De bună seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
„Cu bule“ jpeg

Discuțiile iscate în spațiul public de una dintre cerințele probei de limba română de la examenul de bacalaureat sînt tulburătoare. Nu știi de ce să te minunezi mai mult: de faptul că mulți tineri nu cunoșteau sensul locuțiunii adverbiale de bună seamă, de convingerea unora dintre ei cum că respectiva locuțiune nu ar avea sens și deci ar putea fi înlocuită cu orice – sau de indignarea exprimată în spațiul public de elevi și părinți deopotrivă?

E drept, locuțiunea de bună seamă nu aparține limbajului colocvial, conversației curente, dar este încă bine ancorată în stilul scris, în exprimarea cultivată, mai elaborată, care conservă forme și construcții mai vechi. Locuțiunea nu este ieșită din uz, ci doar lipsește dintr-un anumit registru (cel al comunicării cotidiene). A fost acuzată (de cetățenii indignați) că e un arhaism sau un regionalism, pe care astăzi nu l-ar mai folosi nimeni. O bănuială perfidă ne este repede confirmată de Google: sintagma se folosește în paginile Dilemei vechi (tocmai pentru că e veche, vor zice indignații); am ales cîteva exemple, din autori diferiți, din anii 2021-2023: „De bună seamă, competiția miliardarilor pentru controlul viitorului «turism spațial» se desfășoară și-n mass-media”; „jucători aflați în activitate, clasați între primii zece din lume și care, de bună seamă, l-ar învinge azi pe Kasparov”; „Nu e paradoxal că, de bună seamă, satisfacție simți și cînd faci KO un adversar în ring...?”; „De bună seamă, nu toți francezii, grecii, italienii sau românii sînt la fel”; „Amestecul de rase și tipuri umane e de bună seamă inegalabil în lume” etc. Exemple similare se găsesc în revista 22, Observator cultural, scena9.ro etc. E foarte posibil ca mulți vorbitori să nu folosească niciodată locuțiunea, dar e firesc ca aceasta să existe în vocabularul pasiv al cititorilor de literatură și de presă culturală. 

În comentariile semnatarilor a două petiții, pe site-ul campaniamea.declic.ro (cu peste 40.000 de semnături) și petitieonline.com (300 de semnături), se pot urmări numeroase autojustificări și indignări pe teme semantice. Petițiile incriminează cerința de examen („Indică sensul din text al secvenței de bună seamă”, textul fiind un fragment din G. Călinescu, în care apărea formularea „De bună seamă plecase ca să se întîlnească cu Constantin...”) și susțin că orice răspuns trebuie să fie acceptat. Argumentul principal adus este presupusa ambiguitate a locuțiunii și aparenta posibilitate de a o înlocui cu multe alte formule. Lunga și surprinzătoarea listă de așa-zise sinonime oferite de candidați se explică prin necunoașterea sensului propriu al locuțiunii, dar și prin statutul acesteia de marcă de atitudine modală, plasată la început de enunț, acolo unde pot apărea alți modalizatori și conectori – dar, evident, cu sensuri total diferite. Așadar, comentariile din petiții susțin că de bună seamă s-ar putea echivala cu de bună voie, de asemenea, totodată, cu bună știință, cu bune intenții, cu proprie inițiativă, cu încredere, voluntar, fără preget, din motive personale, nesilit, din respect, de îndată, cu gînd bun, de bună credință etcSe remarcă tăria opiniilor (pseudo)lingvistice: „Consider că sinonimul cu încredere este unul potrivit”; „Consider că de bună voie este corect din punct de vedere contextual”; „Mie, personal, mi se pare corectă și varianta scrisă de mine și colegii mei de bună voie”; „sinonimul de bună voie consider că se potrivește perfect”. Mai prudente sînt expresiile suferinței – „Mi-sa (sic!) părut o expresie grea” –, cele ale dorinței și ale speranței: sper să meargă și nesilit”, „Să se ia în calcul și din respect vă rog!!”; „Propun să se ia în considerare cu gînd bunSensul propriu al locuțiunii este contestat cu deplină convingere: „NU EXISTĂ SĂ FIE CORECT SINONIMUL DESIGUR”; „Mi se pare aberantă varianta de răspuns din barem”. Unii semnatari descriu și procesul interior de stabilire a sensului: „Am scris ce mi-a venit logic: cu proprie inițiativă”; „Pur și simplu cuvîntul ăsta mi-a trecut direct prin cap, k idee așa”.  Într-unul dintre comentariile din petiții e sugerată și necesitatea de a stabili prin vot sensurile cuvintelor: „Nu mi se pare normal să fim contrazise atît de multe persoane, pentru că un număr restrîns de persoane care a făcut și verificat subiectele [a] susținut un alt sinonim. Trăim într-o țară democratică unde ne este permisă opinia și majoritatea decide, nu minoritatea”.

