De bună seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
„Cu bule“ jpeg

Discuțiile iscate în spațiul public de una dintre cerințele probei de limba română de la examenul de bacalaureat sînt tulburătoare. Nu știi de ce să te minunezi mai mult: de faptul că mulți tineri nu cunoșteau sensul locuțiunii adverbiale de bună seamă, de convingerea unora dintre ei cum că respectiva locuțiune nu ar avea sens și deci ar putea fi înlocuită cu orice – sau de indignarea exprimată în spațiul public de elevi și părinți deopotrivă?

E drept, locuțiunea de bună seamă nu aparține limbajului colocvial, conversației curente, dar este încă bine ancorată în stilul scris, în exprimarea cultivată, mai elaborată, care conservă forme și construcții mai vechi. Locuțiunea nu este ieșită din uz, ci doar lipsește dintr-un anumit registru (cel al comunicării cotidiene). A fost acuzată (de cetățenii indignați) că e un arhaism sau un regionalism, pe care astăzi nu l-ar mai folosi nimeni. O bănuială perfidă ne este repede confirmată de Google: sintagma se folosește în paginile Dilemei vechi (tocmai pentru că e veche, vor zice indignații); am ales cîteva exemple, din autori diferiți, din anii 2021-2023: „De bună seamă, competiția miliardarilor pentru controlul viitorului «turism spațial» se desfășoară și-n mass-media”; „jucători aflați în activitate, clasați între primii zece din lume și care, de bună seamă, l-ar învinge azi pe Kasparov”; „Nu e paradoxal că, de bună seamă, satisfacție simți și cînd faci KO un adversar în ring...?”; „De bună seamă, nu toți francezii, grecii, italienii sau românii sînt la fel”; „Amestecul de rase și tipuri umane e de bună seamă inegalabil în lume” etc. Exemple similare se găsesc în revista 22, Observator cultural, scena9.ro etc. E foarte posibil ca mulți vorbitori să nu folosească niciodată locuțiunea, dar e firesc ca aceasta să existe în vocabularul pasiv al cititorilor de literatură și de presă culturală. 

În comentariile semnatarilor a două petiții, pe site-ul campaniamea.declic.ro (cu peste 40.000 de semnături) și petitieonline.com (300 de semnături), se pot urmări numeroase autojustificări și indignări pe teme semantice. Petițiile incriminează cerința de examen („Indică sensul din text al secvenței de bună seamă”, textul fiind un fragment din G. Călinescu, în care apărea formularea „De bună seamă plecase ca să se întîlnească cu Constantin...”) și susțin că orice răspuns trebuie să fie acceptat. Argumentul principal adus este presupusa ambiguitate a locuțiunii și aparenta posibilitate de a o înlocui cu multe alte formule. Lunga și surprinzătoarea listă de așa-zise sinonime oferite de candidați se explică prin necunoașterea sensului propriu al locuțiunii, dar și prin statutul acesteia de marcă de atitudine modală, plasată la început de enunț, acolo unde pot apărea alți modalizatori și conectori – dar, evident, cu sensuri total diferite. Așadar, comentariile din petiții susțin că de bună seamă s-ar putea echivala cu de bună voie, de asemenea, totodată, cu bună știință, cu bune intenții, cu proprie inițiativă, cu încredere, voluntar, fără preget, din motive personale, nesilit, din respect, de îndată, cu gînd bun, de bună credință etcSe remarcă tăria opiniilor (pseudo)lingvistice: „Consider că sinonimul cu încredere este unul potrivit”; „Consider că de bună voie este corect din punct de vedere contextual”; „Mie, personal, mi se pare corectă și varianta scrisă de mine și colegii mei de bună voie”; „sinonimul de bună voie consider că se potrivește perfect”. Mai prudente sînt expresiile suferinței – „Mi-sa (sic!) părut o expresie grea” –, cele ale dorinței și ale speranței: sper să meargă și nesilit”, „Să se ia în calcul și din respect vă rog!!”; „Propun să se ia în considerare cu gînd bunSensul propriu al locuțiunii este contestat cu deplină convingere: „NU EXISTĂ SĂ FIE CORECT SINONIMUL DESIGUR”; „Mi se pare aberantă varianta de răspuns din barem”. Unii semnatari descriu și procesul interior de stabilire a sensului: „Am scris ce mi-a venit logic: cu proprie inițiativă”; „Pur și simplu cuvîntul ăsta mi-a trecut direct prin cap, k idee așa”.  Într-unul dintre comentariile din petiții e sugerată și necesitatea de a stabili prin vot sensurile cuvintelor: „Nu mi se pare normal să fim contrazise atît de multe persoane, pentru că un număr restrîns de persoane care a făcut și verificat subiectele [a] susținut un alt sinonim. Trăim într-o țară democratică unde ne este permisă opinia și majoritatea decide, nu minoritatea”.

Cum spuneam, cel mai des este invocată ambiguitatea locuțiunii: „Consider că expresia are o multitudine de înțelesuri”, „este foarte interpretabil!!!”, „ministerul s-a gîndit să ne trîntească cea mai vagă expresie care a indus în eroare aproape toți elevii”, „Nimeni nu poate spune clar sensul expresiei fără să-l învie din morți pe George Călinescu, să-l întrebe ce a vrut să spună”. De fapt, așa-zisa ambiguitate provine dintr-o trăsătură generală a adverbelor și locuțiunilor adverbiale care indică certitudinea: acestea pot întări o afirmație (Desigur că a venit!), dar pot și marca o supoziție cu grad înalt de asumare (ca în textul din cerința de examen: Desigur plecase ca să se întîlnească cu Constantin...) sau chiar o concesie (Desigur,... dar...). Echivalența cu desigur, fără îndoială, evident etc. este limpede, în toate aceste contexte. A nu înțelege valoarea unor asemenea modalizatori înseamnă a nu recunoaște într-un text vocea autorului, care prezintă informațiile ca mai mult sau mai puțin credibile, ca mai mult sau mai puțin asumate. Și înseamnă, în fond, a nu înțelege un text.

O ultimă mirare: ceea ce este de la sine înțeles în învățarea limbilor străine (deprinderea sensurilor proprii ale cuvintelor și ale expresiilor) pare să devină superfluu în cazul propriei limbi, în care aproximarea dictează. Modul în care sînt susținute în petiții echivalările aberante e convergent cu redactarea multor texte actuale, în care sensurile cuvintelor deprinse „după ureche” produc asocieri suprarealiste.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
John Travolta, momente critice la manșa unui avion: „Am crezut că totul s-a sfârșit”
John Travolta a povestit că o experiență pe care a trăit-o la limita dintre viață și moarte, în timp ce pilota un avion în 1992, l-a inspirat să accepte rolul din noul scurtmetraj Disney+ "The Shepherd".
image
Declarația de dragoste a unui vlogger străin la adresa României: „Am fost uluită de acest oraș superb”
Datorită unei vloggerițe de travel din Australia, Gabby Boucher, un oraș din Transilvania a fost inclus într-un top mondial al celor mai bune destinații, din afara circuitelor turistice populare.
image
Invenția unor cercetători români care salvează terenurile poluate. Medalii de aur în Canada și Londra
O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inventat un material care, împrăștiat pe terenuri poluate, le poate depolua în mod ecologic. Invenția a fost înregistrată la OSIM și a primit două medalii de aur în Canada și Londra.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane