Dana şi Mona

Publicat în Dilema Veche nr. 134 din 18 Aug 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Doamnă Mona Muscă (...), Cu toţii aţi intrat, indiferent de locul pe care-l ocupaţi în schemă, nu în slujba poporului român (cum vă lăudaţi toţi securiştii la televizor), ci a unei mafii organizate statal, instalate la putere în urma unei ocupaţii şi îndreptate împotriva poporului român şi a istoriei sale. Cu toţii v-aţi avut în vedere - dar pe seama celorlalţi - numai pe voi, cu toţii aţi avut un avantaj sau aţi sperat să obţineţi unul: puterea sau o fărîmă de putere, o Ťaflare în cărţi» cît de mică, un ban, o promovare, o călătorie Ťafară». Cu toţii, intrînd în raza acestei instituţii, aţi trăit mai bine pe seama noastră şi a fricii noastre (...). În halul în care ne aflăm acum, nu avem timp de nuanţe. Nu-mi cereţi să disting între femeia cu cîrpa de pe coridor, între dvs. ca turnătoare şi generalul Pleşiţă care bătea sau care punea la cale crima. Nu mai jucaţi teatrul acela dezgustător, nu mai faceţi pe mironosiţa şi pe îngrijorata de soarta Ťcopiilor arabi». Ştiaţi prea bine, semnîndu-vă angajamentul, cu cine aţi intrat în cîrdăşie. Nu vă mai ascundeţi după piersic: aţi fost turnătoare, de bunăvoie şi neşantajată de nimeni." (Gabriel Liiceanu, Cotidianul, 15 august 2006) "În 1989 am stat două luni în celulele Securităţii de pe Calea Rahovei (...). Am fost bătut, terorizat psihic, umilit, înfometat şi ameninţat, dar, mai ales, acuzat de Ťpropagandă şi acţiuni împotriva orînduirii socialiste», cu condamnare între 5 şi 15 ani. Timp de două luni am dat sute de declaraţii, familia mea a fost terorizată, iar prietenii, colegii şi vecinii mei au fost nevoiţi să dea declaraţii despre mine. Nu ştiu ce au spus fiindcă CNSAS nu-mi Ťgăseşte» dosarul. Nu mai ştiu ce am declarat eu fiindcă nu-mi pot vedea propriile declaraţii. Îmi amintesc însă că am încercat să îi disculp pe ceilalţi, dar nu îmi amintesc exact ce am scris atunci. Şi nu au trecut Ťdecît» 16 ani. De aceea o cred pe Mona cînd spune că nu-şi aminteşte (...). Este oare Mona Muscă vîrful de lance al fostei Securităţi pentru a începe cu ea deconspirarea ei? Prietenia pe care i-o port mă face subiectiv şi mi-e greu să judec dacă Mona este cu adevărat vinovată din punct de vedere moral. Am urmărit însă activitatea politică a Monei Muscă de după 1990 şi pot spune că este una dintre cele mai morale persoane pe care le-am cunoscut în politica românească. Nu ştiu dacă aceasta poate fi suficient pentru a o ierta pentru cele întîmplate în 1977. Voi afla după ce voi şti mai multe din dosarul ei (...). Cred că vina trebuie stabilită în funcţie de răul pe care gesturile sau acţiunile lor le-au făcut celor din jur." (George Sava, România liberă, 14 august 2006) (C. G.)

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.