De ce sînt atît de rari piloții români?

Publicat în Dilema Veche nr. 928 din 20 – 26 ianuarie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

De ce sînt atît de rari piloții români (un loc 40 la ultimul raliu Dakar)? E normal să ai atîția „amatori” în traficul obișnuit și așa de puțini profesioniști?

E tot aşa cum colcăie NBA de baschetbalişti români (glumă, nu e nici unul), asta pentru că deşi mulţi aruncă cu tot felul de obiecte către coş, puţini nimeresc. Dovadă străzile, pădurile, rîurile, ramurile, care nouă „duşman este”. La maşini, democraţia de pedală, în absenţa frînei legale, îl face pe orice prost să se creadă Alain Prost. În Raliul Dakar am avea în principiu mai multe şanse, dat fiind gradul de denivelare a multor drumuri. În anumite zone, rinichii şi smalţul dinţilor au antrenamentul necesar pentru a ataca oceanele de ocru ale celei mai mari competiţii off-road. Nu ducem lipsă de condiţii, cum se zicea pe vremuri. Numai că la noi maşina nu e un sport, e o psihoză. Nu e despre a fi primul la sosire, ci doar la primul stop. Ăla e important. Contează enorm să ajungi cel dintîi acolo, să îţi acorzi o mică medalie de aur fals şi apoi să adormi cu ochii în telefon sau căzînd bovin pe negînduri în vreme ce culoarea verde s-a pus de mult. Şi, sigur, îţi iei binemeritatul claxon. Tiiiiiiii!!! În deşert nu sînt claxoane, ceea ce, sigur, nu te stimulează. Spre deosebire de finlandezi, noi nu avem mari şcoli de pilotaj, ci de derapaj (deşi la ei condiţiile ar fi mai bune). Noaptea, prin intersecţii, şmecherii cu maşini tunate şi adunate, dotate cu cauciucuri bărbierite, fac piruete nederanjaţi de nimeni. Derapaţi liniştiţi, poliţia doarme! Mai e o chestie care nu ni se potriveşte în drumul dunelor: nu există bandă de urgenţă pentru ca băieţii deştepţi să poată depăşi coloanele de fraieri care stau în trafic. Acolo talentele sînt nemăsurate, ce folos? Sîntem buni, dar nu ne vede nimeni, sîntem buni aici între noi, ce să facem în cele străinătăţi lovite de strechea vaccinării? Din cînd în cînd, compatrioţi cu simţul aventurii şi o doză de curaj mult peste medie se duc să încerce cu degetul marea de nisip. Dakar este despre oameni speciali. Despre cei care ies din rînd, dar nu ca să se bage în faţă în răspărul regulilor. Aici drumurile ni se despart. Dakar e o încercare umană care se pregăteşte cu tone de precizie, rezistenţă, perseverenţă şi, aş zice, un sens al orizontului. Un fel de putere de a te proiecta peste ceea ce vezi cu ochii. Dakar înseamnă mii de kilometri de eforturi şi suferinţe. Şi nici un semafor. E ca şi cum ai bea vin fără cola. Care-i distracţia?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

einstein jpg
25 noiembrie: Albert Einstein a revoluționat știința prin prezentarea ecuațiilor de câmp ale relativității generale
Albert Einstein a prezentat pe 25 noiembrie 1915 ecuațiile de câmp ale relativității generale, redefinind gravitația ca o deformare a spațiu-timpului. Descoperirea sa a revoluționat fizica, având implicații profunde în cosmologie și tehnologia modernă.
Lasconi FB jpg
Rezultate parțiale în diaspora: Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu și George Simion
Românii din străinătate au votat preponderent cu Elena Lasconi. Voturile din diaspora la alegerile prezidențiale 2024 nu seamănă cu cele din țară, unde rezultate parțiale de la AEP îl plasează pe Călin Georgescu locul 1, cu 22,08%, iar pe locurile 2 și 3 sunt Marcel Ciolacu cu 22,07%.
image png
După un mariaj de 30 de ani, soția l-a părăsit pentru bărbați mai tineri: „Credeam că este fericită”
Un bărbat trecut de prima tinerețe nu poate accepta faptul că soția sa l-a părăsit pentru că era interesată de bărbați mai tineri, care îi ofereau atenția de care avea nevoie. Este devastat și nu știe ce să facă pentru a-și reveni.
calin georgescu jpg
Candidatul TikTok. Cum ar putea ajunge un necunoscut în turul doi al alegerilor prezidențiale din România
Un necunoscut ar putea ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Surpriza este deja uriașă având în vedere ce procente (estimate) a obținut independentul Călin Georgescu.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi   colaj  Foto Mediafax jpg
Punctele tari și punctele slabe ale candidaților care s-ar putea confrunta în turul 2 al prezidențialelor| ANALIZǍ
Specialiștii spun care sunt minusurile și plusurile candidaților care pare că s-au calificat în marea finală de pe 8 decembrie. Marcel Ciolacu stă mai bine la capitolul experiență politică, iar Elena Lasconi la imagine. În schimb, amândoi au o competență mică în relațiile internaționale.
Nicusor dan Referendum captura png
Valuri de reacții după succesul referendumului lui Nicușor Dan: „Următorul președinte al României!”
După succesul referendumului lui Nicușor Dan, susținătorii edilului îl văd, peste cinci ani, „viitorul președinte al României”. Primarul general al Capitalei le-a mulțumit celor care au votat, dar le-a reamintit că rezultatul de azi trebuie confirmat de Parlament.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Un primar PNL și un ministru liberal îi cer generalului Ciucă demisia. „Au transformat o guvernare și un proiect într-un eșec total”
Primarul Sectorului 1, George Cristian Tuță, a postat în urmă cu puțin timp un mesaj extrem de dur pe contul său de Facebook, cerându-i candidatului PNl Nicolae Ciucă să-și prezinte demisia. „Este un eșec total al actualei conduceri”, spune Tuță. Și ministrul Energiei are aceeași solicitare.
Bolojan Captura video PNL Bihor png
Nori negri la PNL. Ilie Bolojan: „Pentru fiecare rezultat, există o răspundere pe care cei care conduc partidul trebuie să și-o asume”
Ilie Bolojan, unul dintre liderii PNL, lansează primele atacuri asupra conducerii partidului după prezentarea estimărilor privind rezultatele turului 1 al alegerilor prezidențiale.
davis jpg
Italia, tare-n tenis. Cu Sinner imposibil de oprit, Squadra Azzurra păstrează „Salatiera”
Cu liderul mondial Jannik Sinner în mare formă, Italia a câștigat duminică finala Cupei Davis la tenis cu Olanda, scor 2-0.