De ce nu va media China încheierea războiului

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
De ce nu va media China încheierea războiului jpeg

Președintele rus Vladimir Putin a crezut că poate cuceri rapid Kievul și înlocui guvernul Ucrainei. Indiferent că a fost indus în eroare de o slabă prestație a serviciilor de informații sau de propriile sale fantezii istorice, lovitura lui fulgerătoare a dat greș în fața unei rezistențe ucrainene extrem de eficiente. Putin a recurs apoi la bombardarea brutală a unor orașe precum Mariupol și Harkov, pentru a subjuga populația civilă prin teroare – la fel cum a făcut și în Groznîi sau Alep. Consecința tragică a fost că rezistența eroică ucraineană a fost însoțită de suferințe tot mai mari ale civililor.

Există vreo cale de a pune capăt cît mai rapid acestui coșmar? O posibilitate ar fi ca președintele chinez Xi Jinping să realizeze că dispune de un „moment Teddy Roosevelt”. După războiul brutal dintre Rusia și Japonia din 1905, Roosevelt a intervenit pentru a face oficiile de mediator. A insistat intens ca părțile combatante să accepte un compromis și în cele din urmă a reușit, sporind influența globală a Americii și obținînd un Premiu Nobel pentru Pace.

Țări ca Turcia, Israel și Franța (printre altele) încearcă să medieze în acest război al Rusiei, dar ele nu au asupra lui Putin nici pe departe influența pe care o are aliatul său Xi. Întrebarea care se pune e: are Xi imaginația și curajul să se folosească de ea?

Răspunsul e, pînă acum, „nu”. Deși China s-a descris ca fiind o apărătoare a principiului suveranității și integrității teritoriale, ea a tolerat încălcarea gravă de către Putin a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Iar cînd Consiliul de Securitate ONU a votat o rezoluție care condamna invazia Rusiei, China s-a abținut. China a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a reprodus propaganda Rusiei despre un război provocat de planurile Americii de a extinde NATO – deși e clar de ani de zile că membrii NATO nu vor vota admiterea Ucrainei.

Reținerea de a critica Rusia a situat China pe o linie diplomatică moartă, fără posibilitatea de a-și exercita influența pe măsura puterii sale economice și militare în creștere. Chiar dacă cenzura chineză limitează majoritatea știrilor despre război, unii responsabili de la Beijing se întreabă în mod deschis dacă actuala poziție diplomatică a Chinei servește optim interesele ei naționale. Wang Huiyao, bunăoară, președintele Centrului pentru China și Globalizare din Beijing, a sugerat că Republica Populară ar trebui să medieze pentru a-i oferi lui Putin o „cale de ieșire” din politica sa dezastruoasă față de Ucraina.

De ce ar fi asta în interesul Chinei? Mai întîi, actuala poziție a Chinei îi subminează pretenția de a fi o „apărătoare a suveranității” – titlu cu care se laudă în fața vecinilor din Asia de Sud-Est. Apoi, la fel de important, războiul diminuează puterea soft a Chinei în Europa, regiune cu care China încheie de cinci ori mai multe tranzacții comerciale decît cu Rusia. Războiul a dus de asemenea la creșterea prețurilor de import pentru petrol și cereale, în China. Prețurile cerealelor vor crește și mai mult, dacă țara va avea parte de inundații, la fel ca anul trecut.

Pe măsură ce războiul trenează și sancțiunile Vestului sporesc, apare pericolul ca anumite sancțiuni secundare să dăuneze, dincolo de granițele Rusiei, și Chinei. Această problemă, și celelalte pericole presupuse de război, ar putea fi rezolvate dacă Republica Populară i-ar furniza lui Putin o cale de ieșire onorabilă. În plus, ar întări dependența în creștere a Rusiei față de China, consolidînd imaginea și poziția mondială a Chinei. Xi ar putea chiar cîștiga un Premiu Nobel pentru Pace.

