De-abia a plecat la drum noul campionat şi Rapiduleţul e deja la capăt de linie?

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Rapid are unul dintre cele mai proaste starturi de sezon după una dintre cele mai spectaculoase (şi iuţi) campanii de transferuri. Acolo totul părea pregătit pentru a fi pusă turla pe edificiul clădit conştiincios în ani de zile. În loc de asta, senzaţia e că s-ar potrivi mai bine a-i pune cruce. Nimic nu merge. Culmea culmilor, ultima înfrîngere s-a consumat după două autogoluri. De rîs pentru oricine, de plîns pentru giuleşteni. Pare un mecanism care a ajuns să funcţioneze pe invers, un tren căruia atunci cînd îi dai comanda înainte, o ia înapoi, distruge peronul şi gara, iese în stradă şi înspăimîntă populaţia. De ce? Păi, poate pentru că la Rapid conducerea a crezut că totul e ca într-un magazin de mobilă, toate stau frumos aliniate, nu pleacă nici o canapea de capul ei, iar un dulap pe care dai un salariu nu refuză să-şi deschidă uşile odată instalat în casă. Fotbalul e un business bizar, Dan Şucu începe să-şi cam dea seama. Acţiunile lui, aşa cum se văd din exterior, au logica unei alte lumi. Chiar şi acum, după ultimul pocinog al echipei, în loc să afurisească şi să ameninţe cu plecarea, a transferat una dintre „bijuteriile” campionatului pe o sumă impresionantă la noi. Cînd lucrurile merg prost, investeşte ca să arăţi forţă şi să inversezi tendinţa. Bun principiu în alte afaceri. În fotbal s-ar putea să fie echivalentul unei alte perforări, nu a porţii, ci a finanţelor. Pe acelaşi post cu noua achiziție fusese adusă acum ceva timp o altă speranţă care a făcut fîs. Rapid pică în bot ca un avion cu motoarele stinse pentru că pilotul s-a paraşutat din zbor şi în locul lui a fost instalat, dintre pasageri, un cetăţean, cu brevet şi el, dar care nu a mai zburat pe un astfel de aparat. Şi, în plus, e furtună afară. Înaintea acestui sezon, pregătirea şi multe dintre transferuri au fost făcute sub Mutu. Care mai apoi, cînd să înceapă campionatul, şi-a luat zborul către banii unei echipe din Azerbaidjan. Bergodi a fost instalat repede, repejor, cu firma unui om serios, profesionist, gata să rezolve orice situaţie. Iarăşi, da, un meseriaş cu profilul lui din oricare alt domeniu ar fi avut şanse bune să reuşească. Dar la fotbal nu e aşa, e un joc, nu e matematică, nici fizică, nici chimie, căci altfel Messi ar fi fost premiu Nobel pentru toate la un loc. Singura şansă aici e să faci totul corect şi după aceea să dai acatiste. Rapid a stat numai în acatiste. Şi, ştim, aici e fieful altuia, omul cu palat şi icoane. E terenul pe care cîştigă la scor de neprezentare.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.