David Popovici „al nostru“ nu mai cîștigă?

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Nu mai cîştigă la înot. Pe celelalte planuri, educaţional, financiar, personal, o duce foarte bine. Sigur, atunci nu mai e „al nostru“, e doar „al lui“. Popovici a ratat nu doar aurul, nu doar recordul mondial la 200 m liber, dar nici măcar nu a prins vreun podium la campionatele lumii de la Fukuoka. Stupoare. Da’ cum se poate ? Nu e acelaşi tînăr-minune care îi bătea pe toţi pe unde îi prindea, care scotea la foc automat timpi de care alţii din prezent sau trecut abia dacă se apropiau o dată-n viaţă, racheta care, atunci cînd toţi oboseau pe al doilea 50 al probei de 100 liber, băga post-combustia şi îi făcea praf? Unde a dispărut? Eram pregătiţi de urale şi ne-am trezit părăsiţi, cu gustul acela de petrecere pentru care te-ai pregătit zile întregi şi, cînd ajungi acolo, nu e nimeni. Stai ca un prost cu costumul cel bun, parfumul pentru ocazii şi încep să te cam strîngă pantofii. David has left the building. De fapt, nu e nici un building. David şi Adrian Rădulescu, antrenorul lui, nu au promis nimic. Nu au jurat pe roşu că fac şi că dreg. N-au suflat nici pîs despre vreun record. S-au ţinut mereu, cu declaraţiile, în zona unor generalităţi care deja îi definesc, despre a fi mulţumiţi cu ceea ce fac şi a se distra. Nu au setat nici un fel de aşteptări deşi, evident, cînd eşti declarat cel mai bun înotător al lumii nu ai cum să nu fii aşteptat. Explicaţiile lui David de după definesc un sportiv aflat la răscruce, cu un an haotic, cu bacalaureat şi alegerea studiilor superioare, cu o sumedenie de activităţi extra-bazin ţinînd de angajamentele financiare şi cele de imagine, implicarea în cauze umanitare. Adolescentul cu obiectiv clar, veritabilă torpilă de distrus bariere, a devenit un tînăr complex. Înotul e plin de astfel de poveşti. Puţini au scăpat de rătăciri, depresii, resetări, renunţări şi, eventual, reveniri. David, care părea că pluteşte deasupra apei, a căzut cu un mare „pleosc!“ în imensul bazin al vieţii unde adversarii vin nu de pe celelalte culoare, ci din adîncuri. N-au chip şi nici nu-ţi vor medalia. Îţi vor doar pielea. Din acest punct de vedere, dacă tot e să fie „al nostru“, Popovici e acum cu atît mai mult. Ne-a arătat că e un om şi nu o maşină, ceea ce ar trebui să ni-l apropie. După care va pleca iar în sutele de kilometri de lopătat apa cu braţele, lungul drum către Paris sau al nopţii sale către zi. Iar noi ne vom pune iar hainele de petrecere. Unele lucruri nu se schimbă nici să dai cu tunul.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic