Cuvinte de mimă

Publicat în Dilema Veche nr. 982 din 2 – 8 februarie 2023
„Cu bule“ jpeg

Am vorbit săptămîna trecută despre jocul numit mimă, observînd absența formei feminine din dicționare, precum și oscilația între aceasta (preferată de uzul actual) și forma neutră mim. Jocul însuși este de mare interes din punct de vedere lingvistic, tocmai pentru că evocă prin gesturi cuvinte și expresii, provocînd reacții verbale de aproximare a sensurilor. O descriere detaliată și o evaluare a practicii ludice apar într-un interviu luat cu aproape două decenii în urmă scriitorului Mihai Ignat: „Jocul preferat? Mima. De fapt, jocul exclusiv”; „este un joc relativ simplu, ca «regulament», dar care îți cere mobilitate lexicală (pe românește: vocabular), actoricească și imaginativă”; „fiecare dintre jucători performează, pe rînd, o pantomimă prin care încearcă să le sugereze coechipierilor cuvîntul indicat (numai lui, bineînțeles) de echipa adversă”; „cîștigă aceia care «dau» cuvinte cît mai dificil de mimat, respectiv de ghicit, și care au în echipă interpreți cît mai talentați” (Vatra, nr. 1-2, 2004, p. 101-102).

Jocul poate varia în complexitate în funcție de cuvintele alese pentru pantomimă: e din ce în ce mai greu (dar și mai interesant) atunci cînd trece de la reprezentarea lingvistică a unor referenți concreți (obiecte, ființe, acțiuni) la concepte abstracte, la proprietăți și mai ales la relații. Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi. În cazul cuvintelor cu referent concret – varianta cea mai simplă, care poare fi jucată și de copii –, mima are de-a face cu prototipuri și cu contexte prototipice, implicînd scenarii funcționale. Chiar și în acest caz, alegerea celei mai potrivite pantomime este interesantă din punct de vedere lingvistic și comunicativ. Cum reprezentăm un fotoliu, o pisică, ploaia? Nu atît desenîndu-le sau imitîndu-le prin gesturi, cît, mai curînd, evocînd scenarii familiare: tolănirea în fotoliu, mîngîiatul pisicii, deschiderea umbrelei și adăpostirea de ploaie. Jocul devine însă cu adevărat pasionant atunci cînd trebuie să evoce abstracții și proprietăți (prin asocierile lor cele mai probabile) și mai ales cuvinte „procedurale” – cele care ne ajută să integrăm și să prelucrăm informația, cele care indică relații între conținuturi, marchează atitudini subiective sau gestionează schimbul verbal între interlocutori. Marea artă a mimei e, desigur, de a face ușor de ghicit prepoziții, conjuncții, modalizatori, marcatori discursivi, cuvinte care nu au un sens conceptual propriu-zis sau care apar doar în anumite locuțiuni. Jucătorii de mimă pot exploata și diferențele stilistice și sociolingvistice dintre cuvinte, propunînd arhaisme sau regionalisme, termeni marcați de apartenența la un anumit registru. Surprize pot produce mai ales cuvintele și expresiile din vocabularul pasiv: cele pe care vorbitorul nu le folosește în mod spontan, dar pe care le recunoaște și le înțelege atunci cînd le găsește în texte – sau cînd sînt, în sfîrșit, ghicite de coechipieri. Din categoria cuvintelor greu de mimat – pentru că îndeplinesc unele dintre condițiile pomenite mai sus – fac parte, de exemplu, prinos („prinos de cinstire și recunoștință”), alde („alde cutare”), darămite („nu doarme noaptea, darămite ziua”), pasămite („erau obosiți, pasămite”), cherem („e la cheremul lui”) etc.

Un exemplu de selecție lexicală dificilă e consemnat de un fragment narativ (care folosește în denumirea jocului, cum se vede, varianta mim): „și apoi au jucat mim. Mădălin, Mădălina, Tănase și Anca la o echipă, Camelia, Vlad, Roxana și Florențiu la cealaltă echipă. S-au dat următoarele cuvinte: barocan (sic!) – mimat de Mădălin; propășire (Mădălina s-a chinuit aproape o jumătate de oră!); eclectic (Anca a mimat splendid); bicisnic (Tănase); metec (Camelia a mimat bine); arpagic (Roxana a făcut o adevărată povestire); candriu (Vlad) și contondent (Florențiu făcînd-o pe judecătorul vreun sfert de oră, dar degeaba). Scor 1 la 0 pentru prima echipă” (Nicolae Iliescu, Departe, pe jos, 1983, pp. 40-41).

Interesante sînt și convențiile care se nasc în timpul jocului: într-un grup de filologi, de exemplu, trasarea prin aer, deasupra capului, a unui contur de aureolă comunica în mod constant o informație importantă asupra cuvîntului care trebuia ghicit: anume, că apărea în scrisul lui Caragiale (aureola fiind în acest caz o pălărie, indiciu iconic și metonimic). Degetele de la ambele mîini, răsfirate, indicau cifra zece, decodată imediat ca număr tradițional al părților de vorbire; de aici se ajungea ușor la identificarea cuvîntului de ghicit ca fiind substantiv sau verb, adverb sau prepoziție. Alte gesturi metadiscursive („indicații meta-mimetice”, cum le numește Mihai Ignat în interviul citat) pot trimite prin convenție la ceva rostit anterior, la relațiile de sinonimie sau de paronimie, la apropierea de forma cuvîntului etc.

Pentru unii dintre pasionații de mimă (jucată la petreceri, pe peronul unei gări sau, mai nou, în online), jocul nu mai este competiție, ci performanță estetică. Nimeni nu cîștigă puncte, nu există limită de timp, pantomima cea mai lungă și mai complicată e admirată mai mult decît cea care duce la ghicirea instantanee.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.