Dacă Trump revine

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 1000 din 8 iunie – 14 iunie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Campania electorală prezidențială pentru alegerile primare din SUA a început și, cel mai probabil, vom asista la o reluare a competiției dintre președintele Joe Biden și Donald Trump. Dacă ne uităm la harta electorală din 2020, Biden are șanse mari să cîștige. Dar politica americană e imprevizibilă și există o mulțime de factori de ordin sanitar, juridic sau economic care pot schimba perspectivele. De aceea, mulți prieteni din străinătate m-au întrebat ce s-ar alege de politica externă americană dacă Trump ar reveni la Casa Albă.

Faptul că Trump însuși e imprevizibil complică o dată în plus această întrebare. Președinția a fost prima sa funcție politică, iar istoria sa personală s-a transpus într-un stil politic extrem de neconvențional. Succesul său ca star „reality-TV” se traduce în faptul că e întotdeauna preocupat să fie în centrul atenției – adesea prin declarații mai mult scandaloase decît adevărate și prin încălcarea normelor convenționale de comportament.

Trump a intuit și că ar putea mobiliza nemulțumirile multor oameni, denunțînd efectele economice inegale ale comerțului global și răscolind resentimentele față de imigrație și schimbare culturală – cu precădere în rîndul bărbaților albi mai în vîrstă, fără educație superioară. Emițînd în mod constant declarații populiste, protecționiste și naționaliste, el și-a asigurat o la fel de constantă acoperire media.

Întorcîndu-ne în anul 2016, mulți s-au așteptat ca Trump să migreze spre centru, pentru a-și spori atractivitatea politică, așa cum ar fi făcut cei mai mulți politicieni normali. Dar el a continuat să mizeze pe electoratul său de bază, pe care l-a folosit ca armă împotriva oricăror membri republicani ai Congresului care au îndrăznit să-l critice sau să-l contrazică. Republicanii care i s-au opus fățiș au fost, în general, înfrînți, la alegerile primare, de candidații susținuți de Trump. Astfel, Trump a obținut un control aproape total asupra Partidului Republican. Dar recursul său la extrema dreapta, la alegerile din 2020, s-ar putea să-l fi costat sprijinul unor republicani moderați și al unor independenți din „statele pivot” (swing states) cheie.

Ca președinte, Trump s-a diferențiat de toți predecesorii săi. A anunțat adesea pe Twitter decizii politice majore (sau demiterea unor membri ai cabinetului), luate, se pare, spontan. Ca atare, administrația Trump s-a caracterizat prin schimbări frecvente la vîrf și prin mesajele politice contradictorii ale unui președinte care își subminează propriii miniștri și consilieri. Ceea ce a pierdut în materie de coerență organizatorică a compensat printr-un control aproape total asupra agendei sale politice.

Viziunile politice profunde ale lui Trump, în măsura în care le are, sînt mai degrabă eclectice decît tradițional republicane. El a formulat vreme îndelungată puncte de vedere protecționiste despre comerț și a stimulat resentimentele naționaliste, susținînd că aliații Americii profită de ea. A contestat deschis consensul postbelic cu privire la ordinea internațională liberală și a declarat că NATO e o alianță perimată, determinîndu-l pe John Bolton, unul dintre foștii săi consilieri pentru siguranță națională, să se teamă că va retrage SUA din Alianță, dacă va fi reales. Iar Trump a promis de curînd: „Voi duce la capăt procesul de reevaluare a obiectivelor NATO pe care l-am început sub președinția mea”.

Ca președinte, Trump s-a retras din Acordul Climatic de la Paris și a abandonat Parteneriatul Trans-Pacific negociat de președintele Barack Obama; a fragilizat Organizația Mondială a Comerțului, a impus taxe pentru importurile de oțel și aluminiu din țările aliate, a lansat un război comercial împotriva Chinei, s-a retras din Acordul Nuclear cu Iranul, a criticat G7 și a lăudat conducători autoritari binecunoscuți pentru încălcări ale drepturilor omului. A fost neobișnuit de afabil în relația cu președintele rus Vladimir Putin și sceptic față de sprijinul acordat de SUA Ucrainei.

Sondajele arată că soft-power-ul american a scăzut considerabil în timpul guvernării Trump. Chiar dacă tweet-urile pot fi de folos pentru stabilirea unei agende globale, tonul și substanța lor pot ofensa alte țări. Trump nu a acordat atenția cuvenită drepturilor omului, iar discursurile sale au expediat rapid principiile democrației, îmbrățișate fără rezerve de toți președinții americani, începînd cu Jimmy Carter și Ronald Reagan. Chiar și observatorii care au aplaudat atitudinea mai dură a lui Trump față de China i-au reproșat că nu a colaborat cu aliații săi pentru a formula un răspuns comun la comportamentul chinez. În plus, Trump a subminat avantajele de care America s-a bucurat atîta vreme, ca actor principal al multor instituții internaționale.

Așadar, ce s-ar întîmpla dacă Trump obține un al doilea mandat?

Să ne amintim că, înaintea alegerilor din 2016, cincizeci de republicani, foști funcționari de stat din domeniul siguranței naționale, au semnat o declarație prin care avertizau că „un președinte trebuie să fie disciplinat, să-și stăpînească emoțiile și să acționeze numai după o atentă deliberare și reflecție. […] Trump nu posedă nici una dintre aceste calități esențiale. Nu încurajează punctele de vedere contradictorii. Îi lipsește autocontrolul și acționează impulsiv. Nu tolerează criticile la adresa propriei persoane. I-a alarmat pe aliații noștri cei mai apropiați prin comportamentul său haotic”. După ce Trump a cîștigat, acești critici au fost excluși din orice funcție în administrația sa, ceea ce probabil că s-ar întîmpla din nou.

