De ce este altfel Florin Cîțu

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
De ce este altfel Florin Cîțu jpeg

Actualul prim-ministru este un politician altfel. Florin Cîțu nu provine din activul de partid de la nivelul teritoriului, un fel de pepinieră „sulfuroasă” de cadre. Organizațiile județene ale partidelor oferă de cele mai multe ori o susținere politică dubioasă și impun o serie de obligații netransparente pentru cei pe care îi propulsează în Parlament sau în guvern.

De altfel, Cîțu este proaspăt în politică, profilul său fiind cel al unui tehnocrat, cu o carieră în sistemul bancar întreruptă de povestea privind atacul speculativ asupra leului și de litigiul întins pe o durată de cîțiva ani cu banca angajatoare.

Indiferent de întîmplările profesionale, Florin Cîțu s-a îndreptat spre politică de pe o platformă solidă: a fost un specialist în piața valutară (se spune că arbitrajiștii din bănci nu își uită niciodată meseria) și, în același timp, un economist cu solide cunoștințe macroeconomice. Intrarea în politică a lui Florin Cîțu s-a făcut pe baza unei cariere de economist derulată sub două coordonate: a ocupat un nivel de management la o companie multinațională și nu a lucrat niciodată la stat.

În politica românească, aceste două atribute sînt „păsări rare”. Citiți CV-urile politicienilor români. Majoritatea și-au trăit experiența profesională fie în firme private mici, obscure, acolo unde au fost descoperiți de cei care i-au protejat și susținut, fie în companii sau instituții de stat. Este ironic că avem o mulțime de politicieni de dreapta, liberali, care au lucrat o lungă perioadă la stat. Florin Cîțu nu este dintre aceștia. El s-a format ca profesionist în sectorul privat, la o companie internațională. Această perioadă profesională și-a pus amprenta asupra viziunii politice a actualului premier. Ideile economice pe care Cîțu le avea înainte să intre în politică le susține și acum, cînd conduce guvernul. De altfel, Florin Cîțu a venit către PNL într-un moment în care partidul avea nevoie de oameni cu profilul lui, adică de economiști de dreapta nu doar în idei, ci și validați de traseul profesional.

Așadar, Cîțu a mers spre PNL într-un moment în care ambele părți aveau nevoie una de alta: partidul de profesioniști din domeniul economic, Florin Cîțu de o carieră politică, după ce job-ul din sistemul bancar intrase într-o fundătură.

Toate aceste lucruri din istoria profesională a lui Florin Cîțu reușesc să nu intre în contradicție cu ceea ce susține și încearcă să facă astăzi premierul Cîțu. Din punct de vedere bugetar, prim-ministrul caută soluții pentru echilibrarea cheltuielilor și veniturilor. Blocarea salariilor din sectorul bugetar și a pensiilor la nivelul anului 2020 pare o decizie simplă, dar care a presupus un fel de curaj politic.

De la preluarea mandatului de premier, mesajele economice ale lui Florin Cîțu sînt consecvente cu momentul și cu vechile idei enunțate din afara politicii. Florin Cîțu își respectă statutul de economist. El vorbește despre reforma administrației, despre restructurarea companiilor de stat cu pierderi sau despre mutarea centrului de greutate al bugetului de la salarii către investiții publice, despre utilizarea fondurilor europene sau despre prioritățile în ceea ce privește investițiile publice. Sînt teme care apar în discursul public, dar nu toate au fost și puse în practică. Florin Cîțu vorbește despre măsuri anticiclice și despre cum revenirea economică nu poate fi inhibată acum de creșteri de taxe sau impozite. Premierul vorbește și despre pensiile speciale sau despre sporurile salariale. Abordările sînt adecvate și tranșante, de cele mai multe ori.

Numai că, în ultimul timp, Florin Cîțu începe să înțeleagă că nu este suficient doar să enunți corect problema, ci este nevoie să găsești și soluții. Recent, premierul vorbea despre reducerea sporurilor salariale spunînd că, la nivel personal, și-ar fi dorit să se meargă mai departe cu restructurarea sistemului de sporuri din sectorul bugetar, dar, deocamdată, nu a existat voința politică necesară. Este o situație complicată. Premierul își dorește schimbări, numai că nu le poate face singur. Pentru a se întîmpla este nevoie de miniștri, de funcționari publici și de partide. Altfel, premierul poate enunța problemele, poate decide cîte ceva, dar nu le poate face pe toate.

