Cuplul franco-german funcționează din nou

24 mai 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În sfîrșit, au ajuns la un consens: preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus un plan comun de relansare economică în Europa. Planul prevede crearea unui fond în valoare de 500 de miliarde de euro destinat statelor și sectoarelor economice afectate de măsurile de prevenire ale pandemiei de COVID-19. Aceste măsuri riscă să arunce Europa într-o gravă recesiune, cu consecințe pe termen lung.

Franța și Germania propun Comisiei Europene să împrumute de pe piețele de capital 500 de miliarde de euro și apoi să plătească acești bani, prin bugetul comunitar multianual, statelor, regiunilor și sectoarelor economice afectate. Această inițiativă reprezintă o mică-mare revoluție pentru Europa. Ea marchează sfîrșitul unei doctrine a prudenței și austerității promovate de cancelara Angela Merkel și apărate de state precum Țările de Jos, Austria, Finlanda etc. Pentru Germania, mai ales, e un viraj important. Se conturează, în sfîrșit, abandonarea a două interdicții (autoimpuse) care au îngreunat integrarea economică europeană. E vorba de mutualizarea datoriilor publice și de creșterea transferurilor. Dacă la sfîrșit de martie, în cadrul summit-ului șefilor de stat și de guvern europeni, Angela Merkel încă se opunea ferm ideii oricărei datorii comune, planul prezentat împreună cu Emmanuel Macron arată o schimbare de perspectivă. Clivajul politic între Nord și Sud, între contribuitorii neți și beneficiarii neți începe să se niveleze. Acest plan de relansare s-ar adăuga la programul de urgenţă de 500 de miliarde de euro deja decis în contextul pandemiei de miniştrii de Finanţe din zona euro.

Modelul franco-german de conlucrare și declarația de solidaritate mai trebuie acum susținute de statele membre, care urmează să-și dea acordul, și apoi de Comisia Europeană, în sarcina căreia cade executarea efectivă a acestor fonduri. Cum vor fi împărțiți acești bani? Care sînt prioritățile după criza sanitară? Ce sectoare ale economiei au nevoie de intervenție de urgență? Care sînt regiunile cele mai afectate? – toate aceste întrebări au nevoie de o abordare strategică, de un plan care să depășească logica intereselor naționale, a competiției și a victimizării. Ce va urma – fraza asta sună deja ca o mantră – va fi un nou test pentru Europa. Pentru lideri, care vor trebui să găsească răspunsuri în spiritul solidarității declarate; și pentru cetățeni, europeni, care vor trebui să-și calibreze așteptările față de propriile guverne și față de Bruxelles. Discursul care ni s-a tot oferit, vreme de decenii, s-a bazat mereu pe ideea de solidaritate, de unitate, de „împreună”. Criza sanitară a fost depășită, printre altele, prin măsuri de izolare care au presupus suspendarea unor principii de bază ale Uniunii Europene – printre altele, libera circulație. Criza economică e momentul decisiv, primul cu adevărat decisiv în care cetățenii europeni, în special cei mai vulnerabili și mai loviți de criză, vor putea constata, după fapte, nu doar după vorbe, dacă Uniunea Europeană e cu adevărat o uniune sau doar o federație de interese politice și economice. Dacă beneficiile apartenenței comunitare nu vor fi resimțite de cele mai largi categorii, atunci Uniunea Europeană se va scufunda în irelevanță.

Prevăd însă și o posibilă recrudescență a euroscepticilor, care vor vedea în grija față de ceilalți o neglijare a propriilor probleme; ca și cum angajamentul Germaniei pentru a salva economia Italiei – țara cea mai grav lovită de această criză – ar afecta cea mai puternică economie a Europei. Angela Merkel a anticipat și reproșurile din acest registru: „Germania nu va putea trece cu bine prin această încercare decît dacă și Europa trece cu bine”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

furtuna nori jpg
Județele care intră sub Cod portocaliu de furtuni. ANM anunță averse torențiale, vijelii și grindină
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, 22 mai, noi avertizări nowcasting de Cod portocaliu de furtuni, valabile pe termen scurt, în mai multe județe din regiunile Dobrogea, Moldova și Muntenia.
Sorin Grindeanu FOTO Mediafax
Cele 3 condiții puse de PSD pentru a susține un viitor guvern. Nu va negocia nimic în privința portofoliilor
PSD a trasmis joi, 22 mai 2025, că vrea un dialog constructiv cu preşedintele României şi celelalte forţe politice, subliniind că nu va negocia nimic în privinţa portofoliilor în guvern.
Nicuşor Dan și Stelian Bujduveanu Foto: Facebook Stelian Bujduveanu
Cine este Stelian Bujduveanu, viceprimarul PNL susținut de Nicușor Dan pentru funcția de primar interimar
Bătălia care urmează pentru Primăria Capitalei îl aduce în prim-plan pe Stelian Bujduveanu, pe care Nicușor Dan îl preferă interimar în locul său.
Tânăra cântăreață duce o viață de lux și trăiește fiecare moment la maxim
Andreea Bostănică, în lacrimi lângă Suleyman Magnificul! Tânăra artistă și-a întâlnit idolul: „Nu îmi vine să cred…”
La nici 20 de ani, Andreea Bostănică trăiește pe cai mari. Tânăra cântăreață duce o viață de lux și trăiește fiecare moment la maxim, fiind răsfățată așa cum se cuvine de iubitul ei bogat.
supa ciorba istock jpg
Cum să prepari ciorbă de varză dulce cu aripioare, așa cum o făcea bunica. Rețeta demult uitată
Este o rețetă delicioasă, tradițională și foarte ușor de pregătit! Ciorba de varză dulce cu aripioare este o mâncare delicioasă, la care vom reveni mereu cu plăcere! Chiar și cei dintre noi fără prea multă experiență în bucătărie vom putea pregăti ușor și rapid această ciorbă delicioasă!
Nicușor Dan și George Simion FOTO AFP
Pe ce au cheltuit banii candidații în lupta pentru Cotroceni. Veniturile și cheltuielile declarate de Simion și Dan
Potrivit datelor raportate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până la 16 mai, George Simion a alocat cea mai mare parte a bugetului său de campanie pentru promovarea în mediul online, cheltuind aproximativ 12 milioane de lei în acest scop.
GrgtjncWgAA8NRd jpeg
A murit un miliardar celebru în lumea sportului. Prin ce s-a remarcat în NFL, acum 28 de ani
A murit miliardarul Jim Irsay, proprietarul echipei de fotbal american Indianapolis Colts. Avea 65 de ani.
Un nou sezon de „Străzi deschise”, începând din weekendul 29-30 aprilie, pe Calea Victoriei (foto: Facebook / Nicușor Dan)
Weekend plin de evenimente în Capitală: Marșuri, concerte, spectacole stradale dar și restricții de trafic
Capitala se pregătește pentru un weekend plin de activități culturale, artistice și sportive, care vor transforma străzile orașului într-o scenă în aer liber.
Pierre Ducout, primar timp de 53 de ani Foto Facebook Pierre Ducout jpg
Un primar din Franța a demisionat după 53 de ani de mandat. Motivul pentru care a renunțat la funcție
Pierre Ducout, care a fost ales primar al localității Cestas, de lângă Bordeaux, în 1972, şi-a anunţat miercuri demisia de la conducerea localităţii natale, după 53 de ani petrecuţi în funcţie.