„De etnie...”

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image png

În vorbirea necultivată – reprezentată din belșug în presa tabloidă românească – circulă o sintagmă destul de ciudată, supărătoare prin inadecvarea semantică și prin atitudinea evaziv-ironică pe care adesea o presupune: de etnie. Vorbitorii care o folosesc ca atare, cu substantivul neînsoțit de vreun adjectiv, deci fără specificarea unei etnii anume, se referă aproape în exclusivitate la romi. Exemplele de declarații, relatări sau interviuri disponibile pe Internet par să reflecte încercarea unor vorbitori de a adopta un stil „înalt”, de a evita colocvialismele, recurgînd la formulele limbajului oficial. Un articol publicat online are în titlu un fragment din sesizarea trimisă de o cititoare: „Ce a pățit o navetistă care a luat trenul din București la Ploiești: «Vis-a-vis de mine s-au așezat 2 cetățeni, de etnie»”. Declarația se regăsește în textul (pseudo)știrii: „Vis-a-vis de mine s-au așezat 2 cetățeni, de etnie, un adolescent însoțit de o persoană de sex feminin ce probabil îi era rudă” (gandul.ro, 26 august 2023). Citatele jurnalistice nu garantează reproducerea exactă a celor rostite sau scrise de cineva, dar e de presupus că autoarea articolului – care și-a asumat tacit și forma incorectă vis-a-vis (adică nici adaptarea vizavi, nici sursa vis-à-vis) – a păstrat ca atare și formula de etnie, ca exprimare populară destul de răspîndită. De altfel, scrisoarea cititoarei mai conține o reinterpretare a cuvîntului etnie, chiar afara formulei citate, într-o interogație emfatică: „Dar cine să intervină cînd se răscoală etniile?”.

Formula apare și în alte pagini jurnalistice de scăzut nivel intelectual: „Bătaie între femei de etnie în centrul municipiului Tulcea!”; „Ceva obișnuit în familiile de etnie!” (infotulcea.ro); „O place pentru că e de etnie, la fel ca și el” (cancan.ro) etc. Alte atestări se găsesc pe site-uri tematice – „Marele artist, mărturisiri despre cum a fost interzis din cauza faptului că e de etnie” (starpopular.ro) – și mai ales în comentariile cititorilor la diferite articole, în texte de pe rețelele de socializare, în explicații pentru filmulețe postate pe YouTube etc. 

Eticheta de etnie a apărut prin elipsă lexicalizată, fenomen lingvistic care constă în abandonarea de către vorbitori a unuia dintre termenii unei sintagme foarte frecvente în uz și în folosirea cuvîntului rămas cu sensul întregii sintagme. Sensul atribuit de unii vorbitori sintagmei reduse de etnie dovedește că în spațiul public românesc referirile cele mai dese, în documente oficiale și în presă, sînt la etnia romă. Elipsa lexicalizată e o formă de abreviere și de condensare, în care termenul păstrat „absoarbe” conținutul celui eliminat, dobîndind astfel un nou sens. Adesea se păstrează adjectivele, care se substantivizează (o roșie – din pătlăgea roșie, o vînătă – din pătlăgea vînătă). Cînd din sintagma inițială se păstrează doar substantivul, schimbarea semantică este mai greu de acceptat, pentru că într-o primă etapă pare să producă tautologii: a avea temperatură, cu sensul „a avea febră” (redus din construcția a avea temperatură mare) pare la început un truism stîngaci, în măsura în care oricine are o anumită temperatură. La fel, a spune că o persoană este de etnie e inutil sau incomplet, atîta vreme cît oricine aparține unei etnii. 

