a fost dorit─â chiar de pre╚Öedintele Recep Tayyip Erdogan, care, de c├«╚Ťiva ani, revendic─â un control deplin asupra B─âncii Centrale prin concedieri ╚Öi numiri succesive ale cadrelor de conducere (ceea ce a condus la o sc─âdere a autonomiei ╚Öi p├«n─â la urm─â a credibilit─â╚Ťii institu╚Ťiei). Viziunea lui Erdogan e sprijinirea cre╚Öterii economice prin creditare. Contrar unui consens economic larg ├«mp─ârt─â╚Öit, pre╚Öedintele Erdogan sus╚Ťine c─â ratele sc─âzute ale dob├«nzilor ajut─â, pe termen lung, la reducerea infla╚Ťiei. ├Äns─â, ├«n acest mediu controlat politic ╚Öi oricum nesigur, investitorii str─âini evit─â s─â investeasc─â ├«n ╚Ťar─â. ╚śi asta pune o presiune suplimentar─â asupra economiei oricum fragilizate.

Erdogan ├«i ├«ndeamn─â pe oameni s─â aib─â ├«ncredere ├«n noul model economic promovat de Guvern, care se bazeaz─â pe o cre╚Ötere economic─â sus╚Ťinut─â de o rat─â mic─â a dob├«nzii. El a spus c─â cre╚Öterile de pre╚Ť ├«n Turcia s├«nt cauzate de l─âcomie ╚Öi de pre╚Ťurile de import. ÔÇ×╚Üintim spre o prosperitate durabil─â, stabilitate pe termen lung. Pre╚Ťul pl─âtit acum e justificat de ceea ce vom c├«╚Ötiga ├«n viitor.ÔÇŁ Erdogan vorbe╚Öte ╚Öi despre nevoia de suveranitate, acuz├«nd c─â de vin─â pentru instabilitatea monedei na╚Ťionale ar fi ÔÇ×finan╚Ťele mondialeÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×l─âcomia bancherilorÔÇŁ. Dincolo de ╚Ťinta facil─â (aproape to╚Ťi liderii populi╚Öti se lupt─â cu ÔÇ×finan╚Ťele mondialeÔÇŁ ╚Öi cu ÔÇ×l─âcomia bancherilorÔÇŁ), poate c─â are dreptate s─â-╚Öi pun─â problema suveranit─â╚Ťii. Dar ce ├«nseamn─â suveranitate pe o pia╚Ť─â globalizat─â? C├«t de suveran─â poate fi Turcia, cu lira ei, ├«ntr-un context financiar mondial care se bazeaz─â pe schimburi ╚Öi pe mecanismele pie╚Ťei libere? Turcia, cu porturile sale bine conectate, a fost mult─â vreme o punte de leg─âtur─â ├«ntre Asia ╚Öi Europa ÔÇô o referin╚Ť─â ├«n schimburile comerciale. ╚śi ar putea r─âm├«ne un reper chiar ╚Öi ├«n ciuda contextului actual marcat de volatilitatea lirei. ├Äns─â va profita mult mai pu╚Ťin de pe urma pozi╚Ťiei geostrategice norocoase. C├«t prive╚Öte turismul, o ramur─â important─â a economiei care contribuie substan╚Ťial la PIB-ul Turciei, lucrurile s├«nt ├«nc─â ╚Öi mai nesigure. Dup─â dou─â sezoane ratate ca urmare a pandemiei ╚Öi a restric╚Ťiilor de circula╚Ťie, hiperinfla╚Ťia nu preveste╚Öte nimic bun pentru micii ├«ntreprinz─âtori din domeniul HoReCa, iar ambian╚Ťa general─â a acestei ╚Ť─âri, cu o economie dec─âzut─â ╚Öi cu ora╚Öe asupra c─ârora plute╚Öte spectrul falimentului, nu mai face din Turcia o destina╚Ťie atractiv─â pentru turi╚Ötii boga╚Ťi.

Economia Turciei e bazat─â ├«n mare parte pe importuri, a╚Öa c─â infla╚Ťia produce efecte vizibile imediate. Materia prim─â e mai scump─â, deci ╚Öi pre╚Ťurile finale vor fi mai ridicate. Pentru unii, asta ├«nseamn─â faliment curat. Agricultura e doar unul dintre domeniile afectate: clima e favorabil─â, ├«ns─â solul are nevoie de ├«ngr─â╚Ö─âm├«nt, iar fertilizatorii se cump─âr─â din import, deci s├«nt mai scumpi. Vor mai fi produsele agricole turce╚Öti competitive ├«n aceste condi╚Ťii? Alt─â problem─â care deja se acutizeaz─â: medicamentele de import au devenit at├«t de scumpe ├«nc├«t mul╚Ťi pensionari s─âraci nu ╚Öi le mai permit. Iar cre╚Öterea pre╚Ťurilor la energie pe fondul crizei cauzate de reluarea activit─â╚Ťilor economice afecteaz─â ├«n mod particular aceast─â ╚Ťar─â care are nevoie de importuri masive pentru a-╚Öi alimenta industria ╚Öi via╚Ťa urban─â. Multe familii care tr─âiesc ├«n precaritate nu mai pot achita facturile la electricitate ╚Öi gaze.

├Än ora╚Öele mari izbucnesc, sporadic, proteste. Dar aceste demonstra╚Ťii s├«nt animate ├«n primul r├«nd de tineri ╚Öi de clasa de mijloc ÔÇô de cei care s├«nt mai pu╚Ťin afecta╚Ťi de criza monetar─â. Vor reu╚Öi s─â coaguleze suficient de mul╚Ťi nemul╚Ťumi╚Ťi ╚Öi dezam─âgi╚Ťi ├«nc├«t s─â produc─â o schimbare de regim?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Rom├ónii au votat Destina┼úia Turistic─â a anului 2022. Ora┼čul care a c├ó┼čtigat marele titlu
Capitala Moldovei a c├ó┼čtigat premiul publicului, rom├ónii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Bra┼čovului.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.