Dat în fapt şi săltat

Publicat în Dilema Veche nr. 604 din 10-16 septembrie 2015
Cioace jpeg

Numărul argotismelor pătrunse în limbajul public actual e destul de mare: în mod special al celor legate de numeroasele scandaluri de corupţie, afaceri ilegale, furturi, procese din actualitatea politică şi „mondenă“. Vocabularul lumii interlope nu mai este prezent doar în reportaje sau ştiri de senzaţie, ci şi în informaţiile politice, în editoriale şi dezbateri. Unii termeni sînt denotativi, chiar „tehnici“, necesari pentru a descrie cît mai exact fenomenele; majoritatea au fost însă folosiţi pentru nota lor de pitoresc şi culoare locală. Din inventarul formulelor argotice apare tot mai des, în contexte destul de serioase,

al cărei sens e similar celui al altor locuţiuni –

sau

De fapt, expresia are o utilizare tranzitivă, în care sensul ei „interlop“ este „a denunţa“, „a deconspira“, „a trăda“ – şi una reflexivă – „a se deconspira“, „a-şi trăda intenţiile“. Ambele sînt actualizate de multe ori în presă: „Dacă fata care l-a reclamat şi l-

consideră că s-a făcut dreptate, avocatul bărbatului vrea să atace decizia magistraţilor“ (

); „

chiar de «fratele» său, la ultimul termen din dosarul «Valiza»“,

, 27.03.2013; „Ministrul D.

(

2.11.2007). În alte contexte, mai informale, expresia se foloseşte chiar mai des şi cu un sens mai general: „noul iubit al Adelinei

(

); „B.

A recunoscut că se iubeşte cu A.“ (

). Expresia

nu este înregistrată de dicţionarele noastre generale şi – fiind alcătuită din cuvinte ale lexicului de bază, poate asociate şi cu termenii juridici tradiţionali

sau

– e greu să i se fixeze o dată de naştere. Ar putea fi mai veche şi populară – sau pur şi simplu o refacere destul de recentă; se prea poate ca unor vorbitori să nici nu le evoce registrul argotic. 

L a fel de uşor pare să pătrundă în contexte aparent neutre verbul a sălta, cu unul dintre sensurile sale argotice: „a ridica de la domiciliu“ sau „a aresta“. Sensul nu este cuprins, desigur, în dicţionarele generale. Nu e greu de înţeles cum s-au produs, pornind de la înţelesul general al construcţiei tranzitive a verbului – „a mişca, a deplasa din loc ridicînd (uşor) în sus“ –, extinderile metaforic-glumeţe ale argoului. Cele mai vechi atestări ale acestora sînt din anii ’20 ai secolului trecut, cînd a fost înregistrată o formulă codificată pentru îndemnul de a fura ceva (de obicei, portofelul victimei): „Saltă şi ia-ţi darul!“ (Barbu Lăzăreanu, în Adevărul literar şi artistic din 1923). Glosarele şi dicţionarele de argou cuprind şi sensul mai general „a fura“ („din ăia care saltă portofele“, curier.ro; „Nicu sălta valize“, România liberă, nr. 1255, 1994). Mai tîrziu în literatură şi în presa de după 1989, a fost atestat şi sensul „a aresta“: „Fusese «săltat» din pat, la ora lăptarului“ (Paul Goma, 1990); „Riscau ca, dacă nu-şi aranjau bine ploile, să fie săltaţi“ (Adevărul, nr. 399, 1991). Ambele sensuri pot fi actualizate în acelaşi enunţ, producînd un joc de cuvinte: „E vorba despre şuţul mărunt, care saltă portofele, pînă cînd e săltat şi el“ (metropotam.ro, 16.06.2008). 

este folosit în prezent în orice context, pierzîndu-şi de fapt expresivitatea prin repetiţie şi devenind supărător prin abuz: „După darul de nuntă, pe mire l-

mascaţii“ (

); Primarul Iaşiului,

de DNA“ (

); „Fratele unui deputat a fost săltat de poliţişti din faţa unui club“ (

); „Nu a mai aşteptat să-l

Proxenetul M. s-a predat de bunăvoie“ (

); „Baronul de Buzău, avertizat de vrăjitoare că-l vor

(

) etc. 

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Razvan Oana dulciuri vegane (4) jpg
Delicii raw vegane făcute de un concurent MasterChef la Galați. Răzvan este inginer hidrotehnist și pasionat de bucătărie
Răzvan Oană, un tânăr din Sulina stabilit la Galați, s-a impus pe piață cu un nou concept de prăjituri. Produsele lui au arome inedite, pornind de la mango cu ghimbir și până la caramel cu brânză și nucă.
catuse arest 3 jpeg
Pistolarul din Maramureș, arestat preventiv. Și-a împușcat rivalul, orbit de gelozie
Bărbatul din Maramureș care a tras patru focuri de armă într-un tânăr a fost arestat preventiv. El este acuzat de tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept.
Kate Middleton
Kate va trebuie să renunțe la stilul vestimentar și să urmeze anumite reguli
Kate Middleton a primit titlul de Prințesă de Wales, același cu al regretatei Lady Diana, după mortea Reginei Elizabeta a II-a. Această situație va duce și la o schimbare de garderobă, pentru care Kate a fost de-a lungul timpului atât de apreciată.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.