Dați un google...

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Schimbările rapide din tehnologiile informatice și ale comunicării au produs în ultimii ani la fel de rapide transformări în limbaj: împrumuturi, calcuri și creații lexicale impuse imediat în uz, uneori abandonate la fel de repede din vocabularul curent și din memoria colectivă. În aceste condiții, poate fi instructiv să reluăm teme de actualitate lingvistică de acum cîțiva ani, pentru a observa dacă primele observații și eventualele previziuni se confirmă sau nu.

Motorul de căutare Google a depășit două decenii de existență, ceea ce nu reprezintă, pînă la urmă, un timp foarte îndelungat. Cînd a apărut, spre sfîrșitul anilor ʼ90, era doar unul dintre cele care își ofereau serviciile utilizatorului obișnuit: era un necunoscut, față de AltaVista, de exemplu, dar simpatic și eficient, vesel și elegant în simplitatea paginii de pornire (prin fundalul alb și lipsa anunțurilor de tot felul). Pe măsură ce Google se impunea ca mijloc preferat de căutare, s-a dezvoltat mai pretutindeni și un vocabular specific. Stilul colocvial a produs rapid derivate: a început să se folosească și în română un verb – a googăli, cu sensul „a căuta pe Internet prin intermediul motorului de căutare Google” – corespondent, scris într-o formă mai mult sau mai puțin fonetică, al verbului englezesc to google (ca și al germanului googeln, italienescului googlare etc.). De la început, cum observam pe atunci, motorul de căutare era perceput metaforic ca un spațiu, nu ca un instrument: oamenii căutau ceva pe Google, nu cu Google. Bîlbîiala unui politician a lansat acum vreo zece ani forma goagăl, intens folosită apoi cu intenții ironice și ludice.

Forma goagăl este încă în circulație – „trebuie și programatorii Goagăl să-și justifice lefurile cumva” (hotnews.com); „caută pe goagăl să vezi cît a fost scorul cu columbienii” (gsp.ro). Exemplele precedente și cele care urmează provin în cea mai mare parte din comentariile cititorilor, nu din textul propriu-zis al știrilor de pe site-urile respective Verbul a googăli (sau a gugăli), inovația spectaculoasă a anilor trecuți, nu a dispărut: „Ia googălește tu și vezi cîți ani ați guvernat” (g4media.ro); „românul, creativ ca profil, își «googălește» simptomatologia” (zenmedical.ro); „într‑o doară, am googălit cuvîntul” (dor.ro); „am googălit să văd ce se spune pe net despre ștevie” (aromaverde.ro). Verbul apare și în  construcția tranzitivă cu obiect direct uman: a googăli pe cineva înseamnă a-i căuta numele pe Google: „v-am gugălit și îmi reiese că din 2008 sînteți director/supraviețuitor mare la Minister” (republica.ro).

Între timp, preferințele vorbitorilor par totuși să se fi schimbat, noul verb pierzînd teren în fața unei construcții care tinde să devină o locuțiune verbală: a da un google. Se confirmă astfel preferința registrului colocvial pentru construcții cu cîteva verbe de bază (a da, a lua, a băga etc.), care au avantajul de a păstra cuvîntul recent, împrumutat de obicei din engleză, în forma inițială. Noua construcție este foarte frecventă: „îți recomand să cauți pe net (dă un google) cîteva site-uri” (bursa.ro); „rămăseși fără net și nu poți da un google?” (g4media.ro); „Ți-e lene să dai un google sau chiar nu înțelegi explicațiile găsite?” (mygarege.ro). Sintagma cu verbul la persoana a doua plural (la imperativ, cel mai adesea) – dați un google – are (pe Google, desigur) nu mai puțin de 17.500 de rezultate („dați un google după numele lui”, adevarul.ro; „dați un google cu termenul «vrăjitoare București»” lucianmandruta.com etc.). Căutarea poate fi scurtă sau rapidă: „Dă un google mic și găsești destule” (hotnews.ro); „daţi un Google rapid să vedeţi unde îl găsiţi – veţi fi impresionaţi” (revistaramuri.ro).

