De ce este altfel Florin C├«╚Ťu

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
De ce este altfel Florin C├«╚Ťu jpeg

Actualul prim-ministru este un politician altfel. Florin C├«╚Ťu nu provine din activul de partid de la nivelul teritoriului, un fel de pepinier─â ÔÇ×sulfuroas─âÔÇŁ de cadre. Organiza╚Ťiile jude╚Ťene ale partidelor ofer─â de cele mai multe ori o sus╚Ťinere politic─â dubioas─â ╚Öi impun o serie de obliga╚Ťii netransparente pentru cei pe care ├«i propulseaz─â ├«n Parlament sau ├«n guvern.

De altfel, C├«╚Ťu este proasp─ât ├«n politic─â, profilul s─âu fiind cel al unui tehnocrat, cu o carier─â ├«n sistemul bancar ├«ntrerupt─â de povestea privind atacul speculativ asupra leului ╚Öi de litigiul ├«ntins pe o durat─â de c├«╚Ťiva ani cu banca angajatoare.

Indiferent de ├«nt├«mpl─ârile profesionale, Florin C├«╚Ťu s-a ├«ndreptat spre politic─â de pe o platform─â solid─â: a fost un specialist ├«n pia╚Ťa valutar─â (se spune c─â arbitraji╚Ötii din b─ânci nu ├«╚Öi uit─â niciodat─â meseria) ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, un economist cu solide cuno╚Ötin╚Ťe macroeconomice. Intrarea ├«n politic─â a lui Florin C├«╚Ťu s-a f─âcut pe baza unei cariere de economist derulat─â sub dou─â coordonate: a ocupat un nivel de management la o companie multina╚Ťional─â ╚Öi nu a lucrat niciodat─â la stat.

├Än politica rom├óneasc─â, aceste dou─â atribute s├«nt ÔÇ×p─âs─âri rareÔÇŁ. Citi╚Ťi CV-urile politicienilor rom├óni. Majoritatea ╚Öi-au tr─âit experien╚Ťa profesional─â fie ├«n firme private mici, obscure, acolo unde au fost descoperi╚Ťi de cei care i-au protejat ╚Öi sus╚Ťinut, fie ├«n companii sau institu╚Ťii de stat. Este ironic c─â avem o mul╚Ťime de politicieni de dreapta, liberali, care au lucrat o lung─â perioad─â la stat. Florin C├«╚Ťu nu este dintre ace╚Ötia. El s-a format ca profesionist ├«n sectorul privat, la o companie interna╚Ťional─â. Aceast─â perioad─â profesional─â ╚Öi-a pus amprenta asupra viziunii politice a actualului premier. Ideile economice pe care C├«╚Ťu le avea ├«nainte s─â intre ├«n politic─â le sus╚Ťine ╚Öi acum, c├«nd conduce guvernul. De altfel, Florin C├«╚Ťu a venit c─âtre PNL ├«ntr-un moment ├«n care partidul avea nevoie de oameni cu profilul lui, adic─â de economi╚Öti de dreapta nu doar ├«n idei, ci ╚Öi valida╚Ťi de traseul profesional.

A╚Öadar, C├«╚Ťu a mers spre PNL ├«ntr-un moment ├«n care ambele p─âr╚Ťi aveau nevoie una de alta: partidul de profesioni╚Öti din domeniul economic, Florin C├«╚Ťu de o carier─â politic─â, dup─â ce job-ul din sistemul bancar intrase ├«ntr-o fund─âtur─â.

Toate aceste lucruri din istoria profesional─â a lui Florin C├«╚Ťu reu╚Öesc s─â nu intre ├«n contradic╚Ťie cu ceea ce sus╚Ťine ╚Öi ├«ncearc─â s─â fac─â ast─âzi premierul C├«╚Ťu. Din punct de vedere bugetar, prim-ministrul caut─â solu╚Ťii pentru echilibrarea cheltuielilor ╚Öi veniturilor. Blocarea salariilor din sectorul bugetar ╚Öi a pensiilor la nivelul anului 2020 pare o decizie simpl─â, dar care a presupus un fel de curaj politic.

De la preluarea mandatului de premier, mesajele economice ale lui Florin C├«╚Ťu s├«nt consecvente cu momentul ╚Öi cu vechile idei enun╚Ťate din afara politicii. Florin C├«╚Ťu ├«╚Öi respect─â statutul de economist. El vorbe╚Öte despre reforma administra╚Ťiei, despre restructurarea companiilor de stat cu pierderi sau despre mutarea centrului de greutate al bugetului de la salarii c─âtre investi╚Ťii publice, despre utilizarea fondurilor europene sau despre priorit─â╚Ťile ├«n ceea ce prive╚Öte investi╚Ťiile publice. S├«nt teme care apar ├«n discursul public, dar nu toate au fost ╚Öi puse ├«n practic─â. Florin C├«╚Ťu vorbe╚Öte despre m─âsuri anticiclice ╚Öi despre cum revenirea economic─â nu poate fi inhibat─â acum de cre╚Öteri de taxe sau impozite. Premierul vorbe╚Öte ╚Öi despre pensiile speciale sau despre sporurile salariale. Abord─ârile s├«nt adecvate ╚Öi tran╚Öante, de cele mai multe ori.

Numai c─â, ├«n ultimul timp, Florin C├«╚Ťu ├«ncepe s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â nu este suficient doar s─â enun╚Ťi corect problema, ci este nevoie s─â g─âse╚Öti ╚Öi solu╚Ťii. Recent, premierul vorbea despre reducerea sporurilor salariale spun├«nd c─â, la nivel personal, ╚Öi-ar fi dorit s─â se mearg─â mai departe cu restructurarea sistemului de sporuri din sectorul bugetar, dar, deocamdat─â, nu a existat voin╚Ťa politic─â necesar─â. Este o situa╚Ťie complicat─â. Premierul ├«╚Öi dore╚Öte schimb─âri, numai c─â nu le poate face singur. Pentru a se ├«nt├«mpla este nevoie de mini╚Ötri, de func╚Ťionari publici ╚Öi de partide. Altfel, premierul poate enun╚Ťa problemele, poate decide c├«te ceva, dar nu le poate face pe toate.

Cu greu se poate g─âsi un personaj politic care s─â fie mai antipatizat de social-democra╚Ťi, at├«t de politicieni, c├«t ╚Öi de sus╚Ťin─âtorii lor. ╚śi unii, ╚Öi ceilal╚Ťi simt c─â Florin C├«╚Ťu este un ÔÇ×corp str─âinÔÇŁ ├«n politic─â. Un fel de outsider care chiar ├«╚Öi propune s─â schimbe ceva ├«n administra╚Ťie. Un profesionist intrat ├«n politic─â, precum C├«╚Ťu, este deranjant pentru politicienii de meserie, ├«mb─âtr├«ni╚Ťi ├«n zonele Puterii, care ╚Ötiu s─â fac─â tot felul de compromisuri.

Cel mai sigur mod de a anihila un ÔÇ×corp str─âinÔÇŁ este acela de a-l ├«ngloba, de a-l include ├«n obiceiurile comune. De aceea, riscul cel mare pentru C├«╚Ťu nu este acela de a nu reu╚Öi s─â fac─â lucrurile pe care le spune, ci de a deveni precum ceilal╚Ťi politicieni. Un om perfect adaptat la sistem.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, sursa foto: adevarul.ro

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.