Chiar mai grav decît aspectul tautologic al sintagmei prescurtate e faptul că recursul la aceasta reflectă o intenție eufemistică; or, eufemizarea identității etnice este inerent jignitoare, pentru că presupune că apartenența la respectiva etnie este un handicap, o deficiență etc. E foarte posibil ca unii vorbitorii să aibă intenții bune, vrînd doar să înlocuiască, printr-o expresie „elegantă”, cuvintele jignitoare, desemnările etnice marcate stilistic, cu potențial depreciativ: „B.P. primeşte amendă după amendă: «Nu ne-am destrăbălat. Soțul e de etnie, așa e la ei»” (romaniatv.net); „De fapt tipul e super ok. Și dacă e de etnie nu înțeleg care este problema?!!” (comentariu, ziuaconstanta.ro). Formula de etnie poate fi însă și rezultatul ipocrit al evitării deopotrivă a termenilor jignitori și ai celor neutri, de descriere obiectivă; calea indirectă de referire la etnie devine astfel o insinuare depreciativă, creînd o complicitate cu publicul. Din exemple pe care le-am cules pare să rezulte că de etnie este uneori folosit din interior, chiar de vorbitori de etnie romă, cu bune intenții, dar și din exterior, pentru a exprima alteritatea, în mod ironic și aluziv. În ambele ipostaze mi se pare o formulă neinspirată și nerecomandabilă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Duelul în literatură, literatura în duel
Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.
image png
Cereale și război
Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.
image png
Despre (in)disciplina de partid
Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.
image png
„Se strică limba”?
Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.
image png
Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult.
image png
Apocalipsa după Petrică
Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …
image png
Drogangeală
„Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (II)
Eu eram, de fapt, cel care trebuia schimbat neîntîrziat. Ratasem cu desăvîrșire „cabina”.
image png
Think Outside the Box
Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?
image png
Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?
În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
image png
O fostă capitală
După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.
image png
image png
Un Pearl Harbour mai mic
Anne Applebaum a sintetizat, în The Atlantic, relativ simplu: nu rezistența îl provoacă pe Putin, ci slăbiciunea inamicului.
image png
Trei sfaturi de la George P. Shultz
În contextul autohton, cel de-al treilea sfat al dlui Shultz nu e valabil doar pentru miniștrii de Externe. Dar să nu ne facem iluzii. Nimeni nu-l va lua în serios.
image png
Contradicție
Și totuși, de ce și de unde atîta ură împotriva unui sistem generos – de fapt, unicul astfel în toată istoria lumii?
image png
Ana a României: înainte de a fi regină
În gîndul ei era să meargă singură la gară și să îl vadă „pentru o secundă, ascunsă în mulțime”.
image png
Teatru trist
„A căzut o dronă rusească la voi.”
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (I)
Doamnele au revenit, surîzînd destul de crispat: „Of, dulapurile astea cu ghete! Sînt prea pline și cad”.
image png
Să înceapă școala!
Într-o lume plină de dureri și de suferințe, școala poate fi un sanctuar.
image png
image png
Muzee și muzee
Smithsonian Institute e cel mai mare complex muzeal din lume, iar faptul că totul e gratis îl apropie vizitatorilor într-un mod special.
O mare invenție – contractul social jpeg
O carte îndelung așteptată: „Logică juridică” de Codrin Codrea
Opinia potrivit căreia știința logicii este una singură nu are consistență.

Adevarul.ro

image
Tribul fascinant în care femeile întâmpină vizitatorii cu relații sexuale, iar scăldatul este „interzis”
Tribul indigen Himba, cu o populație de 50.000 de locuitori, a interzis scăldatul și își oferă membrele de sex feminin vizitatorilor într-un ritual ciudat, menit să înăbușe gelozia. De asemenea, ei au scos în afara legii scăldatul, considerându-l un act „interzis”.
image
Cel mai straniu castel medieval din România, părăsit pe stânci, primește o nouă șansă VIDEO
Castelul Colț din Hunedoara și Curtea nobiliară din Râu de Mori, două dintre cele mai periclitate monumente medievale din România, au rămas ale nimănui după 1990, însă situația lor s-ar putea schimba dramatic
image
Spectaculoasa scară spre Toaca atrage turiștii ca un magnet. Aglomeraţia din Ceahlău, ca pe Marele Zid Chinezesc FOTO
An de an, Ceahlăul atrage zeci de mii de turişti, dar în 2023 au fost depăşite toate aşteptările, fiind stabilit un record. De interes maxim este vârful Toaca, cu a sa spectaculoasă scară, care pare că urcă spre cer.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.