Cu greu se poate găsi un personaj politic care să fie mai antipatizat de social-democrați, atît de politicieni, cît și de susținătorii lor. Și unii, și ceilalți simt că Florin Cîțu este un „corp străin” în politică. Un fel de outsider care chiar își propune să schimbe ceva în administrație. Un profesionist intrat în politică, precum Cîțu, este deranjant pentru politicienii de meserie, îmbătrîniți în zonele Puterii, care știu să facă tot felul de compromisuri.

Cel mai sigur mod de a anihila un „corp străin” este acela de a-l îngloba, de a-l include în obiceiurile comune. De aceea, riscul cel mare pentru Cîțu nu este acela de a nu reuși să facă lucrurile pe care le spune, ci de a deveni precum ceilalți politicieni. Un om perfect adaptat la sistem.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, sursa foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

caravana sanatatea vine la tine 2025   sursa foto APCR (8)5 JPG
Criza diabetului nediagnosticat în mediul rural: avertismentul medicilor despre anii grei ce urmează
Diabetul, hipertensiunea, colesterolul mare și obezitatea sunt probleme de sănătate pe care oamenii de la sat „le duc pe picioare” fără ca măcar să știe de ele. Situația va fi și mai gravă în viitor, atrag atenția specialiștii.
jucator tenis, foto shutterstock jpg
De ce jucătorii de tenis încă poartă alb la Wimbledon. Sportivii care au căzut „victime” ale acestei reguli stricte
Codul vestimentar alb și imaculat al jucătorilor de tenis a devenit un element definitoriu al acestui sport. Majoritatea turneelor importante au renunțat între timp la această regulă strictă, însă Wimbledon, primul dintre ele, a rămas fidel tradiției. De ce?
1 migdale jpg jpeg
Nuca nr. 1 în curele de slăbire. Ce spun nutriționiștii despre acest superaliment bogat în grăsimi bune și alte nuci recomandate
Descoperă nuca vedetă recomandată de nutriționiști pentru slăbit: bogată în grăsimi bune, proteine și fibre. Află cum te ajută în curele de slăbire și ce alte nuci sunt ideale pentru o dietă sănătoasă.
girl 5717067 1280 jpg
Un nou rival pentru WhatsApp, creat de co-fondatorul Twitter. Funcționează chiar și offline
Cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, a lansat o nouă aplicație de mesagerie care funcționează fără conexiune WiFi sau semnal de telefonie mobilă.
The Rolling Stones FOTO Shutterstock
12 iulie: Ziua în care a debutat trupa The Rolling Stones
La data de 12 iulie 1962 a debutat trupa The Rolling Stones la Londra. În aceeași zi, în 1956 s-a născut solistul trupei Compact, Paul Ciuci, iar în 2020 a murit actrița americană Kelly Preston.
seychelles 4916045 1280 jpg
Animalul rar, asociat cu o adevărată operă de artă. Cum arată și unde trăiește specia care a uimit o lume întreagă
În inima pădurilor tropicale din America Centrală și de Sud trăiește o molie care atrage privirile prin culorile sale vii și desenul aproape pictural de pe aripi și torace.
Departamentul american de Stat FOTO caribbeannewsnow.com
Peste 1.300 de concedieri în curs în Departamentul de Stat al SUA, „într-o perioadă de mare instabilitate mondială”
Diplomaţia americană a început vineri concedierea a peste 1.300 de angajaţi, primul val de concedieri după ce Curtea Supremă a SUA a deblocat o ordonanţă executivă.
dragos anastasiu vicepremier foto fb jpg
Reacțiile piețelor internaționale la noile măsuri fiscale ale României. Anastasiu: urmează reforma companiilor de stat și reducerea cheltuielilor
Reformele bugetare asumate de Guvernul Bolojan în regim de urgență încep să producă efecte concrete pe piețele internaționale: titlurile de stat emise recent au atras cerere peste așteptări, iar dobânzile au scăzut comparativ cu lunile anterioare.
horoscop 13 19 iunie webp
Horoscop sâmbătă, 12 iulie. O zodie s-ar putea confrunta zilele acestea cu un adevăr greu de dus
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de sâmbătă, 12 iulie.