„De baltă”

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
„Cu bule“ jpeg

Pentru a caracteriza vorbirea rudimentară și incorectă a unei limbi străine, registrul colocvial al românei are la îndemînă o formulă depreciativă specifică: de baltă. În prezent, vorbitorii se referă cel mai des la engleza de baltă – „Dacă ai o engleză de baltă şi o franceză de Coana Chiriţa poţi să vorbeşti în public cît doreşti” (digi24.ro, citat din Oana Pellea); „demnitarii români, specialiști în engleza de baltă” (mediastandard.ro) –, dar expresia se aplică oricărei limbi: „cea mai savuroasă franceză de baltă pe care am întîlnit-o vreodată într-un document oficial” (catavencii.ro), „am încercat să le explic situația în spaniola mea de baltă” (vice.com); „directoarea care vorbește o germană de baltă” (libertatea.ro) etc.

Originea formulei – mai exact, motivarea sa inițială – nu este foarte clară. Balta are unele conotații negative (în expresii ca a lăsa baltă sau în eufemismul folcloric ăl din baltă), dar nu caracterizează neapărat un mediu defavorizat, rural, care să explice sociologic incultura. E însă posibil ca o verigă intermediară în procesul de specializare semantică să fi fost reprezentată de asocierea cu orăcăitul broaștelor. Metafora poetului de baltă a fost folosită de Vasile Alecsandri, în proza umoristică Iașii în 1844, în care este inserată și Oda cătră Bahlui: „Un poet de baltă (lighioaie nouă şi necunoscută în istoria naturală) a cîntat Bahluiul în următorul chip” (...): „Îmi place s-aud glasul a broaştelor nebune (...), / Căci gingaşele broaşte sînt dulci poeţi de baltă, / Precum mulţi poeţi gingaşi sînt broaşte de uscat”. Formula poet de baltă urmează explicit tiparul denumirilor populare de specii zoologice sau botanice. Două dintre sintagmele care includ balta (ca mediu specific de viață), bou de baltă și buhai de baltă, desemnează chiar o specie de broască (bou de baltă fiind, în plus, și nume popular pentru bîtlan și pentru un tip de gîndac). Tot la broască se referă și formula eufemistică și glumeață pui de baltă, devenită denumire culinară standard.

Orăcăitul broaștelor are o tradiție literară de caricaturizare a declamației poetice și a vorbirii în genere. Ion Budai-Deleanu dezvolta metafora, autoironic, în Prologul Țiganiadei: „Eu (spuind adevărul!) vrui să mă răpez într-o zburată, tocma la vîrful muntelui acestui, unde e sfîntariul muselor, ca să mă deprind întru armonia viersului ceresc a lor; dar ce folos! Căzui și eu cu mulți alții depreună, și căzui tocma într-o baltă, unde n-auzii numa broaște cîntînd!”.

Eticheta depreciativă poet de baltă pare să fi avut oarece succes în a doua jumătate a  secolului al XIX-lea, cel puțin în lumea literară. În Familia din 25 septembrie 1865, Aron Densusianu cita versurile de mai sus ale lui Alecsandri, într-o divagație satirică prilejuită de evocarea unui bazin plin de broaște: „O! voi poeți cari cîntați și vara și iarna, vream să zic cu fantazie și fără fantazie, veniți și întruniți cimpoaiele voastre cu ale acestor poeți de baltă”. Alexandru Macedonski folosea aceeași formulă într-un articol polemic din ziarul Lumina, pentru a se referi la scriitorii de la Junimea: „poeți de baltă ce orăcăesc ca broaștele” (30 aprilie 1894). Tot Macedonski recurgea la formula depreciativă poezii de baltă într-o traducere liberă din H. Murger, în care introducea aluzii transparente la Eminescu și în special la poezia Lacul: „aș spune că poezii de baltă sunt deja prea multe” (Literatorul, 15 septembrie 1892). Mai tîrziu, expresia reapare și în alte contexte, de exemplu într-o polemică din Tribuna, din 18 aprilie 1907: „un poet de baltă român”.

E posibil ca de la poet de baltă să se fi trecut la expresii referitoare la vorbirea limbilor străine. Al. Graur, într-un articol din 1947 („Limbi amestecate“, în Bulletin linguistique), evoca formula „francez de baltă (= broască?), aplicat unui nefrancez care-și dă aere”. În toate aceste contexte, epitetul depreciativ de baltă se referă la modul de a se exprima al cuiva. Dicționarele noastre generale nu înregistrează expresia de baltă, pe care o găsim însă în dicționarul de argou (conținînd, de fapt, și numeroase elemente colocviale) al lui George Volceanov (2006), cu explicația „de calitate inferioară”, „penibil”; în același dicționar, husăn de baltă este definit ca „persoană naivă/credulă provenită din mediul rural”. Nu știu dacă Alecsandri a inventat formula de baltă sau dacă a preluat-o din limbajul colocvial al vremii, dar vechimea ei e cu siguranță mai mare decît lasă să se înțeleagă dicționarele noastre.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.