Desigur, o astfel de inițiativă ar avea prețul ei. Diplomații chinezi precauți văd în războiul ucrainean un conflict european decisiv. Dacă acesta slăbește vigoarea vechilor puteri, precum Europa, SUA și Rusia, China are de cîștigat stînd deoparte și lăsînd conflictul să se consume de la sine. Mai mult, chiar dacă războiul șubrezește un aliat (un potențial preț), el modifică totodată agenda politică globală, în moduri avantajoase pentru China. SUA nu vor mai putea vorbi de o reorientare către Asia, care să justifice o concentrare a atenției asupra Chinei.

p7 xi jinping vladimir putin jpg jpeg

                                                             Vladimir Putin, Xi Jinping

După criza financiară din 2008, liderii chinezi au tras concluzia că SUA se află în declin, ceea ce i-a determinat să renunțe la politica externă de „răbdare și precauție” a lui Deng Xiaoping. Naționalismul a cunoscut o creștere în țară, iar Xi și-a exprimat speranța ca Republica Populară să disloce geopolitic SUA pînă în 2049 – la centenarul Republicii Populare Chineze.

Principalul obstacol în calea visului lui Xi sînt, evident, SUA, precum și lipsa altor aliați ai Chinei în afară de Rusia. Xi și Putin au clădit o relație personală care a consolidat ceea ce înainte era doar o alianță de conveniență. Chiar dacă războiul din Ucraina a făcut ca alianța să fie mai puțin convenientă, s-ar putea ca Xi să simtă că e mai prudent să „danseze cu cel cu care a venit la petrecere”.

În plus, probabil că o mișcare rooseveltiană ar cere mai multă imaginație și flexibilitate decît e capabilă să ofere conducerea chineză. Trebuie de asemenea luat în considerare și un element de politică internă, pe care un prieten chinez mi l-a pus în vedere: în condițiile în care Xi urmărește să obțină în acest an un al treilea mandat prezidențial, ceea ce contează cel mai mult pentru el e menținerea țării sub controlul Partidului Comunist – și a partidului sub controlul său.

Pe măsură ce creșterea economică a încetinit, partidul a recurs în tot mai mare măsură la naționalism, pentru a-și legitima rolul de conducere. Din acest motiv, mass-media oficială și site-urile naționaliste au preluat discursul lui Putin potrivit căruia Ucraina e o marionetă a Vestului și Rusia ia atitudine în fața intimidării exercitate de SUA asupra Rusiei și Chinei deopotrivă. Susținerea războiului lui Putin e un mod de a rămîne fidel diplomației chineze naționaliste a „lupului războinic”.

Chiar dacă a dat peste cap politica mondială, invazia lui Putin nu a modificat echilibrul subiacent al puterilor. Ea a consolidat, eventual, într-o mică măsură poziția SUA. NATO și alianțele Americii au fost reafirmate, iar Germania a adoptat o poziție defensivă mai puternică decît a avut vreodată în ultimele decenii. În același timp, prestigiul Rusiei ca putere militară excepțională a suferit o lovitură grea. Economia ei e slăbită, iar capitalul ei de putere soft e la pămînt. China nu mai poate trîmbița că alianța autocrațiilor e o dovadă că vîntul dinspre Est prevalează asupra Vestului.

China încă mai poate schimba această dinamică, dacă va profita de șansa unui nou moment Teddy Roosevelt. Mă îndoiesc însă că o va face.

Joseph S. Nye, Jr. este profesor la Universitatea Harvard şi autor al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2022

traducere de Matei PLEŞU

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

DN73C drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Tigveni Argeș Foto Google Maps jpg
Drumul expres menit să lege Râmnicu Vâlcea de Autostrada A1 Sibiu – Pitești, o incertitudine
Secțiunea 6 a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești este în pericol să nu se mai construiască. Fondurile pentru drumul expres Râmnicu Vâlcea - Tigveni au fost blocate, după cum a anunțat deputatul Cristian Buican.
Submarinul nuclear Belgorod FOTO Profimedia
Rusia a mobilizat submarinul nuclear pentru a testa o torpilă. Poate provoca un tsunami radioactiv
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a atenționat statele sale membre asupra mobilizării submarinului nuclear rus „K-329 Belgorod”.
vladimir putin Sursă: Profimedia
Cu un calorifer pe post de mustață: Putin, ridiculizat de o revistă poloneză FOTO
Vladimir Putin, președintele rus care a provocat criza energetică în întreaga Europă, a fost ridiculizat duminică pe coperta uneia dintre cele mai cunoscute reviste poloneze, potrivit Nexta.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.