Cuplul franco-german funcționează din nou

24 mai 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În sfîrșit, au ajuns la un consens: preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus un plan comun de relansare economică în Europa. Planul prevede crearea unui fond în valoare de 500 de miliarde de euro destinat statelor și sectoarelor economice afectate de măsurile de prevenire ale pandemiei de COVID-19. Aceste măsuri riscă să arunce Europa într-o gravă recesiune, cu consecințe pe termen lung.

Franța și Germania propun Comisiei Europene să împrumute de pe piețele de capital 500 de miliarde de euro și apoi să plătească acești bani, prin bugetul comunitar multianual, statelor, regiunilor și sectoarelor economice afectate. Această inițiativă reprezintă o mică-mare revoluție pentru Europa. Ea marchează sfîrșitul unei doctrine a prudenței și austerității promovate de cancelara Angela Merkel și apărate de state precum Țările de Jos, Austria, Finlanda etc. Pentru Germania, mai ales, e un viraj important. Se conturează, în sfîrșit, abandonarea a două interdicții (autoimpuse) care au îngreunat integrarea economică europeană. E vorba de mutualizarea datoriilor publice și de creșterea transferurilor. Dacă la sfîrșit de martie, în cadrul summit-ului șefilor de stat și de guvern europeni, Angela Merkel încă se opunea ferm ideii oricărei datorii comune, planul prezentat împreună cu Emmanuel Macron arată o schimbare de perspectivă. Clivajul politic între Nord și Sud, între contribuitorii neți și beneficiarii neți începe să se niveleze. Acest plan de relansare s-ar adăuga la programul de urgenţă de 500 de miliarde de euro deja decis în contextul pandemiei de miniştrii de Finanţe din zona euro.

Modelul franco-german de conlucrare și declarația de solidaritate mai trebuie acum susținute de statele membre, care urmează să-și dea acordul, și apoi de Comisia Europeană, în sarcina căreia cade executarea efectivă a acestor fonduri. Cum vor fi împărțiți acești bani? Care sînt prioritățile după criza sanitară? Ce sectoare ale economiei au nevoie de intervenție de urgență? Care sînt regiunile cele mai afectate? – toate aceste întrebări au nevoie de o abordare strategică, de un plan care să depășească logica intereselor naționale, a competiției și a victimizării. Ce va urma – fraza asta sună deja ca o mantră – va fi un nou test pentru Europa. Pentru lideri, care vor trebui să găsească răspunsuri în spiritul solidarității declarate; și pentru cetățeni, europeni, care vor trebui să-și calibreze așteptările față de propriile guverne și față de Bruxelles. Discursul care ni s-a tot oferit, vreme de decenii, s-a bazat mereu pe ideea de solidaritate, de unitate, de „împreună”. Criza sanitară a fost depășită, printre altele, prin măsuri de izolare care au presupus suspendarea unor principii de bază ale Uniunii Europene – printre altele, libera circulație. Criza economică e momentul decisiv, primul cu adevărat decisiv în care cetățenii europeni, în special cei mai vulnerabili și mai loviți de criză, vor putea constata, după fapte, nu doar după vorbe, dacă Uniunea Europeană e cu adevărat o uniune sau doar o federație de interese politice și economice. Dacă beneficiile apartenenței comunitare nu vor fi resimțite de cele mai largi categorii, atunci Uniunea Europeană se va scufunda în irelevanță.

Prevăd însă și o posibilă recrudescență a euroscepticilor, care vor vedea în grija față de ceilalți o neglijare a propriilor probleme; ca și cum angajamentul Germaniei pentru a salva economia Italiei – țara cea mai grav lovită de această criză – ar afecta cea mai puternică economie a Europei. Angela Merkel a anticipat și reproșurile din acest registru: „Germania nu va putea trece cu bine prin această încercare decît dacă și Europa trece cu bine”.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.