Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
IMG 8779 jpeg

Fotbalul e mort. E mort pentru lumea civilizată, pentru lumea care îl susţine cu adevărat, pentru lumea marilor investitori şi a valorilor ce merg către viitor dacă nu pricepe o regulă elementară a zilei de azi: că nu pot fi proferate ofense care atentează la însăşi fiinţa unui grup de oameni, iar alţi oameni în chiloţi să continue să bată mingea ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Nu se poate. E ca şi cum ai juca în altă vreme, pe altă planetă. Şi nici nu contează că energumenii care scot pe gură mizeriile de acest fel habar n-au despre ce vorbesc, habar n-au că maghiarii stau pe locurile acelea de sute de ani, că e şi ţara lor, după ce o parte a ei a fost chiar ţara lor. Şi nu, nu poţi aduce în discuţie pogromurile, conflictele interetnice trecute pentru a justifica scandările care rimează cu cele mai negre epoci. Inventezi frumos o maşină a timpului şi te cari acolo, unde poţi să înjuri, să scuipi, să alungi şi chiar să omori liniştit oameni pe bază de etnie, rasă sau sex. Sigur, cu condiţia să nu te afli printre aceştia. După meciul Sepsi – FCU Craiova, întrerupt pe motiv de repetate scandări xenofobe, toată lumea a sărit în capul arbitrului Chivulete. Jucători, antrenori, conducători, foşti conducători, analişti, chiar şi jurnalişti joacă tontoroiul pe el. Faza nostimă e că, de fiecare dată cînd citesc regulamentul şi mai apoi întreb cu ce a greşit, nimeni nu îmi dă un răspuns clar. Pentru că nu există. Faptul că acest arbitru e considerat unul slab, promovat pe pile, nu justifică linşajul. Toate răspunsurile sînt din categoria „Da, dar...”. Păi, nu există „dar” cînd cineva urmează la literă legea! Şi aici e imensa noastră înapoiere, piatra de moară cu care vom muri de gît, pînă să i-l luăm pe al lui Chivulete: nu ne place să respectăm regulile. Ne dăm moderni, avem pretenţii, argumentăm savant, dar Gigi Becali e singurul care a emis, în miserupismul lui, definiţia corectă a ceea ce gîndesc foarte mulţi: „Eu respect legile. Pe alea care îmi convin”. În esenţă, marea masă a oamenilor din fotbal ar fi vrut ca un meci să fie dus la bun sfîrşit (fanii neputînd fi evacuaţi pentru că nu exista violenţă fizică, altă aberaţie), indiferent de ce zoaie se scurgeau dinspre galerie. Mai mult, clubul oltean a argumentat că în regulament nu e specificată xenofobia. Doar rasismul. Adică putem fi xenofobi, dar nu rasişti, pardon! Sau viţăvercea, dacă uită cineva un cuvînt în viitorul regulament. Orice, numai să nu ni se strice joaca. Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.