Cum spuneam, cel mai des este invocată ambiguitatea locuțiunii: „Consider că expresia are o multitudine de înțelesuri”, „este foarte interpretabil!!!”, „ministerul s-a gîndit să ne trîntească cea mai vagă expresie care a indus în eroare aproape toți elevii”, „Nimeni nu poate spune clar sensul expresiei fără să-l învie din morți pe George Călinescu, să-l întrebe ce a vrut să spună”. De fapt, așa-zisa ambiguitate provine dintr-o trăsătură generală a adverbelor și locuțiunilor adverbiale care indică certitudinea: acestea pot întări o afirmație (Desigur că a venit!), dar pot și marca o supoziție cu grad înalt de asumare (ca în textul din cerința de examen: Desigur plecase ca să se întîlnească cu Constantin...) sau chiar o concesie (Desigur,... dar...). Echivalența cu desigur, fără îndoială, evident etc. este limpede, în toate aceste contexte. A nu înțelege valoarea unor asemenea modalizatori înseamnă a nu recunoaște într-un text vocea autorului, care prezintă informațiile ca mai mult sau mai puțin credibile, ca mai mult sau mai puțin asumate. Și înseamnă, în fond, a nu înțelege un text.

O ultimă mirare: ceea ce este de la sine înțeles în învățarea limbilor străine (deprinderea sensurilor proprii ale cuvintelor și ale expresiilor) pare să devină superfluu în cazul propriei limbi, în care aproximarea dictează. Modul în care sînt susținute în petiții echivalările aberante e convergent cu redactarea multor texte actuale, în care sensurile cuvintelor deprinse „după ureche” produc asocieri suprarealiste.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.
Serena Williams. Foto Instagram
Aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române Foto MApN jpg
MApN reacționează în urma unor manipulări cu privire la spațiului aerian al României: „Se încearcă inducerea unui climat de panică”
Se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare în fața oricăror forme de agresiune.
7 front sosoaca jpg
Poliția a mers la domiciliul Dianei Șoșoacă. De ce este acuzată șefa partidului SOS
Doi polițiști au mers duminică dimineața la domiciliul europarlamentarului Diana Șoșoacă să-i înmâneze un proces verbal de contravenție. Șefa SOS a filmat întâmplarea și a pus totul pe Facebook.
politia rutiera noaptea jpg
Un cetățean turc a amenințat, într-o transmisiune live, că va construi o bombă și se aruncă în aer. Zeci de polițiști au pornit în căutarea lui
Un cetățean turc a pus pe jar autoritățile din județul Olt, sâmbătă, 14 decembrie 2024. Acesta, într-o transmisiune live pe rețelele sociale, a amenințat că va construi o bombă. Ulterior, printr-un apel la 112, s-a sesizat că cetățeanul are de gând să-și pună capăt zilelor.
cariera elevi jpg
Priorităţi pentru viitorul ministru al Educaţiei
Preşedintele Iohannis şi-a cerut iertare pe 1 decembrie pentru eşecul proiectului său de suflet, România Educată:
Atacul a vizat o importantă bază militară Foto X   Nexta jpg
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost atacată de drone. A fost vizate mai multe obiective militare
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost vizată duminică dimineaţă de un atac cu drone. A fost vizată inclusiv o bază miliară de unde oamenii sunt trimişi să lupte în Ucraina.