De la mîrlan la zei-soare

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Cai frumoşi jpeg

Apolo era catîrul lui nea Ion. Casandra, fata lui nea Ion, adesea îl mîna pe Apolo, mai ales că nea Ion era pilangiu şi din cînd în cînd, epuizat intelectual de discuţiile de la birt, trebuia cărat cu căruţa de la Căţeaua Leşinată – Mecca pilangiilor din cartier – pînă acasă. 

La grecii antici povestea e un pic diferită. În primul rînd, Apollo e zeu, iar Ion e fii-su. Casandra era o femeie tare frumoasă şi considerată nebună. În fapt, Casandra a primit de la zeul Apollo darul premoniţiei pentru a preveni catastrofele, dar fiindcă a refuzat să fie sedusă de Apollo a fost blestemată de acesta (legenda spune că Apollo a scuipat-o în gură) să nu o creadă nimeni. 

România e plină de numeroşi Apollo: de la mîrlanul din ghetou, sat sau cartier rezidenţial, care îşi bate nevasta sau „prietena“ şi o ameninţă sau chiar o scuipă în gură, pînă la zei-soare în tot felul de posturi de conducere care nu ezită să îşi folosească poziţia de forţă pentru a încerca să îşi seducă angajatele sau subalternele. 

Apollo a fost nu numai Zeul Soarelui şi al Luminii, dar şi al poeziei, al muzicii, al adevărului, al profeţiei şi al vindecării. Loviţi de complexul zeului de la Delphi, multe dintre „vedetele“ de la TV sau mediocrii cu relaţii sus-puse ce ajung parlamentari, senatori sau şefi hotărăsc că sînt aidoima lui Apollo: superiori pămîntenilor. Ei decid legi, care trebuie aplicate drastic tuturor celorlalţi, dar nu lor. Succesul personal îi transformă iniţial în deţinători ai adevărului şi ai profeţiei. Celelalte daruri vin treptat şi mai toţi devin specialişti în vindecarea neamului. În cîteva luni, majoritatea lor radiază lumină şi se cred sfinţi sau o nouă încarnare a lui Dan Puric/Zamolxis.

Priceperea lor în gargarageală (emiterea de judecăţi de valoare despre aproape orice subiect fără a avea pregătirea profesională necesară) îi face nu numai să se privească de parcă ar fi zeităţi, dar şi să aibă aşteptări de zeităţi. Apariţia repetată la televiziuni accelerează procesul de transformare. 

Cu rude bine puse – tac-su Zeus, iar mă-sa fiică de titani –, Apollo face în legendele antice o grămadă de abuzuri, fără a suferi cine ştie ce repercusiuni. În mod similar, o bună parte a elitelor actuale din România sînt în poziţiile de zei, în principal datorită nepotismului. Familiile lărgite ale foştilor generali de Securitate, secretari de partid, miniştri, turnători şi alte elite comuniste continuă să fie suprareprezentate în vîrful piramidei socio-economice a României.

În mod ironic, dar oarecum firesc, primul reprezentant al lui Apollo în democraţia originală românească a fost un ateu: Ion. Iliescu. Geoană a debutat relativ spectaculos ca fiind Casandra lui Ion, blestemat şi perceput în mod eronat ca fiind prostănac. Cîţiva dintre pupincuriştii lui Ion sau cei care au eşuat să devină Casandrele lui Iliescu au ajuns prim-miniştri, miniştri sau reprezentanţi ai României în poziţii foarte înalte şi călduţe. 

Pupincurismul şi curvăsăria, şi nu profesionalismul, analiza cinstită sau curajul de a spune adevăruri inconfortabile au fost calea cea mai sigură pentru cariere de succes, nu numai în timpul domniei lui Ion, dar şi înaintea şi după acesta. 

Deşi se visează frumos, deştept şi talentat precum zeul grec, Apollo al nostru este cel mai probabil doar un politician sau un şef coprofag, aparent nevertebrat, care a reuşit să impresioneze prin a prezenta într-un mod relativ acceptabil prostia, corupţia morală sau infracţionalitatea şefilor. Odată ajuns el însuşi în poziţia de şef sau şefuţ, aşteaptă reciprocitate. Noul Apollo e şi el frumuşel şi metodic spălat de limbile viitorilor şefi şi şefuţi, şi ajunge relativ rapid să se creadă fiul sau unul dintre fiii lui Zeus pe Pămînt. 

Plină de aceşti Apollo, România nu prea mai are deloc Casandre. Caractere puternice, capabile să calculeze şi să prevadă catastrofele viitoare, să spună ceea ce nu îndrăzneşte nimeni altcineva, cu riscul de a fi excluse sau considerate nebune, Casandrele sînt tare necesare dacă ne dorim însănătoşirea elitelor româneşti. 

Lipsa membrilor partidelor politice care să aibă îndrăzneala să expună corupţia şi incompetenţa mecanismului politic din care fac parte şi riscurile catastrofale ale continuării pe aceeaşi linie pupincuristă şi adesea cretinoidă este tragică. Abordări similare lipsite de curaj şi onestitate intelectuală sînt evidente peste tot în societatea românească, incluzînd marile corporaţii. 

Evenimentele mai vechi, dar şi cele recente din PSD, involuţia PMP-ului, apariţia şi succesul UNPR-ului, crearea aripii aşa-zis liberale Tăriceanu, partidul Geoană-Vanghelie, corupţia şi ipocrizia din PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale sînt toate exemple stridente ale lipsei de Casandre sau a unor Casandre „reformate“ în pupincurişti. 

Casandra copilăriei mele era clar şefa lui Apolo, un catîr cam leneş şi adesea încăpăţînat. Condusă pentru o perioadă mult prea lungă de tot felul de bărbaţi sociopaţi, România are nevoie de o schimbare de paradigmă. Promovarea Casandrelor în poziţiile ocupate de Apollo şi Ion ar merita să fie încercată. Nu toate Casandrele sînt femei şi nu toţi cei care se cred Apollo sînt bărbaţi. Reprezentarea absolut ruşinoasă a femeilor (altele decît rudele sau amantele foştilor sau actualilor Apollo) în poziţii de putere în România este un subiect conex care are repercusiuni aproape la fel de tragice. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.