De ce este altfel Florin Cîțu

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
De ce este altfel Florin Cîțu jpeg

Actualul prim-ministru este un politician altfel. Florin Cîțu nu provine din activul de partid de la nivelul teritoriului, un fel de pepinieră „sulfuroasă” de cadre. Organizațiile județene ale partidelor oferă de cele mai multe ori o susținere politică dubioasă și impun o serie de obligații netransparente pentru cei pe care îi propulsează în Parlament sau în guvern.

De altfel, Cîțu este proaspăt în politică, profilul său fiind cel al unui tehnocrat, cu o carieră în sistemul bancar întreruptă de povestea privind atacul speculativ asupra leului și de litigiul întins pe o durată de cîțiva ani cu banca angajatoare.

Indiferent de întîmplările profesionale, Florin Cîțu s-a îndreptat spre politică de pe o platformă solidă: a fost un specialist în piața valutară (se spune că arbitrajiștii din bănci nu își uită niciodată meseria) și, în același timp, un economist cu solide cunoștințe macroeconomice. Intrarea în politică a lui Florin Cîțu s-a făcut pe baza unei cariere de economist derulată sub două coordonate: a ocupat un nivel de management la o companie multinațională și nu a lucrat niciodată la stat.

În politica românească, aceste două atribute sînt „păsări rare”. Citiți CV-urile politicienilor români. Majoritatea și-au trăit experiența profesională fie în firme private mici, obscure, acolo unde au fost descoperiți de cei care i-au protejat și susținut, fie în companii sau instituții de stat. Este ironic că avem o mulțime de politicieni de dreapta, liberali, care au lucrat o lungă perioadă la stat. Florin Cîțu nu este dintre aceștia. El s-a format ca profesionist în sectorul privat, la o companie internațională. Această perioadă profesională și-a pus amprenta asupra viziunii politice a actualului premier. Ideile economice pe care Cîțu le avea înainte să intre în politică le susține și acum, cînd conduce guvernul. De altfel, Florin Cîțu a venit către PNL într-un moment în care partidul avea nevoie de oameni cu profilul lui, adică de economiști de dreapta nu doar în idei, ci și validați de traseul profesional.

Așadar, Cîțu a mers spre PNL într-un moment în care ambele părți aveau nevoie una de alta: partidul de profesioniști din domeniul economic, Florin Cîțu de o carieră politică, după ce job-ul din sistemul bancar intrase într-o fundătură.

Toate aceste lucruri din istoria profesională a lui Florin Cîțu reușesc să nu intre în contradicție cu ceea ce susține și încearcă să facă astăzi premierul Cîțu. Din punct de vedere bugetar, prim-ministrul caută soluții pentru echilibrarea cheltuielilor și veniturilor. Blocarea salariilor din sectorul bugetar și a pensiilor la nivelul anului 2020 pare o decizie simplă, dar care a presupus un fel de curaj politic.

De la preluarea mandatului de premier, mesajele economice ale lui Florin Cîțu sînt consecvente cu momentul și cu vechile idei enunțate din afara politicii. Florin Cîțu își respectă statutul de economist. El vorbește despre reforma administrației, despre restructurarea companiilor de stat cu pierderi sau despre mutarea centrului de greutate al bugetului de la salarii către investiții publice, despre utilizarea fondurilor europene sau despre prioritățile în ceea ce privește investițiile publice. Sînt teme care apar în discursul public, dar nu toate au fost și puse în practică. Florin Cîțu vorbește despre măsuri anticiclice și despre cum revenirea economică nu poate fi inhibată acum de creșteri de taxe sau impozite. Premierul vorbește și despre pensiile speciale sau despre sporurile salariale. Abordările sînt adecvate și tranșante, de cele mai multe ori.

Numai că, în ultimul timp, Florin Cîțu începe să înțeleagă că nu este suficient doar să enunți corect problema, ci este nevoie să găsești și soluții. Recent, premierul vorbea despre reducerea sporurilor salariale spunînd că, la nivel personal, și-ar fi dorit să se meargă mai departe cu restructurarea sistemului de sporuri din sectorul bugetar, dar, deocamdată, nu a existat voința politică necesară. Este o situație complicată. Premierul își dorește schimbări, numai că nu le poate face singur. Pentru a se întîmpla este nevoie de miniștri, de funcționari publici și de partide. Altfel, premierul poate enunța problemele, poate decide cîte ceva, dar nu le poate face pe toate.

Cu greu se poate găsi un personaj politic care să fie mai antipatizat de social-democrați, atît de politicieni, cît și de susținătorii lor. Și unii, și ceilalți simt că Florin Cîțu este un „corp străin” în politică. Un fel de outsider care chiar își propune să schimbe ceva în administrație. Un profesionist intrat în politică, precum Cîțu, este deranjant pentru politicienii de meserie, îmbătrîniți în zonele Puterii, care știu să facă tot felul de compromisuri.

Cel mai sigur mod de a anihila un „corp străin” este acela de a-l îngloba, de a-l include în obiceiurile comune. De aceea, riscul cel mare pentru Cîțu nu este acela de a nu reuși să facă lucrurile pe care le spune, ci de a deveni precum ceilalți politicieni. Un om perfect adaptat la sistem.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, sursa foto: adevarul.ro

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.