Dă-mi să-ți arăt cum pun cratima-n „vi s-a”

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Unul dintre studiile de caz pe care le utilizăm în cursul de educație media este o replică a lui Gigi Becali în care explică raportul său cu alți doi oameni de fotbal, Dumitru (zis Mitică) Dragomir, respectiv Marian Iancu. Replica lui Becali sună așa: „M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat. În schimb, Marian Iancu e obraznic și umblă cu tot felul de jargoane care nu e bine să le dai la presă”. Marian Iancu afirmase că „Gigi Becali e nimeni. Și el, și echipa lui!”. Este un exemplu despre cum funcționează libertatea de exprimare, pornind de la care se poate dezvolta și înțelege cum funcționează limitarea acesteia, apoi cenzura. În exemplul dat, avem o limpede percepție cu dublă măsură a libertății de exprimare. În raport cu Mitică Dragomir, Gigi Becali nu percepe ofensa, în schimb în raport cu Marian Iancu o percepe. De ce? Pentru că între ei sînt alte tipuri de relații. În fond, este ca între amicii care folosesc între ei apelative din spectrul termenilor obsceni, nepercepîndu-i ofensatori, dar pe care i-ar percepe ca atare dacă le-ar fi adresați de alte persoane, nu în cadru camaraderesc.

Pornesc de la acest exemplu pentru a deschide și eu cadrul. Libertatea de exprimare este un drept fundamental într-o societate democratică. Este unul dintre cele mai importante drepturi, fiind garanția celorlalte drepturi, de fapt. Aceasta acoperă toate formele de exprimare și de manifestare, inclusiv informații și idei care șochează, care ofensează sau care deranjează. Totuși, libertatea de exprimare este un drept relativ, nu unul absolut, cum este, de exemplu, dreptul de a nu fi supus pedepsei cu moartea. Ce înseamnă asta? Că un drept absolut nu poate fi supus nici unei limitări, cîtă vreme drepturile relative pot fi supuse unor limitări legitime. 

Constituția României, în Articolul 30, alineatul 2, menționează că Cenzura de orice fel este interzisă, iar alineatul 7 subliniază că Sînt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. Aparent, cele două articole intră în contradicție, dar în realitate este vorba tocmai despre faptul că există posibilitatea de a supune unele drepturi, în cazul de față cel al liberei exprimări, unor limitări legitime. Nu intru în detalii legate de alte prevederi legislative, dar punctez faptul că o limitare legitimă impusă libertății de exprimare este cea care protejează „morala publică”. Termenul este însă destul de vag, deoarece indivizii au înțelegeri diferite despre ceea ce este „moral”. Ceea ce poate fi scandalos pentru unii este total acceptabil pentru alții. Sau ceea ce este acceptabil într-un context este jignitor în altul. Mai este o chestiune. Cenzura este, de fapt, un act mai abuziv. Ea presupune o intenționalitate premergătoare manifestării, exprimată ca atare și asumată la nivel de politică de stat. Altfel, vorbim despre încălcări ale unor drepturi sau despre limitări legitime ale acestora.

Toată această explicație o formulez în contextul scandalului Untold cu Gheboasă, care de la articolul precedent a cunoscut ramificații, respectiv amendarea interpretului și a altor cîțiva participanți de către Jandarmerie. Sînt multe nuanțe ale problemei care se ridică. Dar poate cea mai importantă este aceea legată de actul de creație, de exprimare creativă, artistică. În ce măsură acesta se supune unor reglementări care țin de natura legislativă, respectiv de posibilitatea limitării dreptului de exprimare liberă. 

În istoria îndepărtată sau apropiată a artei avem destule exemple de reacții de tipul sancțiunilor sau interzicerilor aplicate ca urmare a unor exprimări creativ-artistice. Dacă ar fi să ne referim la celebra publicație avangardistă scoasă de Gherasim Luca și de prietenii săi, al cărei titlu nu-l scriu aici, la Poemul invectivă al lui Geo Bogza pentru care a fost și arestat cu motivația că atentează la bunele moravuri, dar și la multe altele. Ce facem cu Henry Miller, cu Bukovski sau cu conaționalul nostru Emil Brumaru? Se poate obiecta că aceștia au creat artă adevărată, iar unul ca Ghboasă este doar un rostitor de vulgarități. Dar cum măsurăm granița fină dintre ele? 

Sigur, aici mai intervin alte nuanțe. Respectiv, o importantă problematică ideologică. Versurile lui Gheboasă au o componentă discriminatorie, sexistă, incitatoare la violență. Dar dacă vrem cu adevărat, le vom putea găsi și în opere ale unor mari scriitori. În fond, Vitoria Lipan a lui Sadoveanu mînca bătaie de la soțul pe care se pare că, totuși, îl iubea. Răspunsul corect este că ceea ce aparține unor epoci trecute trebuie citit sau interpretat în grila contextuală și amendat ideologic (nu estetic sau valoric!) în grila actuală, a principiilor contemporaneității. Și, pe cale de consecință, produsul contemporan de creație, de exprimare artistică, în care derapajele de la principii sînt prezente, trebuie repudiat și, eventual, sancționat. Cum facem asta, însă? Cum repudiem? Păi, zicem „bleah!“. Cum sancționăm? Păi, prin dezbateri, analize, critici. Sau, poate, dacă ne încadrăm juridic în limitarea legitimă a unui drept, prin amendă, cazul lui Gheboasă. Este posibil să fie o sancțiune legitimă. Deși n-aș fi sigur, am argumente (unele exprimate mai sus, deja) că nu chiar e. 

