De la Constituție la ecologie

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Lupta împotriva schimbărilor climatice trece la un alt nivel. În Franța, președintele Emmanuel Macron vrea să inițieze un referendum pentru modificarea Constituției astfel încît angajamentul statului pentru apărarea mediului să fie înscris în actul fundamental. E o promisiune mai veche, făcută încă din timpul campaniei electorale din 2017 și reiterată în 2018, odată cu prima propunere de modificare venită din partea Guvernului: „Republica asigură un înalt nivel de protecție a mediului și urmărește progresele realizate în ceea ce privește protecția biodiversității și măsurile împotriva schimbărilor climatice”. Proiectul de modificare a rămas, de atunci, blocat în Parlament. Pe agenda publică a fost declasat, fiind îngropat de subiecte mai fierbinți: revolta „vestelor galbene“, afacerea Benalla, criza sanitară provocată de coronavirus etc…

Recent, Emmanuel Macron a revenit asupra propunerii, cu o promisiune încă și mai îndrăzneață: angajamentul statului se transformă în garanție. El a propus, în cadrul Consiliului Climatic al Cetățenilor, ca articolul 1 al Constituției să includă următorul paragraf: „Republica garantează conservarea biodiversității, a mediului înconjurător și lupta împotriva schimbărilor climatice”. Pentru modificarea Constituției la inițiativa președintelui e necesar ca propunerea să fie aprobată în formă identică de ambele Camere ale Parlamentului și apoi să fie adoptată prin referendum.

Chiar dacă în Franța numeroși opozanți (de stînga) se îndoiesc că ambițiile ecologice ale lui Emmanuel Macron sînt autentice, acuzîndu-l de ipocrizie, eforturile sale pentru a sprijini lupta împotriva încălzirii globale sînt de necontestat și au produs rezultate. Acordul climatic de la Paris e rezultatul unei ofensive diplomatice fără precedent și pașii (ce-i drept, mărunți) făcuți pentru a transpune documentul în fapte vor conta, la un moment dat. La fel cum și Pactul Verde European – susținut de Franța, prin vocea lui Emmanuel Macron – reprezintă un bun început pentru viitoarele politici de mediu la nivelul UE. Modificarea Constituției nu ar fi deci decît o continuare logică a acestui angajament susținut pînă acum doar la nivel comunitar și internațional.

Noua propunere a lui Emmanuel Macron intervine acum și dintr-un calcul politic. Criticat de facțiunile stîngiste din interiorul partidului său liberal-centrist pentru că nu a reușit să facă suficient de mult și de repede pentru a reduce impactul schimbărilor climatice, președintele aflat la final de mandat se vede nevoit să facă propuneri maximale. E un pariu riscant, pentru că, în Senatul dominat de conservatori, propunerea sa nu stîrnește prea mult entuziasm. Conservatorii consideră că introducerea termenului de „garanție” în legătură cu lupta împotriva schimbărilor climatice va crea obligații greu de satisfăcut și va paraliza economia.

Totul e luptă politică, inclusiv politica de mediu. Dacă propunerea va trece și de Senat, în forma dorită de președinte, atunci Emmanuel Macron va cîștiga puncte importante în campania electorală pentru următorul mandat prezidențial. Cu imaginea „ecologizată” de un referendum pe tema mediului, va cîștiga cu siguranță susținere în rîndul ecologiștilor și al socialiștilor – sau, măcar, o contestare mai puțin feroce. Conservatorilor, ale căror interese ar fi atinse de o eventuală modificare a Constituției în sensul dorit de Emmanuel Macron, le va fi însă greu să refuze inițiativa președintelui în condițiile în care o largă majoritate a populației o susține fără ezitări. Macron a înțeles bine asta –  și știe că șantajul are mari șanse să funcționeze. Și dacă, totuși, nu va funcționa, dacă senatorii conservatori vor „pica”, totuși, inițiativa, atunci îi va fi ușor să arate cu degetul spre țapul ispășitor. Nu are, deci, prea mult de pierdut, oricare ar fi rezultatul.

Și tocmai asta pare să-i scoată din minți pe opozanții săi, acest mod al lui Emmanuel Macron de a face politică și de a cîștiga ușor.

Oricum ar fi, dar mai ales dacă se va ajunge la referendum și acesta va fi adoptat, viitorul președinte va avea de transpus în politici susținute „garanția” înscrisă în Constituție. Pentru că simpla modificare a Constituției nu va reduce încălzirea globală. E nevoie și de fapte, fapte, fapte…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

simona halep iga swiatek jpeg
Decizia care o umple de furie pe Halep: WADA s-a înmuiat în cazul Swiatek
Iga Swiatek, locul 2 WTA, este tratată cu mănuși de forurile mondiale care luptă împotriva dopajului în sport.
Colaj Trump Putin vorbind la telefon
Putin l-a felicitat pe Trump. Noul președinte al SUA vrea o convorbire cu liderul de la Kremlin în zilele următoare
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe viitorul președinte american Donald Trump pentru revenirea sa la Casa Albă, acesta urmând să preia oficial funcția în urma unei ceremonii de investire în cursul zilei de astăzi.
Radu Dragusin (EPA) jpg
Radu Drăgușin, „ținta” supărărilor în presa engleză: „A păcălit fotbalul”
Fundașul român a fost subiectul presei internaționale.
donald trump gettyimages jpg
Donald Trump, înconjurat de miliardari și de familie la un dineu exclusivist! Bezos și Musk au venit să îl susțină
Președintele ales Donald Trump a organizat un „dineu al victoriei” duminică, la Capital One Arena, după un miting în stil de campanie la Washington D.C., cu o zi înainte de a depune jurământul pentru un al doilea mandat.
Gabriela Ruse (EPA) jpg
2 jpg
Podul Hobanat, cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani din Galați, deschis circulației. A trecut toate testele de rezistență
Podul Hobanat, cea mai complexă lucrare de infrastructură realizată în judeţul Galați, în ultimele decenii, a fost deschis circulației, după ce a trecut cu brio toate testele de rezistență.
Prim ministrul slovac Robert Fico FOTO EPA EFE jpg
Peste 100 de psihologi și psihiatri cer retragerea lui Fico. „Politica autoritară subminează democrația”
Peste o sută de psihologi și psihiatri slovaci i-au cerut demisia prim-ministrului Robert Fico, acuzându-l de manipulare, minciuni și atacuri autoritare.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja: Nu vom lăsa securitatea energetică pe mâinile unora care folosesc energia ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit luni cu ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului Internațional al Ungariei, Péter Szijjártó, cu care a discutat inclusiuv despre intenția companiei ungare MVM de a achiziționa E.On. România.
Gina Pistol jpg
Adevăratul motiv pentru care Gina Pistol și-a dat demisia de la Antena 1. A spus-o abia acum: „Se adunaseră foarte multe”
La începutul anului 2023, după terminarea sezonului 11 „Chefi la Cuțite”, Gina Pistol și-a anunțat retragerea din televiziune. Soția lui Smiley s-a bucurat de perioada de pauză pe care a avut-o. De ce a ales totuși să plece de la Antena 1?