D─âncilismul

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Un ghid de t─âiat venele jpeg

Prim-ministrul Rom├óniei a min╚Ťit ├«n CV-ul oficial ÔÇô vorbe╚Öte franceza ╚Öi engleza la nivel de mar╚Ö du tramvai ╚Öi hehe. Doamna D─âncil─â a fost ├«n Top 10% cei mai slab preg─âti╚Ťi profesional membri ai Parlamentului European.

dancila par jpg jpeg

Pre┼čedintele Parlamentului conduce o ma┼čin─â de sute de mii de euro primit─â cadou de la unul dintre fugarii da┼úi ├«n urm─ârire de Interpol.

Un ministru a fost agent KGB.

Unul dintre cei mai importan┼úi oameni ai PSD a c├«┼čtigat zeci de milioane din afaceri cu Prim─âria Bucure┼čtiului.

Primarul Capitalei, ┼čantajat de patronul postului de televiziune la care a lucrat.

Bona pre┼čedintelui Senatului a fost numit─â secretar de stat.

Consiliera premierului din partea -ALDE nu a terminat liceul, este analfabet─â func┼úional ┼či are un masterat la Academia de Securitate.

Opt mini┼čtri din actualul guvern, plagiatori dovedi┼úi.

Lideri importanţi ai PSD, implicaţi într-un scandal de corupere de minore.

Nici unul dintre breaking-news-urile de mai sus nu este adev─ârat.

Toate par, însă, cît se poate de credibile.

Rom├ónia ar putea lejer s─â fie una dintre cele mai bogate, dac─â nu cea mai bogat─â ┼úar─â din Europa, numai dac─â am fi ├«n stare s─â valorific─âm resursele nelimitate de prostie, tupeu ┼či ┼čmechereal─â ale elitelor noastre politice. Dac─â ar ap─ârea brusc o nevoie urgent─â de vomitive naturale am fi iar─â╚Öi super-c├«╚Ötiga╚Ťi.

├Än acest fel, doamna Viorica Vasilica ar fi un motiv de m├«ndrie na┼úional─â, Liviu Dragnea ÔÇô un model demn de urmat de lideri politici gen Macron ┼či Angela Merkel, iar Codrin ┼×tef─ânescu ar putea deveni ┼či el util oric─ârei ┼ú─âri┼čoare doritoare de medicamente bio ├«mpotriva poftei de m├«ncare.

Doamna D─âncil─â a anun╚Ťat triumf─âtor c─â, pe 9 iunie, la ora 20, o s─â ias─â la protest ├«mpotriva abuzurilor, la mitingul din Pia╚Ťa Vicoriei. Prim-ministrul Rom├óniei va ie╚Öi ├«n fa╚Ťa cl─âdirii Guvernului pe care ├«l conduce pentru a protesta ├«mpotriva abuzurilor!

D─âncilismul probabil va intra ├«n istorie ca perioada ├«n care orice prost, Grindean sau Tudose putea spera s─â ating─â sau s─â dep─â╚Öeasc─â recordul mondial al nivelului de incompeten╚Ť─â ╚Öi de penibil pe care ├«l poate atinge specia de melc politic.

A╚Ötept─âm acum ca Liviu Dragnea s─â pl─âteasc─â cu banii negri ai baronilor locali c├«teva zeci de mii de oameni pentru un protest ├«mpotriva corup╚Ťiei la vila aia din Brazilia, T─âriceanu s─â fac─â acela╚Öi lucru ├«mpotriva traseismului ├«n fa╚Ťa Parlamentului, iar Codrin ╚śtef─ânescu s─â aduc─â clanurile din Ferentari pentru a protesta ├«mpotriva m├«rl─âniei ├«n fa╚Ťa lui Eugen Nicolicea.

Scandalul cu pu┼čtoaice din hotelul lui Negoi┼ú─â pare a fi complet uitat de milionul de PSD-i┼čti gata s─â ias─â pentru a sus┼úine familia tradi┼úional─â a domnului Dragnea ┼či a fostei amante devenite acum, oficial, iubit─â.

├Ämbog─â╚Ťirile, demne de filmele cu narcos, ale lui Dragnea ╚Öi baronilor PSD-ului, pe c├«t de stridente, pe at├«t de ignorate, par a fi uitate de c─âtre cei care i-au votat sau cei care nu s-au dus la vot.

Leg─âturile domnului Mele╚Öcanu cu fostul Pact de la Var╚Öovia ╚Öi ale multor al╚Ťi oameni foarte influen╚Ťi din coali╚Ťia PSD-ALDE cu fostele structuri de securitate, precum ╚Öi promovarea absolut gre╚Ťoas─â a acestora la postul de televiziune al celui mai cunoscut fost turn─âtor securist par a fi ╚Öi ele calit─â╚Ťi, ╚Öi nu probleme ale celor care ne conduc.

Avem zeci de exemple de nepotism m├«rl─ânesc, ├«ncep├«nd de la fata lui Daea angajat─â la minister p├«n─â la fata baronului PSD uns─â ministr─â a Sportului f─âr─â ca asta s─â par─â a fi un subiect problematic pentru o bun─â parte a compatrio╚Ťilor no╚Ötri. Avem sute de oameni de o prostie ├«nfior─âtoare ajun╚Öi ├«n pozi╚Ťii de conducere ├«n administra╚Ťia public─â la nivel na╚Ťional sau local ┼či mii de rom├óni peste care a pogor├«t un extraordinar noroc de a fi exact la locul sau cifra potrivit─â la orice licita╚Ťie sau achizi╚Ťie f─âcut─â de statul reprezentat de  rudele lor.

Plagiatorii, ╚Ömecherii, m├«rlanii, incul╚Ťii ╚Öi ho╚Ťomanii reprezint─â majoritatea celor care ne conduc, oameni care au fost vota╚Ťi ├«n pozi╚Ťiile ├«n care s├«nt de compatrio╚Ťii no╚Ötri.

S─â ne imagin─âm c─â situa╚Ťia actual─â nu se datoreaz─â nou─â, ci ÔÇ×t├«mpi╚ŤilorÔÇť care voteaz─â altfel de cum am vrea noi este o dovad─â de arogan╚Ť─â ╚Öi mai ales de iresponsabilitate, a╚Öa cum este ╚Öi ideea s─â te ÔÇ×pi╚Öi pe el de votÔÇť sau de luat juc─âriile ╚Öi plecat din ╚Ťar─â.

Atîta timp cît oamenii buni stau pe margine sau pleacă, România va fi construită de domnul Dragnea și de domnul Tăriceanu, iar rezultatul va fi, desigur, o mare dăncileală.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.