Construcția cu verbul a da a fost probabil, într-un prim moment, mai transparentă, obiectul verbului fiind căutarea (pe) Google (în versiunea românească) sau (în engleză) Google search: „dă o căutare pe Google”  (ziare.com); „Dați un google search și verificați” (gsp.ro). Substantivul google (scris cel mai adesea fără majusculă inițială) a preluat, metonimic, tot conținutul formulei abreviate Google search. Tot cu verbul a da se construiesc și alte instrumente speciale asociate motorului de căutare: „dați un google translate” (ziare.com),  „eu «am dat un google earth» și am găsit doar lacul de la Dumbrăvița” (barcaholic.ro); „dă un google maps” (tpu.ro).

Verbul  a da este dintre cele mai productive mijloace de formare a locuțiunilor, de multe ori în concurență cu derivarea: a da bip, a da share, a da click (față de a bipăi. a șerui, a clicka sau a clickăi), a da like etc. În construcții similare, verbul a băga aduce o notă mai pronunțat populară, de registru nonstandard: „dar hai, uite, așteptăm, bagă un google și arată-ne și nouă unde scrie aberația asta a ta” (gsp.ro); „bagă un google și vezi” (forum.softpedia.com).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

luxemburg istock jpg
Țara europeană în care se trăiește cel mai bine în 2025. Prețurile sunt cu 72% mai mari decât în București
Luxemburg se află pe primul loc în Europa privind calitatea vieții. Conform statitisticilor internaționale, marele ducat oferă un standard decent de viață și este a zecea cea mai fericită țară din lume. Cu toate acestea mulți europeni preferă țările mediteraneene.
Cetatea Devei noaptea  Foto Daniel Guță (8) JPG
Cele mai puternice forturi medievale din România. Au rezistat marilor asedii, iar acum sunt cucerite de turiști
Cele mai puternice fortărețe medievale din România au rezistat numeroaselor asedii și trecerii timpului și deși și-au pierdut de secole rolul inițial, au devenit repere ale turismului istoric și locuri legendare pentru români.
image png
Destinații tropicale de top în 2025. Locuri care par desprinse dintr-un vis și unde vei uita ce zi a săptămânii este
Când gândul îți fuge la un colț de lume unde zilele curg leneș sub razele unui soare blând, iar realitatea devine un fundal difuz, înseamnă că ai nevoie de o vacanță tropicală.
Razvan Nicolescu antropolog foto arhiva personala jpg
Răzvan Nicolescu, antropolog: „Greu de explicat de ce în România unii profesori insistă să trimită des teme pe WhatsApp elevilor”
Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, antropologul Răzvan Nicolescu spune că nu este normal ca elevii din România să primească des pe WhatsApp teme, acest lucru fiind de exemplu de neconceput în Marea Britanie.
Nadia Comaneci 2, Getty Images jpg
3 mai: Nadia Comăneci devenea campioană absolută a Europei la gimnastică
Cântărețul american James Brown și actorul român Eusebiu Ştefănescu s-au născut astăzi. La 3 mai 1494 Cristofor Columb descoperă Jamaica, iar în 1975 Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică.
Tânăr singur  Sursa Freepik com jpg
„Am devenit călugări seculari. Ne-am sălbăticit”. Mărturiile tinerilor afectați de singurătate
„Am devenit călugări seculari” sau „cred că am devenit sălbatic” sunt câteva dintre concluziile trase de tineri despre modul în care socializează în viața reală, în contrast cu prezența online. Mulți dintre ei au povestit modul în care s-au refugiat în singurătate.
SUA visa waiver
SUA au exclus complet România din programul Visa Waiver. Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Departamentul de Securitate Naţională al SUA a luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver.
Stadionul Corvinul din Hunedoara va fi demolat  Foto Daniel Guță (4) JPG
Stadionul care i-a primit pe Hrușciov și Lucescu, la final de drum. Ultimul fluier înainte de marea demolare
Stadionul Corvinul Hunedoara împlinește 65 de ani de la inaugurare, însă meciul pe care echipa locală îl va disputa sâmbătă, 3 mai 2025, ar putea fi ultimul joc oficial găzduit de această arenă. Stadionul urmează să fie demolat pentru a face loc unei noi baze sportive.
steag canada shutterstock jpg
Dolarul canadian a atins nivelul maxim din ultimele şapte luni, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale globale
Dolarul canadian a atins vineri, 2 mai, aproape nivelul maxim din ultimele şapte luni, pe fondul unei potenţiale relaxări a tensiunilor comerciale globale.