De ce e cool limba franceză

Publicat în Dilema Veche nr. 727 din 25-31 ianuarie 2018
Salutări de la Basel jpeg

Președintele Emmanuel Macron are ambiții mari în legătură cu limba franceză. Planul său: franceza trebuie să devină a doua limbă vorbită în lume, după engleză. Emmanuel Macron vrea să întărească francofonia la nivel mondial. O misiune deloc imposibilă: contextul politic și cultural este cum nu se poate mai favorabil. Evoluția demografică pare, și ea, să susțină aceste planuri. Numărul vorbitorilor de franceză la nivel mondial ar putea să se tripleze în următoarele trei decenii, ajungînd, de la 270 de milioane, la 750 de milioane în 2050, în primul rînd datorită exploziei populației din statele africane.

Efectul acestui avans natural, organic pe care se sprijină planul de dezvoltare al francofoniei e însă ponderat de un handicap, de un obstacol important (dar nu insurmontabil): prejudecăţile. Limba franceză se bucură de consideraţie mai ales în rîndul elitelor intelectuale, e o limbă a oamenilor de litere, a diplomaţilor, însă nu are aceeași bună reputație, și nici prea mare căutare, printre oamenii de afaceri. Tocmai această perspectivă trebuie schimbată, crede Leïla Slimani, consiliera preşedintelui pe chestiuni legate de francofonie. Scriitoarea, recompensată cu premiul Goncourt în 2016 pentru romanul Chanson douce, pledează pentru o abordare pragmatică. Limba franceză e şi limba oamenilor de ştiinţă, a oamenilor întreprinzători, a tehnologiei; o limbă vie, a omului contemporan; o limbă care se adaptează și se dezvoltă odată cu civilizația. În sprijinul acestei evoluții, Slimani amintește, de pildă – oarecum ironic –, că pînă și cuvîntul cool a intrat deja în franceza curentă. Și are dreptate!

Ca să-și recapete strălucirea de altădată, limba franceză ar trebui deci apărată de cei care o iubesc prea mult. De cei care resping metisajele și importurile de orice fel, de cei care condamnă recursul la neologisme, de conservatorii rămași prizonieri ai limbii din romanele lui Balzac. Totodată, limba franceză trebuie apărată și de intruziunile unei corectitudini politice înțelese greșit, de cei care vor pervertirea limbii prin egalitatea/egalizarea genurilor.

Miza e însă mult mai mare decît „strălucirea“ culturală. Africa va deveni, în următorii ani, principala sursă de creştere pentru economia Franţei. Schimburile economice ar trebui însă dublate de o politică africană a Franței – or, afirmă unii critici ai lui Emmanuel Macron, tocmai asta lipsește cu desăvîrșire. Eșecul rețelei de relații create în cadrul Françafrique ar trebui să mobilizeze și să stimuleze noi soluții de comunicare, nu să discrediteze cu totul un demers valabil. Cum ar trebui să privim rolul limbii franceze: e un scop în sine sau un vehicul pentru scopuri mult mai înalte?

Dincolo de relația cu Africa, Franţa a pierdut teren și în plan european. Rămîne, bineînţeles, o naţiune puternică şi una dintre economiile cele mai performante, însă puterea de seducţie s-a diminuat odată cu presiunea venită dinspre state aproape la fel de puternice şi cu economii emergente. Echilibrul de forţe e diferit față de situaţia lumii din anii ’70, cînd s-a produs momentul de glorie al Francofoniei. China a lansat o campanie mondială de recunoaştere culturală prin deschiderea Institutului Confucius, cu numeroase filiale în Europa şi în lume. Alte state cu ambiții internaționale, precum Germania, Marea Britanie şi Italia, şi-au pus deja de multă vreme la punct politici culturale şi de promovare a limbii. Şi, de ceva vreme, Rusia şi, mai nou, statele din Golful Persic au început să investească în instrumente de promovare culturală. Franţa, care – să nu uităm! – e „mama“ excepţiei culturale şi care a finanţat masiv cultura şi promovarea culturală, a rămas oarecum în urmă: în ultimii ani, în siajul crizei economice, dar şi pe fondul politicilor promovate de socialişti, cultura a trecut în planul secund. Anul trecut, din bugetul dedicat programului de „diplomaţie culturală şi influenţă“ s-au tăiat 60 de milioane de euro; şi bugetul dedicat Alianţei Franceze, principalul program de cooperare, a scăzut cu 11%, astfel că multe filiale ale Alianței funcționează la cota de avarie. Extinderea acestei rețele către zone noi, odată cu apariția unor alte centre de greutate pe hartă, și, simultan, reducerea finanțării, subminează, pînă la urmă, programul. Fără un angajament financiar e greu să menții o prezență susținută peste tot în lume.

În fine, dincolo de competiţia purtată în plan cultural, dar şi economic, cu limba engleză, Emmanuel Macron vizează şi un obiectiv de soft power: odată cu limba franceză, Franţa speră să „exporte“ şi valorile culturii politice şi civice ale Franţei. Dar cît de convingătoare e Franța atunci cînd militează, în exterior, pentru diversitate, în vreme ce în interior reușește s-o apere cu atît de multă dificultate?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.