De la micul Paris la micul Stambul

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

De ani ├«ntregi, edilii Capitalei par s─â fi urm─ârit un singur lucru: fluidizarea traficului auto. ╚śi ÔÇô dac─â e s─â ne lu─âm dup─â studii ÔÇô au e╚Öuat spectaculos: Bucure╚Öti e capitala european─â cea mai aglomerat─â ╚Öi cu cel mai congestionat trafic. Cumva, toate energiile ╚Öi resursele au fost ├«ndreptate pentru a facilita deplasarea cu ma╚Öina personal─â. De-a lungul bulevardelor au fost ├«ngustate trotuarele ╚Öi s-au defri╚Öat spa╚Ťiile verzi pentru a crea locuri noi de parcare ori pentru a l─â╚Ťi benzile de circula╚Ťie. ╚śi, cu toate acestea ÔÇô sau tocmai de aceea ÔÇô, ora╚Öul s-a transformat ├«ntr-o imens─â parcare aproape golit─â de sens ╚Öi de civiliza╚Ťie. S├«ntem, din nou, ├«n urm─â. ├Än materie de politici de urbanism, retardul e de cel pu╚Ťin 50 de ani. Aplic─âm, acum, m─âsurile pe care le-au ├«ncercat alte ora╚Öe mari ╚Öi pe care le-au abandonat, ├«ntre timp. ├Än vreme ce Bucure╚Ötiul e n─âp─âdit, la propriu, de ma╚Öini, alte ora╚Öe, cum ar fi Parisul, s├«nt restituite pietonilor. Anne Hidalgo promite ÔÇ×Parisul ├«n 15 minuteÔÇŁ. Un concept ├«n care travers─ârile pe distan╚Ťe lungi, cu ma╚Öina, s├«nt ├«nlocuite cu plimb─âri de scurt─â durat─â ├«n cartiere. E o adev─ârat─â lupt─â ├«mpotriva ma╚Öinii ╚Öi pentru transportul pietonal sau alternativ.

Printre altele, primarul a decis pietonalizarea unor str─âzi centrale ╚Öi a creat zeci de kilometri de piste dedicate bicicli╚Ötilor. Criza generat─â de COVID-19 ╚Öi restric╚Ťiile antipandemie au accelerat transformarea ora╚Öului. Din cele 85.000 de locuri de parcare stradale, Anne Hidalgo inten╚Ťioneaz─â s─â desfiin╚Ťeze 60.000. Scopul e l─ârgirea trotuarelor sau ├«nfiin╚Ťarea unor noi piste ciclabile. O alt─â m─âsur─â de descurajare a traficului auto: viteza maxim─â de deplasare a ma╚Öinilor ├«n ora╚Ö va fi de 30 km/h, cu excep╚Ťia c├«torva bulevarde ╚Öi a ╚Öoselei periferice, unde se permite deplasarea cu 50 km/h (fa╚Ť─â de 70 km/h c├«t e acum). Asta ├«nseamn─â revolu╚Ťie ├«n trafic. Pentru zona central─â, misiunea e probabil fezabil─â ÔÇô deja func╚Ťioneaz─â par╚Ťial. ├Äns─â nu e clar cum va putea livra ce a promis locuitorilor din cartierele m─ârgina╚Öe. Mul╚Ťi o acuz─â de eco-populism, pentru c─â, ├«n absen╚Ťa unei restructur─âri a transportului ├«n comun, ora╚Öul de 15 minute e o utopie. O metropol─â de dimensiunea Parisului nu are nici o ╚Öans─â s─â func╚Ťioneze ca Oslo, de pild─â, unde pietonalizarea unor largi por╚Ťiuni ale ora╚Öului chiar a sc─âzut semnificativ poluarea ╚Öi a crescut calitatea vie╚Ťii. ├Äns─â priorit─â╚Ťile au fost mutate de pe autovehicule personale pe pietoni ÔÇô tendin╚Ťa e clar─â ╚Öi va marca evolu╚Ťia ora╚Öului.

La Bucure╚Öti, planificarea urban─â merge exact ├«n sensul opus. Primarul sectorului 4, Daniel B─âlu╚Ť─â, vrea s─â construiasc─â mai multe pasarele pietonale. Cea mai mare va traversa, pe mai multe sensuri, intersec╚Ťia bulevardelor ╚śincai ╚Öi Tineretului. Nu v─â l─âsa╚Ťi p─âc─âli╚Ťi de cuvinte. Pasarela ÔÇ×pentru pietoniÔÇŁ e, de fapt, tot pentru ma╚Öini. Primarul sper─â c─â, degrev├«nd intersec╚Ťia de trecerile de pietoni, va putea s─â accelereze traficul auto. O dubl─â eroare, spun urbani╚Ötii: pe de o parte, pentru c─â ma╚Öinile ╚Öi tramvaiul oricum vor trebui s─â opreasc─â, alternativ, pe cele dou─â mari bulevarde; pe de alt─â parte, pentru c─â pasarela va ├«ngreuna, ├«n loc s─â ├«nlesneasc─â, circula╚Ťia pietonal─â. E o pseudo-solu╚Ťie la o problem─â inventat─â: ambuteiajul evitat aici se va muta la urm─âtorul semafor, iar pietonii vor avea de parcurs un drum mai lung deasupra ╚Öoselei, ceea ce constituie ├«nc─â o form─â de descurajare a mersului pe jos. E ╚Öi inestetic. ╚śi, pe deasupra, scumpÔÇŽ

├Än schimb, la sectorul 6, primarul Ciprian Ciucu ├«ncearc─â, ├«n premier─â, s─â restituie pietonilor trotuarele descuraj├«nd parc─ârile abuzive. E un demaraj dificil, c─âci edilul se love╚Öte de iner╚Ťia unui sistem care, de decenii, s-a str─âduit s─â-╚Öi acopere propria neputin╚Ť─â toler├«nd parcarea neregulamentar─â a ma╚Öinilor pe trotuare. ├Äns─â, c├«t─â vreme nu se vor g─âsi solu╚Ťii unitare la nivel de ora╚Ö, pa╚Öii mici spre normalizare ├«ntreprin╚Öi ├«n sectorul 6 vor r─âm├«ne doar un experiment social. Iar Bucure╚Ötiul, ├«n loc s─â redevin─â micul Paris, va sem─âna tot mai mult cu micul Stambul.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.