De la mîrlan la zei-soare

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Cai frumoşi jpeg

Apolo era catîrul lui nea Ion. Casandra, fata lui nea Ion, adesea îl mîna pe Apolo, mai ales că nea Ion era pilangiu şi din cînd în cînd, epuizat intelectual de discuţiile de la birt, trebuia cărat cu căruţa de la Căţeaua Leşinată – Mecca pilangiilor din cartier – pînă acasă. 

La grecii antici povestea e un pic diferită. În primul rînd, Apollo e zeu, iar Ion e fii-su. Casandra era o femeie tare frumoasă şi considerată nebună. În fapt, Casandra a primit de la zeul Apollo darul premoniţiei pentru a preveni catastrofele, dar fiindcă a refuzat să fie sedusă de Apollo a fost blestemată de acesta (legenda spune că Apollo a scuipat-o în gură) să nu o creadă nimeni. 

România e plină de numeroşi Apollo: de la mîrlanul din ghetou, sat sau cartier rezidenţial, care îşi bate nevasta sau „prietena“ şi o ameninţă sau chiar o scuipă în gură, pînă la zei-soare în tot felul de posturi de conducere care nu ezită să îşi folosească poziţia de forţă pentru a încerca să îşi seducă angajatele sau subalternele. 

Apollo a fost nu numai Zeul Soarelui şi al Luminii, dar şi al poeziei, al muzicii, al adevărului, al profeţiei şi al vindecării. Loviţi de complexul zeului de la Delphi, multe dintre „vedetele“ de la TV sau mediocrii cu relaţii sus-puse ce ajung parlamentari, senatori sau şefi hotărăsc că sînt aidoima lui Apollo: superiori pămîntenilor. Ei decid legi, care trebuie aplicate drastic tuturor celorlalţi, dar nu lor. Succesul personal îi transformă iniţial în deţinători ai adevărului şi ai profeţiei. Celelalte daruri vin treptat şi mai toţi devin specialişti în vindecarea neamului. În cîteva luni, majoritatea lor radiază lumină şi se cred sfinţi sau o nouă încarnare a lui Dan Puric/Zamolxis.

Priceperea lor în gargarageală (emiterea de judecăţi de valoare despre aproape orice subiect fără a avea pregătirea profesională necesară) îi face nu numai să se privească de parcă ar fi zeităţi, dar şi să aibă aşteptări de zeităţi. Apariţia repetată la televiziuni accelerează procesul de transformare. 

Cu rude bine puse – tac-su Zeus, iar mă-sa fiică de titani –, Apollo face în legendele antice o grămadă de abuzuri, fără a suferi cine ştie ce repercusiuni. În mod similar, o bună parte a elitelor actuale din România sînt în poziţiile de zei, în principal datorită nepotismului. Familiile lărgite ale foştilor generali de Securitate, secretari de partid, miniştri, turnători şi alte elite comuniste continuă să fie suprareprezentate în vîrful piramidei socio-economice a României.

În mod ironic, dar oarecum firesc, primul reprezentant al lui Apollo în democraţia originală românească a fost un ateu: Ion. Iliescu. Geoană a debutat relativ spectaculos ca fiind Casandra lui Ion, blestemat şi perceput în mod eronat ca fiind prostănac. Cîţiva dintre pupincuriştii lui Ion sau cei care au eşuat să devină Casandrele lui Iliescu au ajuns prim-miniştri, miniştri sau reprezentanţi ai României în poziţii foarte înalte şi călduţe. 

Pupincurismul şi curvăsăria, şi nu profesionalismul, analiza cinstită sau curajul de a spune adevăruri inconfortabile au fost calea cea mai sigură pentru cariere de succes, nu numai în timpul domniei lui Ion, dar şi înaintea şi după acesta. 

Deşi se visează frumos, deştept şi talentat precum zeul grec, Apollo al nostru este cel mai probabil doar un politician sau un şef coprofag, aparent nevertebrat, care a reuşit să impresioneze prin a prezenta într-un mod relativ acceptabil prostia, corupţia morală sau infracţionalitatea şefilor. Odată ajuns el însuşi în poziţia de şef sau şefuţ, aşteaptă reciprocitate. Noul Apollo e şi el frumuşel şi metodic spălat de limbile viitorilor şefi şi şefuţi, şi ajunge relativ rapid să se creadă fiul sau unul dintre fiii lui Zeus pe Pămînt. 

Plină de aceşti Apollo, România nu prea mai are deloc Casandre. Caractere puternice, capabile să calculeze şi să prevadă catastrofele viitoare, să spună ceea ce nu îndrăzneşte nimeni altcineva, cu riscul de a fi excluse sau considerate nebune, Casandrele sînt tare necesare dacă ne dorim însănătoşirea elitelor româneşti. 

Lipsa membrilor partidelor politice care să aibă îndrăzneala să expună corupţia şi incompetenţa mecanismului politic din care fac parte şi riscurile catastrofale ale continuării pe aceeaşi linie pupincuristă şi adesea cretinoidă este tragică. Abordări similare lipsite de curaj şi onestitate intelectuală sînt evidente peste tot în societatea românească, incluzînd marile corporaţii. 

Evenimentele mai vechi, dar şi cele recente din PSD, involuţia PMP-ului, apariţia şi succesul UNPR-ului, crearea aripii aşa-zis liberale Tăriceanu, partidul Geoană-Vanghelie, corupţia şi ipocrizia din PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale sînt toate exemple stridente ale lipsei de Casandre sau a unor Casandre „reformate“ în pupincurişti. 

Casandra copilăriei mele era clar şefa lui Apolo, un catîr cam leneş şi adesea încăpăţînat. Condusă pentru o perioadă mult prea lungă de tot felul de bărbaţi sociopaţi, România are nevoie de o schimbare de paradigmă. Promovarea Casandrelor în poziţiile ocupate de Apollo şi Ion ar merita să fie încercată. Nu toate Casandrele sînt femei şi nu toţi cei care se cred Apollo sînt bărbaţi. Reprezentarea absolut ruşinoasă a femeilor (altele decît rudele sau amantele foştilor sau actualilor Apollo) în poziţii de putere în România este un subiect conex care are repercusiuni aproape la fel de tragice. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.