Datoria Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

În Ucraina copleșită de războiul absurd și sîngeros început de Rusia, vestea că cererea de aderare la Uniunea Europeană semnată de președintele Volodimir Zelenski a fost primită la Bruxelles și că va fi examinată în regim de urgență a fost primită ca un semn de încurajare. Parcursul european al Ucrainei a început acum mai bine de zece ani. Refuzul președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE a generat mișcarea Euromaidan din 2013. Textul a fost semnat în cele din urmă, în 2014, de președintele Petro Poroșenko și ratificat de Uniunea Europeană în 2017. Însă aderarea la Uniunea Europeană a fost pînă acum exclusă din cauza disputelor cu Rusia. Anexarea Crimeei a agravat problema. Acum, în plin război, Ucraina a cerut aderarea la UE – iar statele membre au convenit să examineze cererea. Însă Ucraina nu poate spera la o aderare rapidă nici dacă țara va rezista atacurilor militare rusești.

Şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre vor trata probabil această temă la o reuniune la nivel înalt programată săptămîna viitoare, la Versailles. Și Georgia, și Republica Moldova au transmis cereri de aderare. Cele trei solicitări pot fi examinate în cadrul aceleiași reuniuni, însă nu e obligatoriu să fie tratate la fel: nu mai sîntem în logica „valurilor” de extindere, ci într-o situație care necesită, poate, o abordare diferențiată. Unele state din estul UE, precum Polonia și Slovenia, fac deja o campanie susținută pentru aderarea rapidă a Ucrainei. România propune însă ca Republica Moldova și Georgia să fie incluse la pachet.

Oricum ar fi, procesul de aderare la UE e lung și anevoios. Și tocmai statele estice ar trebui să-și amintească de modul în care au transpus acquis-ul comunitar și ce presupune acest demers. În plus, potrivit tratatului, țările candidate trebuie să îndeplinească numeroase criterii. Printre altele, e vorba de statul de drept și de o economie de piață funcțională. Nici unul dintre cele trei state nu acoperă decît parțial aceste criterii esențiale.

De-abia după îndeplinirea acestor criterii Comisia poate acorda statutul de țară candidată – și numai după aceea cei 27 membri sînt chemați să voteze, în unanimitate, începutul procesului de aderare. Proces care poate dura ani de zile – fiecare capitol de aderare fiind urmărit cu atenție, pe baza unor criterii clare și a unor termene precise.

Însă, dincolo de procesul complicat al aderării, Europa are o datorie față de Ucraina și mai ales față de poporul ucrainean care s-a angajat, cu atîta curaj, în apărarea suveranității și a valorilor europene. E vorba, în primul rînd, de ajutor umanitar. Pînă acum, statele s-au mobilizat pentru a facilita accesul refugiaților pe teritoriul național și pentru a acorda cît mai repede posibil dreptul de ședere și de muncă celor care au avut de suferit de pe urma războiului. Instituțiile s-au mișcat, însă implicarea cetățenilor a fost decisivă: fără zecile de mii de voluntari care au primit convoaiele de refugiați și au găsit soluții de transport, de cazare, de asistență medicală și ajutoare de urgență pentru acești oameni năpăstuiți criza ar fi fost cu mult mai gravă. Statul, singur, ar fi fost copleșit de situație. E însă nevoie de mai multă implicare instituțională, în primul rînd pentru găsirea unor soluții de locuire permanente. Căci mulți dintre acești oameni nu mai au unde să se întoarcă în țara lor distrusă de război. Se estimează că 1,7 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, iar numărul lor ar putea crește pînă la cinci milioane.

Apoi, Uniunea Europeană ar trebui să furnizeze sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei după război. Aici, efortul va fi uriaș. Infrastructura țării e deja în mare parte distrusă. E nevoie de șosele și căi ferate, de spitale și școli, de instituții noi, de specialiști, de forță de muncă – și, pentru toate astea, e nevoie de bani.

În fine, Uniunea Europeană ar trebui să medieze – menținînd presiunea sancțiunilor economice – acordarea, de către Rusia, a unor despăgubiri substanțiale de război familiilor victimelor, tuturor celor care au avut de suferit pierderi de pe urma bombardamentelor și, nu în ultimul rînd, statului, pentru a repara ce s-a distrus. Ucraina a suferit pagube în valoare de cel puțin zece miliarde de dolari. E datoria Rusiei să plătească, pînă la ultima copeică, aceste pagube. E însă de datoria Europei să găsească mijloacele politice pentru a obliga Rusia să plătească.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.