De ce se depărtează românii de UE

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Mai puțin de jumătate dintre români cred că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun. Constatarea asta, prezentă în ultimul eurobarometru, ar trebui să dea fiori întregii elite românești, fie ea politică, de business sau culturală. 

Ceva s-a întîmplat în ultimii ani, astfel încît o bună parte a populației a abandonat gîndul că sîntem într-o situație bună care devine și mai bună cu timpul. Constatările eurobarometrului sînt de-a dreptul paradoxale dacă ne uităm pe cifrele de la statistică: economia României crește, devine mai complexă, oportunitățile sînt tot mai multe. Aceeași tendință se poate observa și cînd ne uităm la veniturile populației – chiar dacă în prezent sînt măcinate de inflație, ele sînt totuși semnificativ mai mari decît, să zicem, acum zece ani. 

Paradoxul devine și mai evident dacă introducem în ecuație Planul Național de Redresare și Reziliență, o finanțare-mamut menită să compenseze pierderile din timpul pandemiei. Realizat de guvernul anterior, planul este probabil singurul proiect de țară coerent agreat în epoca post-aderării la Uniunea Europeană. Aproape 30 de miliarde de euro intră în proiecte românești care variază de la construcția de autostrăzi pînă la reforme instituționale mult întîrziate, dar absolut necesare. Șitotuși, încrederea scade. 

Prima și cea la mai îndemînă explicație ține de deciziile pe care Guvernul le-a luat în colaborare strînsă cu Comisia Europeană, după debutul pandemiei. E cumva firesc ca restricțiile și obligațiile impuse atunci să fi creat frustrare și anxietate. A doua explicație are probabil legătură cu efectele prezentei crize economice. Cum degradarea nivelului de trai continuă, e imposibil de evaluat cît de mult afectează percepțiile populației, dar alte sondaje ne arată că nivelul de nemulțumire (direcția în care merge țara) este uriaș – la un nivel care pare că prevestește o revoluție. 

Toate astea adunate la un loc arată un soi de oboseală a societății, un fel de abandon, o dezvrăjire, dacă vreți, de mirajul european. E adevărat că românii trăiau un fel de high necritic, crezînd în proverbialul cîine cu covrig în coadă, însă dispariția optimismului (alt fel de a citi încrederea) nu vine doar din aterizarea lentă pe solul ferm al realității.

Dezvrăjirea are, cred eu, și alte explicații, dincolo de cele care țin de moment. Românilor li s-a spus și au crezut că aderarea la Uniunea Europeană înseamnă intrarea într-o lume a regulilor și a oportunităților egale. Parțial, lucrul acesta s-a confirmat. România de azi este fundamental diferită de cea pre-aderare. Însă nu suficient. Nu s-a schimbat suficient de mult și suficient de repede. Ca și în nefericitul caz al aderării la Schengen, s-au creat așteptări și s-au obținut dezamăgiri. Asta are întotdeauna consecințe. 

Oamenii vor să fie tratați corect de stat. Nu e o așteptare absurdă și nerealistă. În același timp, ei văd cum același stat își creează clase de privilegiați care sînt mai egali decît restul populației. Cel mai bun exemplu este cel care ține de pensiile speciale. Ăsta e subiectul care, o spun sondajele și focus-grupurile, enervează cei mai mulți oameni indiferent de categoria demografică sau zona geografică de care aparțin. De la Carei la Tulcea și de la Drobeta-Turnu Severin la Suceava,frustrarea este evidentă și se acumulează. 

În aceeași notă putem trece oportunitățile – slujbele bine plătite de la stat merg în rețele de influență conectate politic. Dovezile sînt peste tot, n-are rost să insist. Apoi, sectoare întregi de business sînt dependente, mult prea dependente, de relația cu statul. Ai contacte bune, ai și contracte bune. Din cînd în cînd mai apare cîte o știre care documentează lucrul ăsta, dar cred că nu greșesc cînd estimez că vedem doar vîrful aisbergului. 

Cu funcționari nepregătiți și furnizori selectați pe criterii subiective, serviciile statului sînt, evident, slabe. Și așa apare frustrarea. Natural, după o vreme, oamenii își vor căuta explicațiile în realități paralele. Unii, așa cum arată eurobarometrul, abandonează visul european, alții demisionează pur și simplu din societate (nu mai citesc știri, nu mai votează), alții se radicalizează și creează bule informaționale care se autoalimentează cu vise suveraniste, izolaționiste sau de-a dreptul lunatice. 

Ziarul Financiar publica zilele trecute o informație prea puțin remarcată: România are mai mulți milionari în dolari decît Polonia, țară de două ori mai mare decît a noastră și cu o economie semnificativ mai mare și mai stabilă. Din 91.500 de milionari români, 2%, sînt consideraţi foarte bogaţi, cu averi de peste 30 de milioane de dolari fiecare, un record pentru regiune. Din păcate, acesta nu e un motiv de mîndrie, ci de îngrijorare. Cifrele astea nu arată că românii au un simț special al afacerilor, ci doar disproporția dintre accesul la resurse al cîtorva versus relativa sărăcie a majorității. Dar o discuție despre decalajele din societatea românească în acest moment e aproape tabu. 

Există un soi de tentație în discursul public de a minimaliza importanța celor care abandonează consensul pro-UE în favoarea altor narațiuni. Cred că e o greșeală. În fapt, așa cum ne arată eurobarometrul, în România robotului fake Ion apare încet-încet o masă critică și eclectică de oameni care își caută alt viitor. Ea e compusă din beneficiarii direcți ai unui stat slab – sinecuriști, oameni de afaceri și dependenți. Aceștia nu vor schimbarea stării de fapt, nu vor reguli mai stricte sau mai strict impuse. Le convine situația de fapt. Lor li se adaugă cei care nu mai speră, care nu își mai dau timp săaștepte ca soarele să răsară și pe strada lor. Împreună, aceste două categorii au un dușman comun: Europa. Unii o găsesc stînjenitoare, alții vinovată. Și unii, și alții devin tot mai puternici. 

Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare. Riscăm să o pierdem pentru că n-am fost atenți și, cîndva pe traseu, am lăsat garda jos.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Rusoaică voluntar în Ucraina, dezvăluiri șocante. Femeile din unitatea sa, folosite ca sclave sexuale
Un militar rus detașat în Ucraina a declarat că ofițeri de rang înalt au folosit femeile medic din propria armată ca sclave sexuale și le-au pedepsit pe cele care nu cooperau.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.