În fapt, revin la ideea din articolul precedent. Doar educația este cea care permite repudierea și sancționarea. Și nu în termeni obosiți, cum am auzit la unii, care vorbesc în limbaj de lemn despre faptul că muzica actuală e proastă și te scoate din fire. Risc să închei cu cîteva versuri, pe care le-am scris, în joacă, și i le propun lui Gheboasă:

E OK,

Mi-ai dat o amendă de 1.000 de lei.

Dă-mi o amendă de 100 de cărți,

Dă-mi să citesc relieful pe hărți,

Dă-mi, la Gheboasă, o culegere de Gheba,

Dă-mi să-ți arăt cum pun cratima-n „vi s-a”

Năzărit să veniți cu amenda de-o mie,

Dați-mi amendă-n idei, nu-n hîrtie.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura românăCea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Seneb nieuw jpg
Opt istorii ale persoanelor cu dizabilități în Egiptul antic! Cum erau tratați: de la zeități, la damnați
Dizabilitatea a existat de-a lungul întregii istorii umane și în întreaga lume, iar Egiptul antic nu face excepție. Datorită mediului arid al deșertului egiptean, s-au păstrat incredibil de bine materiale organice. Arta antică, obiectele și textele, precum și rămășițele oamenilor din acea perioadă,
netflix  jpg
Filmele și serialele de top care pot fi urmărite pe Netflix în aprilie 2025. Fanii platformei de streaming sunt în extaz
Luna aprilie aduce o mulțime de surprize pe Netflix. Platforma de streaming vine cu cele mai noi titluri de producție, ideale pentru o seară relaxantă sau un weekend în care îți dorești să petreci timpul în fața televizorului. Iată lista cu cele mai tari filme și seriale în aprilie 2025.
Tepdor Huza  Valea Arsului, Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (91) JPG
Valea Arsului, satul sărac din munții de aur, cupru și andezit. De ce a fost părăsit locul legendar din Apuseni
Mai puțin de 20 de oameni mai locuiesc în satul Valea Arsului din comuna Crișcior (județul Hunedoara), o așezare pitorească, cunoscută pentru resursele valoroase de aur, cupru și andezit. Două mari cariere de cupru și andezit, dar și ruinele fostelor mine de aur amintesc de bogăția sa din trecut.
blanuta jpg
Neluțu Sabău îl bate pe unde-l prinde pe Dan Petrescu. CFR Cluj, dată jos de pe primul loc
CFR a era lider înaintea rundei, iar luni seară a picat pe 3.
miting sustinere cluj crin antonescu FOTO Captură video
Crin Antonescu consideră că responsabilitatea taxelor și restructurărilor aparține premierului. „El este cel obligat să ia o decizie, nu să vină la mine”
Crin Antonescu a declarat în timpul dezbaterii electorale de la Antena 3 că măsura privind creșterea taxelor este responsabilitatea premierului.
31 martie francez baut foto politia arges jpeg
Un francez stabilit în România și-a făcut un obicei din a conduce beat criță. Motivul surprinzător pentru care consuma alcool
Un cetățean francez care lucrează la un furnizor Dacia a fost prins de patru ori beat criță. Ultima ispravă i-a pus capac: polițiștii din Argeș l-au prins săptămâna trecută două zile la rând conducând cu alcoolemie mare, având în plus și permisul suspendat.
Interiorul unui avion -pasageri  FOTO Shutterstock
Compania aeriană care oferă vouchere în valoare de 30 de euro pentru pasageri. Ce rute folosite de români sunt incluse în ofertă
Una dintre companiile aeriene din România oferă vouchere în valoare de 30 de euro pentru pasagerii care călătoresc în această săptămână cu avioanele pe care le deține.
Primar al Londrei, foto Shutterstock jpg
Un star de cinema, favorit pentru funcția de primar al Londrei. Cine este „candidatul ideal”?
Cum ar fi dacă actorul tău preferat ar deveni eroul unui oraș întreg? Recent, numele unei vedete cunoscute a fost invocat în discuțiile despre o posibilă candidatură pentru conducerea Londrei.
Marine Le Pen si Jordan Bardella FOTO EPA EFE jpg
Cine este Jordan Bardella, noul candidat extremei-drepte franceze la alegerile prezidențiale, după ce Marine Le Pen a fost condamnată la închisoare
Jordan Bardella, președintele partidului francez de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN), este cel mai favorit să candideze la alegerile prezidențiale din 2027 în locul lui Marine Le Pen, care a fost declarată ineligibilă de către instanța judiciară.