Trump a dovedit în mod clar că e un lider politic capabil să acumuleze putere. Dar temperamentul și stilul său de guvernare au arătat că îi lipsește inteligența emoțională care le-a asigurat succesul unor președinți ca Franklin D. Roosevelt și George H.W. Bush.

După cum spunea odată Tony Schwartz, autorul autobiografiei lui Trump, „am înțeles de la bun început că, la Trump, sentimentul propriei valori e în permanent pericol. Cînd se simte agresat, reacționează impulsiv și defensiv, plăsmuind o narațiune autojustificatoare care nu se bazează pe fapte. […] Trump, pur și simplu, nu manifestă emoții sau interese pentru alți semeni. […] O parte esențială a acestei narațiuni e că definiția faptelor diferă de la o zi la alta, în funcție de dispoziția lui Trump”. Cît timp a fost președinte, nevoile personale ale lui Trump i-au distorsionat adesea motivațiile și au interferat cu obiectivele sale politice.

Temperamentul lui Trump i-a obnubilat adesea și inteligența contextuală. Chiar dacă lipsa de experiență în materie de guvernare și de politică externă l-a făcut să fie mai puțin calificat ca cei mai mulți dintre predecesorii săi, el nu și-a manifestat aproape deloc dorința de a învăța și de a-și acoperi lacunele. Mai rău, nevoia sa constantă de a fi aprobat a dus la alegeri politice greșite, care au slăbit alianțele americane – cu exemplul întîlnirilor la nivel înalt din 2018 cu Putin și cu președintele Coreei de Nord Kim Jong-un.

Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc. Încă nu-și recunoaște înfrîngerea din 2020, iar campania sa electorală pentru a reveni la Casa Albă după alegerile de anul viitor mizează din nou pe declarațiile extremiste care mobilizează electoratul său loial. Dacă reușește, singura trăsătură previzibilă a politicii externe a SUA va fi imprevizibilitatea.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2023www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

melbourne  Sursa Wikipedia jpg
Provocările vieții românilor mutați în Australia: „Văd mai mulți canguri decât urși pe stradă”
Australia, țara - continent aflată la cel puțin 12.000 de kilometri de România, a stârnit interesul a numeroși români în căutarea aventurii sau a unei vieți mai bune. Un român din Australia a relatat experiențele „exotice” de aici, oferind și sfaturi celor care gândesc să se mute aici.
durere de stomac 2473263261 jpg
Ce simptom banal care apare după ce mâncăm poate semnala cancerul de stomac
O simplă balonare după masă poate fi mai mult decât un simptom de disconfort trecător. Atunci când acestea persistă și sunt însoțite de o pierdere semnificativă în greutate, este esențial să nu le ignori
Viața la țară în România Colaj Mutat la țară - viața fără ceas Facebook
„Părinții nu mai vor la bloc și insistă să cumpăr o casă la țară”. Visul idilic al multor pensionari care poate deveni un coșmar
Mutarea la țară după o viață petrecută în orașul poluat și aglomerat este un vis pentru mulți pensionari din România. Mulți idealizează viața la țară, fără a lua în considerare provocările, mai ales pentru persoanele trecute de prima tinerețe.
image png
Postul Paștelui 2025 - Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești
În perioada postului Paștelui credincioșii nu trebuie să fie atenți doar la alimentație, ci și la spiritualitate. Conexiunea cu Dumnezeu ar trebui să primeze nu doar în perioada postului, ci în fiecare zi. Este cunoscut faptul că rugăciunea te ajută să îți consolidezi relația cu divinitate, motiv pe
image png
Care este cea mai pitorească pistă de biciclete din Europa. Peisajele se schimbă rapid, de la păduri dense și munți până la orașe medievale. Trece prin trei țări
Cu o lungime de peste 125 km, acest traseu trece prin trei țări: Germania, Belgia și Luxemburg, și poartă cu sine amintiri ale unor vremuri tumultoase.
cub horoscop bani
Horoscop miercuri, 2 aprilie. O zodie va face bani ușor, iar alți nativi vor lega noi prietenii
Un nativ are șanse mari de a lega noi prietenii. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 2 aprilie.
Maldive foto 2 unsplash jpg
Distracție în paradisul din Maldive cu doar 30 de euro. Un vlogger ne arată ce nu vor agențiile de turism să știm
Vloggerul Cosmin Avram a ajuns în Maldive, un adevărat paradis turistic la care cei mai mulți români nici nu îndrăznesc să viseze. În loc să plătească sute sau chiar zeci de mii de euro pentru o singură noapte, românul a găsit cazări mai ieftine decât pe litoralul românesc
familie nou nascut   foto pixabay jpg
13 fraze dăunătoare pe care le spunem adesea copiilor noștri. Acestea fac daune ireparabile
Creșterea unui copil este o călătorie plină de momente frumoase, dar și de provocări. Ca părinți, trebuie să fim conștienți de puterea cuvintelor noastre.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Anunțul prin care Lidia Buble și-a speriat fanii: „Am vrut să știți asta de la mine”
Lidia Buble, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a spus, pe 1 aprilie, că se retrage din industria muzicală. Anunțul a fost făcut de aceasta prin intermediul rețelelor de socializare.