De ce construiește Viktor Orbán stadioane în România

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
image

Faptul că guvernul Ungariei a construit două stadioane în România, unul la Miercurea Ciuc, altul la Sfîntu Gheorghe, este surprinzător. De ce ar investi un stat vecin în stadioane din România? Este un nonsens economic. Un stadion și o echipă de fotbal nu sînt o investiție pentru un stat la Miercurea Ciuc și la Sfîntu Gheorghe. La Paris, la Barcelona, la Manchester sau la München ar exista o șansă să devină o investiție profitabilă, dar în cele două orașe transilvane este exclus.

Investițiile maghiare, la fel ca orice alte investiții străine, pot avea logică atunci cînd sînt orientate către domenii productive, în hoteluri din stațiuni din Transilvania, în centre de producție sau chiar în terenuri agricole. Acolo, investitorii pot avea un scop economic – respectiv, investiția se va amortiza într-o anumită perioadă de timp și va produce profit.

De altfel, și România, și Ungaria știu foarte bine cît de necesare sînt investițiile străine. Guvernul de la Budapesta a fost chiar primul beneficiar al valului de investiții străine, în anii ’90, atunci cînd, din motive politice, de infrastructură și de imagine, primul val al investițiilor străine nu a mai ajuns în România. Astfel, România a întîrziat aproape zece ani pe harta investițiilor străine occidentale.

Mai mult, între România și Ungaria a existat în ultimii ani un fel de rivalitate pentru atragerea investițiilor străine, o concurență pe care de multe ori au cîștigat-o vecinii maghiari (cel mai recent exemplu este cel al companiei Daimler, Mercedes) din simplul motiv că investitorii au fost atrași de infrastructura existentă, de apropierea de vestul Europei și de facilitățile oferite de statul maghiar.

Investițiile care au ca scop obținerea profitului sînt totdeauna binevenite. Ele oferă capital, locuri de muncă, taxe și impozite plătite către bugetele de stat. Dar stadioanele nu intră în această categorie. Ele nu vor fi niciodată profitabile, în special dacă sînt localizate în două mici orașe din centrul țării.

În această logică, a investițiilor în infrastructura sportivă, ne-am putea aștepta ca Guvernul maghiar să construiască pe banii lui în România autostrăzi, spitale, să modernizeze căi ferate și să refacă sistemele de irigații. Exact ceea ce Guvernul român se străduiește să facă de ani de zile fără rezultate deosebite. Desigur, o astfel de variantă este imposibilă, pentru că Ungaria își folosește bugetul pentru propria infrastructură, nu pentru cea din România.

Și atunci, ce sens are ca Viktor Orbán să construiască două stadioane în România? Un răspuns l-am aflat recent, atunci cînd premierul maghiar a venit să vadă pe ce a dat banii. Și anume, stadioanele sînt bune pentru propagandă, nu pentru profit. Momentele au fost delicioase pentru Viktor Orbán: a făcut băi de mulțime, a fost aclamat la scenă deschisă și și-a exprimat, încă o dată, la Tușnad, dezacordul pe care îl are cu Uniunea Europeană.

Au toate acestea ceva în comun cu ideea de investiție, de profit, de recuperarea a sumelor investite? Nu, absolut nimic. Construcția stadioanelor în România nu este decît un gest prin care Viktor Orbán și-a construit o „tribună” de la care poate să-și peroreze ideile antieuropene. Putea să o facă liniștit (și a făcut-o) de la Budapesta, dar de ce să nu se întîmple și din România, dacă se poate?

Desigur, Guvernul României a construit și el în ultimii ani cîteva stadioane noi, sub presiunea organizării cîtorva meciuri la Campionatul European, ediția 2020. Altfel, investițiile maghiare în infrastructura sportivă din Harghita și Covasna ar fi pus România într-o situație de-a dreptul jenantă.

Problema reală este că Viktor Orbán și ideile lui eurosceptice și iliberale au cîștigat, în ultimii ani, tot mai mulți suporteri în România. Nu există un sondaj de opinie pe această temă, dar ascultînd opiniile exprimate în emisiunile de televiziune, citind comentariile de pe rețelele sociale, vom constata că premierul maghiar are simpatizanți în România. Aceștia văd la Orbán independența față de Bruxelles, modul în care pune „la colț” companiile multinaționale (pe care le impozitează fără ca acestea să crîcnească) și mai nou abilitatea de a negocia cu Moscova contracte de livrare a gazelor naturale și a țițeiului.

False imagini. În realitate, Viktor Orbán nu face decît să submineze interesul european, tocmai într-un moment în care este mai multă nevoie ca oricînd de solidaritate. Premierul maghiar nu este un exemplu de urmat. Opoziția față de o politică europeană comună și în favoarea unei abordări separate față de Moscova este nocivă și, oricît de multă popularitate i-ar aduce lui Orbán, în țară sau în afara ei, produce breșe la nivel european.

De altfel, Ungaria este de mult timp în contradicție cu instituțiile europene, astfel că Budapesta nu a primit nici pînă acum „undă verde” pentru planul național de redresare și reziliență. Paradoxal este că șeful Guvernului maghiar utilizează toate beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană (altfel, ar fi greu de imaginat să construiască stadioane în România), dar critică exact valorile europene care încurajează investițiile peste tot în Uniune,

Viktor Orbán nu este un „rebel” european. Prin politica pe care o duce, premierul Ungariei „detonează” politicile și solidaritatea europene. Pentru acest tip de idei are nevoie premierul maghiar de stadioane în România. Orbán are nevoie de o tribună nu pentru fotbal, ci pentru propagandă, iar o cheltuială de cîteva zeci de milioane de euro nici nu contează pentru a-și atinge acest scop.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: Viktor Orbán (flickr)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner marian ralea jpg
Confesiunile „Magicianului” Marian Râlea: „Toată viața ne simțim copii. Actorii sunt niște copii de duminică ai societății”
Marian Râlea, totul despre noul rol din serial lul original românesc, semnat de Ruxandra Ion, „Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN”, de la Antena 1.
sandra n instagram jpg
Artista Sandra N. a fost implicată într-un grav accident și a ajuns la spital cu trei coaste fracturate: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață”
Sandra N., pe numele său real Alexandra Iulia Năftănăilă, una dintre cele mai apreciate şi sexy artiste din muzica românească, a fost implicată într-un grav accident în urmă cu două zile. Cântăreața s-a ales cu trei coaste fracturate și a fost nevoită să își anuleze concertul din Dublin.
bani europeni finantare FOTO Shutterstock
România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027. Are la dispoziție 46 de miliarde de euro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, vineri, seară, că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, gradul de absorbţie fiind în media europeană.
Klaus Iohannis a 79 a participare la adunarea ONU  Foto Presidency jpg
Klaus Iohannis și-a decorat foștii și actualii consilieri prezidențiali
Președintele Klaus Iohannis a decorat vineri foștii și actualii consilieri prezidențiali și de stat din mandatele sale.
Minge - fotbal
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani 2-1. Sibienii au ajuns la patru victorii consecutive în campionat
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal.
celula inchisoare jpg
Femeie acuzată de înaltă trădare, condamnată la 14 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina
Un tribunal ucrainean a condamnat vineri la 14 ani de închisoare o femeie acuzată de ”înaltă trădare” pentru că i-a trimis reprezentantului Rusiei la ONU o scrisoare de sprijin pentru invazia rusă în Ucraina, potrivit Parchetului ucrainean.
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Rețeta străveche de pomana porcului. Ce trebuie să pui în preparat, ca să iască carnea moale și suculentă
În scurt timp, pe 20 decembrie, urmează să tăiem porcul pentru sărbători, iar cu această ocazie, românii petrec alături de rude și prieteni.
crin antonescu inquam
Crin Antonescu prevestește o confruntare grea la prezidențiale. Ce spune despre o eventuală candidatură
Fostul șef PNL, Crin Antonescu, este de părere că viitoarea luptă electorală pentru Cotroceni va fi una grea, în cazul unei noi candidaturi a lui Călin Georgescu. Potrivit fostului șef de partid, contracandidatul pro-european trebuie să aibă o convingere fermă în direcția occidentală.
somn pexels jpg
Cum vor arăta oamenii în 2050. De ce este important un somn de 7 - 9 ore pe noapte
Model digital grotesc prezintă cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Vor apărea dureri de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.